Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otrávený Navalnyj po fotce s rodinou: V nemocnici opět na nohou! A popsal své potíže

Autor: simao, ČTK - 
19. září 2020
11:57

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj, který byl podle Němců otráven novičokem, se zotavuje v berlínské nemocnici - a opět dokáže stát na nohou. Navalnyj v sobotu sdílel další foto ze špitálu, ke kterému přidal popis toho, jak jeho zotavování probíhá. A jaké zažil a zažívá strasti.

Alexej Navalnyj, který je předním kritikem Kremlu, zkolaboval v srpnu při návratu letadlem ze Sibiře do Moskvy. Nejdříve byl hospitalizován v Omsku, kde lékaři tvrdili, že laboratorní testy žádné stopy otravy či jiné toxické látky neprokázaly.

Pak byl převezen do Německa, kde odborníci dospěli k závěru, že byl nade všechnu pochybnost otráven paralytickou látkou ze skupiny novičok.

Navalnyj: Nepoznával jsem lidi a nechápal, jak mluvit

Právě z berlínské nemocnice Navalnyj v sobotu poslal další foto na svůj profil na instagramu. „Řeknu vám, jak probíhá moje zotavení. Je to už jasná cesta, i když ne krátká. Všechny současné problémy jsou takové jako to, že telefon v mých rukou je k ničemu, je jako kámen, a když si mám nalít vodu, je z toho atrakce - naprostý nesmysl,“ vzkázal ruský opozičník, na jehož profilu se nedávno objevila první fotografie z nemocnice s jeho manželkou Julií a dětmi.

Nyní Navalnyj popisuje, jak nepoznával lidi kolem sebe a nemohl s nimi komunikovat. „Ještě zcela nedávno jsem nepoznával lidi a nechápal, jak mluvit. Každé ráno za mnou přišel lékař a řekl: Alexeji, přinesl jsem tuhle psací desku, pojďme zjistit, jaké slovo na ni napsat. To mě přivádělo k zoufalství, protože i když jsem už obecně chápal, co po mně chce lékař, nerozuměl jsem tomu, kde vzít slova, kde se objevují v hlavě, kde najít slovo a jak udělat, aby něco znamenalo,“ píše Navalnyj.

„Teď jsem člověk, kterému se při chůzi po schodech třesou nohy, ale myslí si: Ach, tohle je schodiště! Po něm se chodí. Možná bych měl vyhledat výtah,“ popisuje Navalnyj. „Předtím bych tam jen stál a zíral,“ líčí své ustupující obtíže.

„Je třeba vyřešit ještě mnoho problémů, ale úžasní lékaři z Charite University Hospital Berlin vyřešili hlavní problém. Udělali ze mně ′technicky živého člověka′,“ děkoval Navalnyj s tím, že nyní již sám dokáže procházet právě i instagram.

Tlak na Rusko pokračuje, Moskva se dál brání

Rusko čelí silnému tlaku ze zahraničí, aby úřady případ Navalného vyšetřily a pachatele pohnaly před soud. Moskva ale stále odmítá, že byl Navalnyj otráven v Rusku.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell nevyloučil, že EU přijme vůči Rusku kvůli Navalného případu opatření, chce však počkat na vyšetření případu.

frantacizek ( 19. září 2020 16:14 )

super Němci jsou světové jedničky téměř ve všem

RichterJana ( 19. září 2020 15:43 )

Měl velké štěstí, že se léčil v Německu, jinak by tu už nebyl...

denisz ( 19. září 2020 14:00 )

Jen ať nám nepodsouvají tradiční klišé, že za ti je Putin.
Jed nebyl novičok a Navalnyj hlavně kritizovat čečenské
mafiány. Tam směřovat směr vyšetřování. Jinak jemu dobré zdraví.

oldedek ( 19. září 2020 12:45 )

Manovar, pode mnou je velké sovětské přirození ...

Manowar ( 19. září 2020 12:04 )

Už se ten,komu nejvíc vadí Nord Stream přiznal,nebo to svedou na Rusko?

Zobrazit celou diskusi