Seniorka na houby vyrazila s manželem. Ten ale špatně chodí, tak ji kousek doprovodil, a pak čekal v autě. Jenže uplynula hodina, a žena nikde. A blížil se večer.

„Volal, troubil, když se ale neobjevila, zalarmoval policii. Ta nás požádala o součinnost. Ihned jsme proto připravili naší terénní techniku a povolali do akce deset záchranářů,“ uvedl zasahující člen Horské služby Šumava Josef Tischler.

Neměla mobil

Všichni pak po ztracené ženě pátrali až do dvou hodin ráno. „Paní bohužel u sebe neměla mobilní telefon, jinak bychom jí dokázali lokalizovat. Takto jsme akci do rána přerušili a ve větším počtu pak pokračovali okamžitě v neděli po rozednění,“ popsal Tischler.

Jenže pátrání stále nebylo úspěšné. Kolem desáté dopoledne se ale vše v dobré obrátilo. „Přišla zpráva, že paní dorazila do Podlesí u Kašperských hor a ohlásila se,“ doplnil Tischler.

Noc na posedu

Ukázalo se, že seniorka neztratila duchapřítomnost. Když po setmění zjistila, že už cestu zpět nenajde,  vylezla na myslivecký posed a přespala tam. „Dokonce slyšela naše záchranáře, jak na čtyřkolkách projíždějí kolem, ale prý nevěděla, že jí hledají,“ řekl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Houbařka naštěstí v lese ani moc neprochladla, přestože v noci klesla na Horské Kvildě teplota až k nule. „Toto pátrání opět ukázalo, jak je nezbytné sebou i na houby nosit nabitý mobilní telefon,“ dodal Janďura.