Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

I noční život je kultura, mám strach z barbarství, říká Zaorálek. Opatření přesto schvaluje

Autor: Sabina Dračková, Nikola Forejtová - 
24. září 2020
05:30

Vyrazit si za kulturou není během koronavirové epidemie žádnou samozřejmostí. Češi se buď obávají nákazy, anebo se na ně prostě nedostane. Nová opatření pro venkovní a vnější akce umělcům a podnikatelům v kultuře příliš nepomohla. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v rozhovoru pro Blesk Zprávy stávající opatření okomentoval, nastínil možnou pomoc a projevil i obavu o zničení národních kulturních pokladů. Toho se podle něj nemůžeme dopustit, jinak by se z nás stali barbaři. Zavzpomínal i na zesnulého Jiřího Menzela. 

Česká republika má od čtvrtka nová protiepidemická opatření. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) je oznámil na tiskové konferenci. Nově se limituje účast na venkovních i vnitřních akcích a nové podmínky mají i restaurace, bary a změny v provozu čekají i na kadeřníky a holiče. 

Na venkovních akcích, kde jsou vymezeny sektory a během nichž se sedí, budou moci být 2 tisíce lidí. U vnitřních sektorovaných akcí to bude moci být do jednoho tisíce diváků. „Platí to, že pokud se v podniku sedí, je tam omezený počet míst a ti lidé se nepohybují a mají roušky, tak je to poměrně bezpečné,“ komentuje pro Blesk Zprávy situaci ohledně rušení hromadných akcí a přísnějších hygienických opatření ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Zaorálek: Nesmíme zlikvidovat kulturu, nejsme barbaři

Právě kultury se nová omezení znatelně dotknout. „Rozhodně mají dopady na velké akce a festivaly, tady bezesporu dochází k nežádoucímu efektu a jsou to ekonomické dopady, ale jinak to nejde,“ uznal Roman Prymula na dotaz Blesk Zpráv, jak se dotknou opatření české kultury. Kompenzace by se pak podle něj měly nějakým způsobem řešit.

Podle Zaorálka je zapotřebí nechat kulturní akce žít a naopak je co nejvíce podporovat. Přeci jenom se říká, co Čech, to muzikant a podle Zaorálka o tento status rozhodně nesmíme přijít. Záchranu a pomoc si podle něj zaslouží všechna odvětví, a to od hudby, přes literaturu až po film. „Je to důležité i pro psychické zdraví,“ konstatoval Zaorálek a Prymula je s ním, zdá se, zajedno. Uvedl, že do budoucna se o dopadech bude diskutovat a s ministrem Zaorálkem je plně v kontaktu.

I stávající opatření Prymula se Zaorálkem konzultoval. „Bavili jsme se o divadelním představení. Ten dopad je tam minimální, jen Národní Divadlo má kapacitu takovou, že jej to postihne,“ konstatoval Prymula.

Ministr Zaorálek na řadu akcí osobně dochází, a to nejen aby zkontroloval dodržování hygienických pravidel, ale také proto, aby finančně podpořil organizátory a potěšil ducha. „Já jsem navštívil třeba Febiofest (filmový festival) a chystám se na Seriál Killer. Snažím se účastnit akcí, kde dokážou v rámci podmínek v omezené podobě něco uspořádat. O kulturu totiž klesá zájem, i když nadále je. Publikum stojí o to navštěvovat kulturní akce, není to tak, že by třeba divadla zela prázdnotou,“ konstatoval Zaorálek. 

„Nemyslím si, že bychom měli něco obětovat. Musíme se snažit, aby přežily všechny oblasti kultury. Neumím si představit, že bude Česko zemí, kde kultura nepřežije. Nemůžeme si dovolit nechat tu oblast padnout, byli bychom outsideři a barbaři. Pokud budeme muset něco obětovat, tak selžeme,“ odvětil dále Zaorálek na dotaz Blesk Zpráv, který ze segmentů je nyní jednou nohou v hrobě. Připomněl také, že kulturní akce dávají práci tisícovkám lidí. 

Museum Kampa navštívil ministr kultury Lubomír Zaorálek, sešel se tu s Jiřím Pospíšilem a ředitelem muzeu Janem Smetanou. Museum Kampa navštívil ministr kultury Lubomír Zaorálek, sešel se tu s Jiřím Pospíšilem a ředitelem muzeu Janem Smetanou. | Czech News Center/Jan Zázvorka

Zaorálek již ve Sněmovně požádal i o podporu pro podnikatele v kultuře a umělce. Řekl, že mezi muzikanty, tanečníky, zpěváky nebo hudební kluby by měly být rozděleny nevyčerpané peníze z programu COVID kultura. Program má kompenzovat organizátorům kulturních akcí výdaje na projekty v období od 10. března do 31. srpna, které musely být kvůli protikoronavirovým opatřením zrušeny. Dosavadní žádosti o podporu jsou zhruba za 86 milionů korun.

Ministr kultury ale uznal, že jsou akce, které se musí omezovat a kde bohužel existuje zvýšené riziko přenosu nákazy. Jde velké koncerty a festivaly či i noční kluby. Nově musí bary i restaurace uzavřít své brány v deset večer. 

„Zachraňme noční život“ 

Nová omezení, která platí pro bary a restaurace od čtvrtka, přidělávají vrásky mnohým restauratérům. „Největším problémem by pro gastro bylo, kdyby se restaurace znovu zavřely a to nechceme dopustit. V aktuální situaci denně riskujeme karanténu - jakmile se někdo z personálu nebo z hostů nakazí, čeká restauraci zavření,“ komentuje pro Blesk Zprávy situaci ředitel Storyous Igor Třeslín. Společnosti, která vyvíjí pokladní systémy a zpracovává 10 procent obratu českého gastra.

Třeslín nabádá gastropodniky, aby šly příkladem a své hosty nabádaly k dodržování opatření. Tedy aby upozorňovaly na dodržování odstupů, na dezinfekce a aby se je snažily navádět k bezkontaktní platbě. Jedním dechem ale dodává, že někteří lidé neberou koronavirus jako dostatečnou hrozbu a v kombinaci s alkoholem je pak těžké se o dodržování hygienických pravidel postarat. Příkladem je i rozšíření nákazy v pražském klubu Techtle. 

Podle Zaorálka by se ale nemělo paušalizovat. „Jsou to zjednodušené soudy a i hudební průmysl je důležitá část našeho života. Nejsou to jen doupata (…) S nočním životem a nočními podniky se snáší určitá rizika, ale musíme to umět rozlišovat,“ uvedl.

Video  Zaorálek o divadlech pro 500 lidí, poukázkách na kulturu a papučích na hradech  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Lubomír Zaorálek pro Blesk Zprávy také okomentoval, jak se mu s novým ministrem pracuje. „Komunikujeme spolu již delší dobu. Je důležité, že do úřadu nastoupil jako člověk, který tu byl od počátku epidemie s námi a nemusí se tak rozkoukávat,“ uvedl. „I s Adamem Vojtěchem jsem permanentně komunikoval a opravdu si cením toho, jak se mi s ním spolupracovalo. Komunikovali jsme přátelsky a oceňuji i to, že chodil do divadla a kultura tak pro něj nebyla něco abstraktního,“ dodal Zaorálek na adresu exministra.

Zaorálek s námi také nostalgicky zavzpomínal na zesnulého herce Jiřího Menzela. „Byl poslední ze silné generace filmových tvůrců, kteří proslavili československý film. Ztělesňoval něco výjimečného - přednášel náš český humor a to neuměl každý,“ řekl s tím, že se rád podívá na Skřivánky na niti.

Video  Prymula o přitvrzení v Česku: Ministr vyhlásil omezení pro hospody, bary i hromadné akce  - Blesk TV
Video se připravuje ...

kahuja ( 25. září 2020 15:42 )

Na jaře, když byly hospody povinně zavřené, všichni garstráci pištěli, že žijí z ruky do úst a chtěli otevřít.
Když se otevřelo, zas pištěli, že lidé šetří a nechodí.
Nyní když mají mít jen do 23/22 hodin, piští, že je to pro ně likvidační, protože přícházejí o obrovské zisky .
Zajímalo by mě, jako náročnou práci vykonávají na druhý den ti, kteří se musí chodit denně kulturně vyžívat do barů, nejlépe do rána do dvou , tří.
Dřív hospody zavřely normálně ve 22 až 23, každý zalehl a ráno šel do roboty. Ta robota asi dnes barovým stálicím nehrozí.

manunu ( 24. září 2020 12:33 )

7vox7: Proč umělci? Ať jdou lidé, kteří jsou vedeni na úřadech práce.

manunu ( 24. září 2020 12:24 )

Tara-Tara: To se máte čím chlubit. Aha, jsem na diskusi v bulváru.

gejzovic ( 24. září 2020 11:19 )

Zaora­lek,Hr­ušin­cky,jim ani nejde o kulturu jako o prachy

Tara-Tara ( 24. září 2020 11:11 )

nesmíme zlikvidovat kulturu...to jsou zase kecy...ta kultura se likviduje sama...osobně jsem třeba v divadle nebyla asi 30 let a nemám vůbec pocit, že by se ze mě stal barbar

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa