Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus rozdělil Čechy. Experti: Utněte debatu o rouškách, posilte si imunitu

Autor: Nikola Forejtová - 
25. září 2020
05:30

Nosit, nebo nenosit roušku? Je koronavirus slabší než chřipka? Budu chodit za kulturou, nebo zůstanu doma? Otázky, které si pokládá řada lidí po celé ČR. Ve svých názorech se pak Češi pořádně rozcházejí, a to většinou půl na půl. Zatímco veřejným prostorem se šíří jeden názor na druhým, experti upozorňují na blížící se sezonu podzimních onemocnění a apelují, aby si lidé začali pěstovat silnější imunitu. Blesk Zprávám okomentovali nošení roušek, ale poradili také, jak se na podzim a druhou vlnu pořádně připravit. 

Koronavirus rozdělil Čechy. A to přesně napůl. Podle průzkumu farmaceutické společnosti Neuraxpharm Bohemia si polovina Čechů myslí, že je chřipka horší než koronavirus. Druhá polovina má pak větší strach z onemocnění covid - 19. Polovina oslovených pak radši nechodí moc do společnosti a za kulturou - druhá polovina se toho nebojí. 

„To, že nás dokázal rozdělit koronavirus, není úplně šťastná zpráva. Ani v odborné společnosti nejsou ty názory jednotné. Myslíme si, že v tuto chvíli bychom měli doufat, že se posuneme k porozumění toho, co bude následovat, jaká opatření fungují a jaká ne,“ okomentovala výsledky průzkumu zástupkyně značky Preventan Jana Adamcová.

O tom, že je společnost rozdělená, mluvil ve svém projevu i premiér Andrej Babiš (ANO). „Naše společnost je rozdělená na lidi, kteří nosí roušky, a na lidi, kteří považují nemoc za obyčejnou chřipku,“ uvedl a zmínil také vzrůstající počet příspěvků na sociálních sítích, které vyzývají k protestům proti současným opatřením vlády. „Roušky nenosíte kvůli Babišovi, Vojtěchovi nebo Prymulovi, ale především kvůli sobě a své rodině,“ apeloval Babiš v projevu.

Pozor na vlhké roušky

Asi nejdramatičtější diskuze probíhá právě kolem roušek. Podle průzkumu je ale nosí 76 procent lidí. Zbytek oslovených si ochranu úst a nosu nebere. „Měl by se poskytovat normální lidský návod, abychom věděli kdy nosit roušky a proč. Měl by se najít někdo, kdo to lidem vysvětlí,“ uvedla k tématu lékařka Helena Fuchsová během tiskové konference ohledně posilování imunity v dobách koronaviru a podzimních respiračních onemocnění.

Podle ní, ale také podle poslankyně Olgy Richterové (Piráti) jsou lidé i zmatení a neví, čemu mají věřit a proč. „Je to důsledkem jednání vlády a celkově je mezi lidmi problém s důvěrou k vládě,“ uvedla pro Blesk Zprávy poslankyně. 

„Pro mě bylo velké překvapení, že WHO (Světová zdravotnická organizace) a EU nedělaly na začátku epidemie to, co se od nich očekávalo. Měly kontaktovat lékaře, epidemiology a dát je dohromady. Neudělaly to a neudaly jednotné pokyny. Každá země se tak k tomu postavila svým odlišným způsobem, všude to probíhalo jinak,“ dodává Fuchsová.

Fuchsová pak i přes výhrady říká nošení roušek ano. Uvádí ale i možné vedlejší účinky. „Vlhké roušky se chovají jako Petriho miska. Vdechujeme více CO2, můžeme kvůli tomu trpět dušností. Podívejte se navíc, jak se roušky užívají. Lidé to tahají z kalhot, roztřepávají to před obchodem a pak ji zase dají do kalhot. Z mého pohledu používaní roušek ano, ale jen tam kde se mají používat,“ uvádí.

Ochranné pomůcky proti covidu. Jak se o ně starat? Ochranné pomůcky proti covidu. Jak se o ně starat? | Infografika Blesk

„Rouška stoprocentně zabrání většímu a širšímu šíření, ale i já ji sundávám hned, jak můžu,“ konstatovala pro Blesk Zprávy farmaceutka Veronika Krnáčová.

Je důležité také zmínit, že vstupní branou až 80 procent infektů je dutina ústní. „Nachází se v ní slizniční imunoglobulin A, který představuje první obrannou linii, bránící šíření patogenních organismů dále,“ vysvětluje pro Blesk Zprávy Krnáčová. 

Imunita vs. podzim 

Ústa bychom tak měla udržovat v „bezpečí“ a podle expertů bychom si měli ústní imunitu - i tu celkovou - podpořit. Kromě klasických rad, které jsou ale často přehlížené, jako je zdravě jíst a chodit na čerstvý vzduch, by se měli lidé podle expertů i otužovat a případně si i podpořit imunitní systém bylinkami či přídavky stravy.

Podzim je sychravým obdobím, kdy se razantně proměňuje počasí a lidský organismus tak dostává zabrat. „Já bych se přikláněla k prevenci. Opravdu se na tato období připravovat – o to více, když se tu řeší nákaza. Když se lidí zeptáte, co přes den jedli a jestli byli venku, tak zjistíte, že sice ví, že by to měli dělat, ale nedělají to. Nejsem sice zastánce tablet, ale když si třeba dáte Preventan (cucací tablety), tak to aspoň není taková zátěž pro tělo, jako otužování, když na to nejste zvyklí,“ dodává pro Blesk Krnáčová.

Farmaceutka zdůrazňuje, že v případě, že už člověk pociťuje náznaky rýmy, neměl by se již zbytečně přetěžovat, ale spíše zvolit osvědčené taktiky, jako je pití čaje apod. Tabletkami na podporu imunity si pak podle expertů může člověk zlepšit onu vstupní bránu do těla. „Musí vám fungovat brnění,“ uzavírá Krnáčová.

BoziMilda ( 25. září 2020 14:47 )

Protože na tebe vyšel falešně pozitivní test.

BoziMilda ( 25. září 2020 14:44 )

Tak hlavně že ty tady nebleješ ty svoje "správný" názory. Zajeď si do Ruska, nech si vopchať do rziti Suptnika a přečůráš tím Kaťase, Choroše i Rockfyho. Já se půjdu radši proběhnout. A ještě mám jeden recept proti Covidu a dalším chorobám, nelezu mezi ufňukaný pitomce jako jsi ty, co si záviděj i bolavý koleno a čekaj, že jim vláda bude i pozadí utírat.

xxxx678 ( 25. září 2020 12:40 )

V Německu(např.) nosili roušky celé léto, ve vnitřních prostorech, mají nakažených za den méně nežli my, a je jich 8krát víc. Takže jasná odpověď, bez keců, v Praze budem nosit počítám brzo i venku.Nedá nic dělat. (Praha je dnes nějaká vylidněná.. )

BoziMilda ( 25. září 2020 12:13 )

Jakože OSVČ žádný hodnoty nevytváří ? Tak se ostříhej sám, ty chytrej. Nebo si sám oprav elektriku, až ti klekne, možná tě to nezabije. A až budeš někde na výletě, tak si otevři lahváč, co si táhneš celou dobu sebou, ne že budeš hledat stánek s pivem a klobásou, určitě ho provozuje nějakej zakuklenej OSVČ. Až ti zdechne tvoje stará rachotina, tak popros svýho kámoše z fabriky, aby tě přijel odtáhnout, než si zavoláš nějakýho živnostníka s odtahovkou, to by přeci bylo pod tvoji důstojnost, pán velkomožný.

Covid_19 ( 25. září 2020 12:10 )

začínám běžně pracovat po desáté i později, jsem placený za odvedenou práci, klienty zajímá odvedená práce, když nemohu spát, začnu klidně v 5 hodin. Takových lidí je poměrně dost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa