Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Studenti na pole? Komunista je pro, v debatě Blesku padl návrh i na lidi z pracáku

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
25. září 2020
06:15

Koronavirus potrápil i české zemědělství. A to kvůli úbytku pracovní síly ze zahraničí, kdy Česko obecně nemá v zemědělství pracovní síly často dostatek. Jak z toho ven? Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček v průběhu koronakrize vyzval, aby na pole zamířili pomoct mladí vysokoškoláci. Účastníci debaty Blesku si takové opatření představit příliš nedokázali. Jaké recepty navrhli oni? Padl i návrh na zaměstnání lidí z úřadů práce.

Komunista Ondráček svůj návrh na jaře přednesl dokonce Ústřednímu krizovému štábu, který nyní na podzim opět zasedl. Ondráček prosazoval, aby na místo sezónních pracovníků ze zahraničí byli na pomoc povoláni studenti nižších ročníků vysokých škol.

I na to přišla řeč v 6. předvolební debatě Blesku, tentokrát na téma Zemědělství a průmysl. „Já jsem to viděl v krásném filmu Pražská pětka. Byla to budovatelská léta, kdy opravdu studenti a úředníci povinně museli nastoupit na pole. Já si myslím, že to je asi přehnané,“ reagoval na podobné návrhy Karel Bendl, kandidát ODS ve Středočeském kraji.

České vesnice jako noclehárny

Zároveň však upozornil na to, že problémy českého zemědělství skutečně tkví v nedostatku lidí. „Vesnice slouží už jen jako noclehárny a my musíme udělat něco pro to, aby na venkově v zemědělství a především v tom potravinářském pracovali ti, co tam bydlí a ne ti, které přivezeme ze zahraničí. Já chápu, že to je nutnost, že cena agenturního pracovníka je pro podnikatele levná, ale nutno si uvědomit, že to má i celospolečenský význam,“ podotkl Bendl.

Komunista z Pardubického kraje Václav Snopek (KSČM) Ondráčkův nápad hájil i na podzim, kdy opět dochází k sezónní sklizni. „Mnozí z vás jste zažili bramborové, chmelové a různé další brigády. Mechanizace pokračuje, ale v případě nouzových stavů já bych se vůbec nebál využít tuto pracovní sílu na pomoc našemu zemědělství zejména poté, co nám odešli mnozí ukrajinští zaměstnanci,“ uvedl Snopek, dle kterého není dostatek pracovníků na sklizeň zeleniny ani v sadech na sklizeň jablek a hrušek.

„Je problém, že máme sice 2,7 procenta nezaměstnanosti v kraji, ale sehnat lidi zejména do živočišné výroby je obrovský problém a na tyto sezónní pomoci taktéž,“ podotkl.

Pirátka: Návrat povinných brigád nikdo nechce

Pirátka z Vysočiny Hana Hajnová (Piráti) k tomu podotkla: „Já už jsem také ta generace, která povinné brigády nezažila a jsem za to upřímně ráda. Někteří na to, věřím, nostalgicky vzpomínají, ale určitě nikdo z nás nechceme, aby se tahle doba vrátila a aby nám někdo diktoval, co, kdo, kdy máme dělat, plánoval nám, co máme pěstovat atd.,“ upozornila.

Podle ní je problém v tom, že studenti coby potenciální brigádníci nedozví, že je možnost zemědělcům pomoci. Kraj přitom dle ní může být místem, které bude sbírat poptávku a najde si cestu ke studentům.

„V dnešní době, kdy máte všechny na facebooku, na internetu, je potřeba s nimi komunikovat na sociálních sítích. Letos se to dozvěděli v médiích. Když váš pan kolega vypustil tento nešťastný citát, tak to zaregistrovali, že tady existuje nějaká potřeba, že je možnost jít na sezónní brigádní práce pomoct českým zemědělcům,“ reagovala na komunistu.

Pomoc lidí z pracáků?

Místopředseda STAN Radim Sršeň, který kandiduje v Olomouckém kraji, se spíše než do škol zaměřil v případě pomoci v zemědělství na pracáky.

„Máme spoustu lidí nezaměstnaných,  my sami přijímáme na veřejně prospěšné práce  spoustu lidí na ubytovnách a myslím si, že toto je také cesta, jakým způsobem zapojit ty lidi, protože tak je to v podstatě na západě běžné. Ti, co jsou na okraji společnosti, pokud chtějí dostat podporu, tak musí jít např. v severní Evropě na ty farmy pracovat. Včetně třeba migrantů, kteří tam pracují,“ uvedl Sršeň.

Bendl mu ale oponoval. „Celá léta jsem dělal ředitele správy městských lesů a měli jsme možnost získávat pracovníky z Úřadů práce a není to ta správná cesta. Ten, kdo dělat chce, tak si tu práci najde a ten, kdo dělat nechce, tak je na Úřadu práce. Nemůžeme spoléhat na Úřady práce jako na zdroj pracovníků, to nelze,“ varoval.

Je to o penězích

Senátor, pedagog a kandidát v Moravskoslezském kraji Herbert Pavera (TOP 09) k návrhu, zapojit studenty, doplnil „Můžeme je vyzvat, aby si šli vydělat ve svém volném čase, ale ne, že je tam budeme nahánět a že tam půjdou pracovat z povinnosti, že mají pomoci českému zemědělství.“

„Samozřejmě je to o penězích. Pokud lidem nabídneme slušné peníze a víc, než dostávají na podpoře, budou pracovat i na tom venkově v zemědělství. I tam vidím chybu státu, že lidé na podpoře se mají mnohem líp, než kdyby šli pracovat do zemědělství,“ míní.

Zaměřit se na zemědělská učiliště

Senátor Petr Šilar (KDU-ČSL), který kandiduje v Pardubickém kraji, pracoval v minulosti jako agronom - krmivář. „Nám nechybí jen sezónní pracovníci, nám chybí především odborníci v zemědělství a techničtí kádři,“ upozornil na to, že kraje jsou zřizovatelé středních škol a učilišť.

„My potřebujeme pomoci velice těm zemědělským školám a středním učilištím, protože tam nám chybí lidi. Já když si pamatuji jako absolvent zemědělské školy, tak jsem studoval v Lanškrouně a šlo víc jak polovina lidí do praxe, dneska to jsou jeden dva studenti, co tam jdou. Jdou jinak do služeb nebo nějakých ekonomických oborů a to už nemluvím o zemědělských univerzitách, tam už do praxe nejde skoro nikdo,“ varoval.

Náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství Jiří Struček (ČSSD) souhlasil. Podle něj by mohli pomoci středoškoláci „v rámci svého odborného výcviku nejen jako pomoc v rámci sklizní, ale v průběhu celého roku“. Apeloval proto na podporu středního zemědělského školství.

„Na rovinu bychom si měli říct, že nikdy se už nevrátí doba, aby studenti povinně chodili na bramborové, chmelové nebo jiné brigády. Dneska žijeme v jiné době, dneska studenti dobrovolně jezdí na brigády do Řecka, do Španělska,“ podotkl.

Poslanec ANO Josef Kott, který kandiduje v krajských volbách 2020 (proběhnou již 2. a 3. října) na Vysočině, k nedostatku pracovních sil poznamenal: „Já si myslím, že velice významný krok byl ten, že se prodloužila pracovní víza pro zemědělské a potravinářské podniky s tím, že ty zahraniční zaměstnanci, kteří tady byli, mají možnost zde zůstat do 15. 11. Ten propad, který zde nastal, tak samozřejmě že do jisté míry ochromil některá odvětví.

Ceny potravin, zákaz klecových chovů, dvojí kvalita, problémy se suchem - v debatě Blesku se řešila řada problémů českého zemědělství. Podívejte se na celý záznam:

Video  Dopady koronaviru na farmáře a průmysl: Debata Blesku nabídla také střet o cenu vajec  - Blesk TV - Jaroslav Šimáček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

sebr ( 25. září 2020 17:33 )

Když si vzpomenu, s jakou vehemencí se mladí zasazovali k ochraně kůrovce na Šumavě, tak jsem všemi deseti pro jejich nasazení na pole. Ta blbka od Pirátů to potřebuje jak koza drbání. A věřím, že není sama. A nejen u Pirátů!!! A obnovit umístěnkový systém všem, kdo studují za naše prachy. Ti, kdo si to platí, ať si dělají co chtějí.

PPP150W ( 25. září 2020 13:45 )

Co to je, to VIFI?

PPP150W ( 25. září 2020 13:44 )

Pane Šmide. Z vašich příspěvků je jasné, že náklady na vaše vzdělání byly vyhozené peníze. A to vám jej platil stát, tedy my všichni. Měl byste nám to také vrátit.

MAMKA2316 ( 25. září 2020 13:01 )

NA BRIGÁDY BY MĚLI JIT VŠICHNI PRAVIČÁCI A HLAVNĚ TI CO SI PŮJČILI S DUCHODOVÉHO FONDU PENÍZE !!!PROČ JIM NEZABAVÍ VEŠKERÝ MAJETEK ??Fialo, nezapomeň teď na tom vašem sjezdu ODS rozšířit program o důležitý bod, a tím je vrácení 340.000.000.000,- Kč do důchodového fondu

Důležitý bod je vrácení 340.000.000.000,- Kč do důchodového fondu, které si tehdejší ministr financí z ODS Klaus vypůjčil z důchodového fondu, na dobu 1 roku. Slovy: jednoho roku. To jste byli ve vládě ODS, s ODA a lidovci. Nejen, že jste důchodcům nic nevrátili za rok, ale nevrátili jste to ani za další 3 vlády premiérů Klause, Topolánka a Nečase. A žít z peněz jiných a nevracet, je na úrovni darebáků a vrcholného houmlesu, vyhnisů a vyžírek, které následující roky hrají mrtvého brouka, a není jim vůbec nic blbého.

Věřím Fialo, že se jako poctivý modrý plotňák z Moravy, postavíš čelem ke svým věřitelům, tj. důchodcům, a společnými silami v ODS začnete splácet tyto peníze a vrátíte je během jednoho roku, tak jak to váš guru původně sliboval. Vrácením 340.000.000.000,- Kč přinese ODS víc volebních hlasů jak blbé žgryndy delegátů ODS na tomto sjezdu o demokracii, a že Babiš vzal neoprávněně dotaci 50.000.000,-Kč na Čapí hnízdo. To je 6.800krát méně, než si vypůjčila ODS tehdy od penzistů. A nezapomeňte na úroky z prodlení. To taky nebude žádných 20 korun.

K tomu Ti dopomáhej celá členská základna

MAMKA2316 ( 25. září 2020 12:59 )

SPRÁVNĚ !!!! NA ŠKOLY BY SI MĚLI VZIT STUDENTI PŮČKU NEBO SLIBIT ŽE BUDOU PRO STÁT PRACOVAT 10 LET !!MYSLÍM TÍM LEKAŘE A PROJEKTANTY,UČITELE ALE SAMOZŘEJMĚ BY SE TO NEMĚLO VSTAHOVAT NA POLITICKÉ,PRAVNÍ A AEUROHUJERSKÉ ŠKOLY TY BY JSI MĚL PLATIT STUDENTI ZE SVÉHO

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa