Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za dva týdny se v Česku nakazilo 400 kantorů. „Učitelé jsou noví horníci,“ říká šéf statistiků

Autor: ČTK - 
24. září 2020
18:50

Za první dva zářijové týdny se novým typem koronaviru nakazilo skoro 400 učitelů. Na středečním neveřejném jednání výboru pro zdravotnictví to poslancům řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Vyplývá to z dnes zveřejněného záznamu. Od začátku epidemie do 12. září se podle něho nejvíc nakazilo pracovníků v administrativě a strojírenství, nezaměstnaných a osob samostatně výdělečně činných (OSVČ).

Výrazně v poslední době rostl i počet nakažených zdravotníků. Lékařů bylo podle dat zveřejněných Českou lékařskou komorou k 19. září aktuálně nakaženo 259, o měsíc dřív čtyři. Mezi zdravotními sestrami se počet nakažených zvýšil od 20. srpna ze tří na 433.

„Počet nakažených zdravotníků roste rovnoměrně s epidemiologickou zátěží, protože většina zdravotnických profesionálů se nakazí v běžném životě,“ řekl Dušek. Nakažených pedagogů ale přibývá rychleji. „Učitelé jsou noví horníci, které jsem vám tu prezentoval v létě,“ dodal.

Od začátku září se nejvíc nakazilo pracujících v administrativě, kde je od epidemie vůbec nejvíc nakažených (1535). Druhý největší počet za září je nakažených učitelů, následují OSVČ, nezaměstnaní a pracovníci ve strojírenství. Za září se také nakazilo 135 pracujících ve sportu, zřejmě jde zejména o medializované nákazy z fotbalových nebo hokejových klubů. Pendlerů, kteří se musí pravidelně testovat, bylo od začátku epidemie nakaženo 77, za září jich přibylo jenom sedm.

Z řad poslanců zazněl požadavek o týdenním hlášení počtu nakažených lékařů a učitelů nebo počtu nákaz v domovech sociálních služeb. Podle Duška budou lůžkové sociální služby jako domovy pro seniory nebo pro pacienty s Alzheimerovou nemocí do dvou týdnů připojený do systému, který umožní denní hlášení počtu nakažených.

Omasta ( 25. září 2020 09:23 )

Všichni lidi, kteří pracují ve službách potkají za den 30 až 1000 zákazníků. A vy nemůžete všechny tyto lidi připravit o práci. Vzhledem k tomu, že u dětí a mládeže probíhá nákaza bezpříznakovou formou, je absurdní, aby jim vrchnost bránila stát se neinfekčními. Právě pro ochranu rizikových skupin je důležité, aby se stýkali s neinfekčími osobami!. To je těmi, kteří už nákazou prošli.

Covid_19 ( 25. září 2020 08:46 )

jezdili do zahraniční na dovolené stejně jako jezdil v létě premiér a jeho rodina, tedy Řecko a Chorvatsko, to jim doporučil premiér, tak poslechli

Anifa ( 24. září 2020 20:55 )

Je ale třeba poznamenat, že se jich většina - možná všichni - nakazili na seminářích, školeních,mejdanech před a při zahájení školního roku. Nemyslím, že by se nakazili od dětí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa