Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rozestupy dva metry nestačí? Virus doletí dál, zjistili experti. Proč varování zmizelo?

Autor: ula, ČTK - 
27. září 2020
05:02

Ve Spojených státech zemřelo více než 200.000 lidí nakažených koronavirem. USA jsou co do absolutního počtu nakažených i mrtvých nejvíce zasaženou zemí světa. Koronavirem se tam do nynějška infikovalo už 7 milionů lidí. Prezident Donald Trump pandemii od začátku zlehčoval, nyní se přístup k ní stal politickým tématem před blížícími se volbami. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uveřejnilo na svém webu nové informace o přenosu koronaviru. Prý se může šířit jak kapénkami, tak aerosoly. Tyto částice podle CDC vydrží ve vzduchu déle a mohou cestovat dál, než jsou dva metry. Vzápětí centrum zprávu stáhlo.

Koronavirem se v USA  do nynějška infikovalo 6,86 milionu lidí, z nich 200.005 zemřelo. Agentura AP ovšem upozorňuje, že smrtelná bilance bude ve skutečnosti mnohem vyšší, protože mnoho úmrtí způsobených covidem-19 bylo připsáno jiným příčinám, a to zejména v rané fázi pandemie, kdy testování nebylo tak rozšířené.

Ve Spojených státech podle statistik agentury Reuters kvůli covidu-19 umírá v týdenním průměru okolo 800 lidí za den. Smutný rekord země zaznamenala 15. dubna s 2806 mrtvými pacienty nakaženými koronavirem.

Odborníci: Situace v USA se bude zhoršovat

Podle předního amerického epidemiologa Anthonyho Fauciho je 200.000 mrtvých v USA „alarmující a ohromující“. Myslí si ale, že kritická situace jako na jaře se nemusí v nadcházejícím chladném období opakovat.

Jiní odborníci si ale myslí, že situace se naopak zhorší, zejména se začátkem školního roku a právě kvůli chladnému počasí, kdy budou lidé trávit více času v uzavřených prostorech. Na svých webových stránkách to uvedlo Centrum pro výzkum infekčních nemocí (CIDRAP) na univerzitě v Minnesotě. To zároveň upozornilo i na nové informace, které uveřejnilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Magická hranice dvou metrů nefunguje?

CDC na svém webu zveřejnilo, že koronavirus se může šířit jak běžnými kapénkami, tak i aerosoly a částicemi, které vznikají při vydechování, řeči, kašli, kýchání a zpěvu. Tyto částice přitom vydrží ve vzduchu déle a mohou doputovat dál, než jsou dva metry. Rozestupy dva metry se navíc celosvětově doporučují, pokud se lidé nechtějí nakazit.

CDC dále uvedlo, že toto je zřejmě hlavní způsob šíření viru a riziko zvyšují zejména nevětrané vnitřní prostory bez kvalitní klimatizace.

Později ale tyto informace CDC stáhlo s poznámkou, že šlo pouze o předběžný návrh změn, který byl omylem uveřejněn na oficiálních stránkách, a že CDC zatím pracuje na dalších informacích ohledně šíření nového typu koronaviru, které včas zveřejní.

Trump: Pandemii jsem zvládl na jedničku s hvězdičkou

CIDRAP se domnívá, že za stažením informací stojí politický tlak před nadcházejícími prezidentskými volbami. Právě boj s koronavirem se totiž stal tématem číslo jedna.

Republikánský prezident Donald Trump zprvu hrozbu infekce bagatelizoval, nyní to vysvětluje tím, že nechtěl „vytvářet paniku“. Dlouho odmítal nosit roušku, zpochybňuje doporučení a názory vědců týkající se otevírání ekonomiky a škol nebo dostupnosti vakcíny proti koronaviru. Ve virtuálním projevu před Valným shromážděním OSN řekl, že 75 let po konci druhé světové války se svět znovu pustil do globálního boje, a to s onemocněním covid-19.

Podle agentury AP budou volby částečně referendem o tom, jak se Trump s pandemií dokázal vypořádat. V pondělí v rozhovoru na televizi Fox News prohlásil, že se mu to povedlo na „jedničku s hvězdičkou“.

Video  Donald Trump vyzval novináře, aby odložil roušku.  - Reuters
Video se připravuje ...

.tg.bb ( 27. září 2020 15:32 )

Nemůže fungovat odstup 2 metry, když vám v obchodě každou chvíli funí za límec borec, co si prostě chce dát hned za vás svoje zboží na pás, a myslí si, že mu jinak něco uteče. Odstupy prostě nikdo nedodržuje, i když jsou načmáraný na podlaze a všude cedule jak kráva.

xcarodejka ( 27. září 2020 11:27 )

Samozřejmě záleží na proudění vzduchu, a klimatizace bez řádných filtrů je hiorší než nic.
Problém je a bude v následcích po nemoci. Kontroly se doporučují i po negativním vyšetření ještě znovu po roce a dvou letech. Aasi nepůjde jen o zhoršené dýchání, tedy o plíce....

zdenios ( 27. září 2020 09:29 )

Kdo si myslí, že všichni stojí na místě? Jsme pořád v pohybu! Takže i jako auta prostě nemůžeme doufat, že dvě se*** nás ochrání!

mord ( 27. září 2020 08:23 )

Budeme muset být od sebe kilometr soudruzi

amalka5853 ( 27. září 2020 07:41 )

....USA....náš vzor

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa