Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zrušení hudebky a tělocviku, zavřené střední školy. Prymula odhalil, jak omezí Česko

Aktualizováno -
27. září 2020
15:30
Autor: ČTK, ula, Tereza Malecká - 
27. září 2020
12:12

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) předpokládá, že ohlášené omezení volnočasových aktivit bude znamenat maximální účast deset až 20 lidí. Vyhlášení příslušného opatření očekává ve středu nebo v pátek, řekl dnes v pořadu Partie v televizi Prima. Neočekává také, že by se v rámci opatření proti koronaviru uzavíraly základní školy, pravděpodobný je ale podle něj přechod středních škol na dálkovou výuku. Na vysokých školách by měla distanční výuka platit aspoň měsíc. Podle něj opatření mají sloužit ke snížení reprodukčního čísla šíření koronaviru, nyní je mezi 1,26 a 1,29. Pro Blesk Zprávy už dřív řekl, že roušky nesundáme dřív než příští rok v únoru.

„Čím později opatření zavedete, tím delší bude nutnost nechat je v platnosti. To je důvod, proč to musíme udělat rychle. Souhlasím s tím, že bychom měli zveřejnit konkrétní plán - včetně výhledu třeba na Vánoce,“ zdůraznil Prymula.

„Musíme zavést taková opatření, která jsou schopna to číslo dostat pod jedna. Protože jinak tady budeme mít hodnoty kolem dvou, tří tisíc (nakažených) setrvale a to je prostě nepřijatelné,“ dodal ministr.

Plánované omezení volnočasových aktivit ohlásil Prymula tento týden. Dnes uvedl, že by se stanovil maximální možný počet účastníků, číslo se podle něj bude pravděpodobně pohybovat mezi deseti a 20. Výjimka by mohla podle něho platit pro svatby, kde by mohlo být maximum 30 účastníků.

Zrušení hudebky a tělocviku

„Nepochybně bude diskuze se školami, nebudu chtít zavírat školy základní, ale u středních diskuzi povedeme a bude se to odvíjet od nejrizikovějších regionů. A když se podíváme na rizikovost kontaktů, tak střední školy jsou bohužel na prvním místě,“ řekl ministr zdravotnictví.

Výjimka by mohla být pro první ročník středních škol. Prymula také zmínil, že bude jednat s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) o dočasném zrušení výuky hudební výchovy a tělocviku, při kterých žáci nenosí roušky.

Na vysokých školách by podle Prymuly měla být alespoň měsíc distanční výuka, než se uklidní nynější rychlé šíření epidemie. Výjimka by mohla platit pro studenty v prvních ročnících, kteří jsou na univerzitách noví. Měli by mít možnost studovat kombinovaně, aby se mohli seznámit s prostředím.

Už v pátek Prymula v rozhovoru pro Blesk Zprávy připustil, že budeme nosit roušky až do února. 

Které volnočasové aktivity nechtěl Prymula předjímat s tím, že je ještě bude probírat s těmi, kterých se týkají. Potvrdil ale, že se dotkne mimo jiné mimoškolních aktivit dětí a kroužků. „Tím směrem některá opatření půjdou,“ řekl Prymula pro Blesk Zprávy.

Posílení kapacit testování a lůžek

Prymula také uvedl, že je třeba posílit kapacity testování na covid-19. V současnosti se pohybuje kolem 23.000 denně, ministr očekává, že v řádu dnů by se mohlo dosáhnout 30.000 testů denně. Posílí se také trasování, do kterého se zapojí 660 profesionálních telefonistů z call center.

Za klíčový problém ministr považuje kapacitu nemocničních lůžek vyčleněných pro pacienty s covidem-19, která se podle něj naplňuje, například v Praze je vyčerpána z 90 procent. Nyní začíná proces restrukturalizace lůžek, což může vést i k odkládání některých operací, uvedl Prymula.

Lůžka v Bohnicích a v domově pro seniory

Pražský magistrát dnes oznámil, že vytipoval lůžka pro pacienty s lehčím průběhem covidu-19 pro případ, že by fakultní nemocnice neměly dostatečné kapacity lůžek akutní péče. Mezi vytipovanými místy jsou prostory Městské nemocnice následné péče ve Vysočanech, jedno patro Domova pro seniory Zahradní město a jeden prázdný pavilon Psychiatrické nemocnice Bohnice, uvedl magistrát v tiskové zprávě.

Problém podle Prymuly je i v tom, že některá lůžka pro akutní pacienty jsou obsazena lidmi, kteří akutní péči nepotřebují. „My tady hospitalizujeme spoustu sociálních pacientů, kteří by měli být v úplně jiných zařízeních, ne v zařízeních akutní lůžkové péče. A když to nějaký způsobem kvantifikujeme teď u covidu, tak to je plných 40 procent pacientů,“ řekl. Podle něj je třeba hledat způsoby, kam tyto pacienty přesunout. Jako možnost zmínil využití prázdných pavilonů v některých nemocnicích, které se rozšířily a nevyužívají všechny své budovy.

 

Video  Prymula: Roušky na celou zimu, varování důchodcům a omezení kroužků  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

11karel11 ( 3. října 2020 13:10 )

Hiovada budou kritizovat ať je to tak nebo jinak. Kdyby se lidé chovali zodpovědně a měli pokoru k smrtelné nákaze, tak nebudou takové počty nemocných. Zatím je to předehra, skutečný zabiják teprve přijde.

Pohybovenadany ( 28. září 2020 18:48 )

Ja mám rad Yprymulu. Je ostrý jak břitva !!!

Pohybovenadany ( 28. září 2020 18:44 )

HURÁ ..... NOUZOVÝ STAV JE TADY !!! PRIMULA... PRIMULA....

Anifa ( 28. září 2020 17:24 )

Tak se podařilo vyštvat zpěváka Vojtěcha, který byl dobrý ministr, a teď mají media na pořadu plukovníka Prymulu. Koho byste chtěli dalšího? Myslíte si, že se najde někdo , kdo vymění své pohodlíčko v bezpečí za ministerské křeslo? Pochybuji. Je potřeba, aby tedy udělal vše proto, aby se nárust zastavil a normálně myslící člověk ho podpoří

ingmarie ( 28. září 2020 15:17 )

Plukovník Prymula působí jako blb a nikoliv odborník

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa