Naposledy bylo takto teplo v roce 2001. Právě v sobotu ale bude naše pocitová teplota výrazně snižována čerstvým až silným větrem. Během noci na neděli počasí u nás bude ovlivňovat sice studená fronta, ale během neděle bude opět rychle docházet k ubývání oblačnosti i srážek. Také v příštím týdnu se můžeme těšit až na 19 °C.

V pátek začne do Česka proudit teplý vzduch od jihu, což bude hned poznat na teplotách – v ranních minimech naměříme 12 až 8 °C, při malé oblačnosti místy jen 4 °C, nejvyšší odpolední teploty ale vystoupí na 17 až 21 °C. Jinak bude polojasno až oblačno, na východě až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Foukat bude zpočátku dne slabý vítr, postupně bude zesilovat na mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Sobota přinese letní teploty

V sobotu bude zpočátku dne jasno až polojasno, až odpoledne a večer začne od západu docházet k přibývání oblačnosti na oblačno, místy se k tomu přidají přeháňky. Noční teploty budou na východě území klesat na 16 až 12 °C, na západě na 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 až 24 °C, v Čechách bude až 27 °C. Naši pocitovou teplotu ale bude výrazně snižovat čerstvý až silný jihovýchodní vítr o rychlosti 40 km/h, v nárazech 70 km/h a na horách až 90 km/h. Pouze na západě Čech bude foukat mírný vítr o rychlosti do 20 km/h.

Postup mraků sledujte na radaru Blesku

V neděli bude oblačno až polojasno, zpočátku na Moravě a ve Slezsku místy s přeháňkami nebo deštěm. Postupně ale budou srážky ustávat také tam. Noční teploty budou klesat na 15 až 11 °C, na západě k 7 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 17 až 21 °C. Foukat bude mírný až čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti do 40 km/h.

V hlavní roli budou mlhy

A žádné výrazné skoky se na nás v počasí nechystají ani v dalším pracovním týdnu. Do Česka bude proudit vlhčí vzduch od západu. Převládat bude polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami. Po ránu musíme místy počítat s mlhami nebo nízkou oblačností, které mohou výrazně snižovat naši dohlednost. Ranní teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi 11 až 5 °C, nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat mezi 15 až 20 °C. Ještě v pondělí bude foukat čerstvý vítr.

Místo voleb nás bude počasí lákat do přírody

I počasí má vliv na účast u voleb – díky tomu, že konec týdne vrátí do Česka příjemné podzimní teploty, mnozí z nás, spíše než k urnám, zamíří do přírody nebo na chalupu. V roce 2002 vystoupila nejvyšší odpolední teplota při parlamentních volbách až na 30 °C a účast byla pouze 58%.

Fotogalerie
26 fotografií