V Olomouckém kraji před polednem hasiči evidovali 21 událostí. Nejčastěji vyráželi na Jesenicko a Olomoucko. „V drtivé většině jde o jednotlivé popadané stromy a to buď na silnice, dráty elektrického vedení, či na přístupové komunikace. Nemáme evidováno dosud žádné zranění. Stále fouká, počty výjezdů mohou narůstat,“ řekl ČTK mluvčí olomouckých krajských hasičů Radek Buryánek.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Ve Zlínském kraji zaměstnával silný vítr hasiče již v pátek večer, kdy vyjeli ke třem událostem. „Dnes máme události hlášeny zhruba každou čtvrt až půl hodinu, dosud jsme zaznamenali 16 případů,“ řekl ČTK po 11:00 mluvčí zlínských hasičů Roman Žemlička. Také tam ve všech případech jde o popadané stromy, v jednom případě pomáhali upevnit na Uherskohradišťsku uvolněné plechy, doplnil Žemlička.

Na Moravě a ve Slezku hrozí povodně

Na severu Moravy a ve Slezsku hrozí ve druhé polovině noci a v neděli vzestup řek na první, tedy nejnižší povodňový stupeň. Na menších tocích ale nelze vyloučit krátkodobé dosažení druhého stupně. Důvodem je nasycenost půdy vodou a očekávané noční srážky. Varování s nízkým stupněm nebezpečí dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V platnosti zůstává i dřívější výstraha před silným větrem, která se týká východní poloviny Čech, celé Moravy a Slezska.

Varování před vzestupem hladin platí pro sever Moravy a Slezsko od půlnoci do nedělních 15:00. Meteorologové očekávají, že v noci v regionu spadne 15 až 40 litrů vody na metr čtvereční. Ojediněle se mohou vyskytnout bouřky. „Situaci na tocích mohou komplikovat popadané stromy v důsledku silného větru, který během noci na neděli a nedělního rána bude zvolna slábnout,“ uvádí ČHMÚ.

Před silným jihovýchodním až jižním větrem varovali meteorologové v pátek. V nárazech může foukat rychlostí až 90 kilometrů v hodině, místy mohou poryvy dosáhnout i 110 kilometrů v hodině.

Výstraha před velmi silným větrem platí od dnešního poledne do nedělních 08:00 pro všechny moravské kraje, celou Vysočinu, Pardubický i Královéhradecký kraj a dále pro východní okresy v Jihočeském, Středočeském a Libereckém kraji. Vysoký stupeň nebezpečí hrozí hlavně v Jizerských horách, Krkonoších, Jesenících a na Českomoravské vrchovině.

Lidé by podle meteorologů neměli sílu větru podceňovat. „Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách,“ uvádí ČHMÚ. Vítr také může přerušit dodávky proudu.

Vítr už řádí na Moravě

Silný vítr od brzkého rána láme stromy v Moravskoslezském kraji. Profesionální i dobrovolní hasiči kvůli počasí mají do dnešních 16:00 už 190 zásahů, řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

„Nejvíce výjezdů dosud evidujeme v okrese Frýdek-Místek, a to 65, přes 50 v okrese Nový Jičín a téměř třicítku u hasičů na Opavsku. Bruntálsko, Karvinsko a okres Ostrava-město mají zatím vždy méně než 20 výjezdů. Vítr ale neustává,“ uvedl Kůdela.

Dodal, že pády stromů si zatím nevyžádaly žádná zranění ani vyšší škody. „Pokud nepočítám dopolední pád stromu na zaparkovaný osobní automobil ve Frenštátu pod Radhoštěm a několik poškození drátů elektrického vedení,“ doplnil mluvčí. Kromě popadaných stromů museli hasiči provizorně opravovat i střechy, hlavně plechové.

Fotogalerie
33 fotografií