Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Studenti musí opustit vysokoškolské koleje. V Praze jich odešla malá část

Autor: ČTK, jim - 
14. října 2020
17:46

Jedním z dalších vládních opatření boje proti pandemii koronaviru je i zákaz pobytu studentů na vysokoškolských kolejích. Část z nich musela v Praze ve středu opustit své ubytování, kvůli zhoršení epidemie covidu-19 v Česku nesmí až na výjimky pobývat. Některé vysoké školy ale daly studentům na vystěhování více času. Vyplývá to z vyjádření zástupců vysokých škol.

 

Na kolejích podle pondělního rozhodnutí vlády nesmí být od půlnoci na dnešek ubytovaní studenti, kteří mají bydliště jinde v Česku. Výjimku dostali studenti s nařízenou pracovní povinností, studenti lékařských oborů nebo ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi ve školách. Dodatečně pak po domluvě ministra školství Roberta Plagy s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (oba za ANO) také studenti, kteří se nemohou vrátit domů kvůli riziku nákazy nebo jsou v karanténě.

Řada studentů se v úterý k nařízení stavěla odmítavě. Zhruba 2200 jich proti tomu podepsalo petici. Mnohým se nelíbilo mimo jiné to, že jim vláda na odchod z kolejí dala málo času.

Odpuštění nájmů

Například Univerzita Karlova již v úterý oznámila, že studenti se mohou rozhodnout do dnešních 18:00. Buď mají odevzdat čestné prohlášení s důvody, pro které vyhodnotili svůj odjezd domů jako rizikový pro šíření covidu-19, nebo mají zrušit ubytovací smlouvu. Ta jim pak skončí bez sankcí k 15. říjnu. Studenti, kteří opustí koleje, tak podle Petra Podzimka z tiskového oddělení školy nebudou platit za ubytování. Zájemci si přitom mohou na pokojích nechat své věci, a až bude možné, aby se na koleje vrátili, ubytovací smlouvy se jim obnoví. Na vystěhování dala škola studentům čas do pátku. Podle dřívějších informací mluvčího univerzity Václava Hájka bývá celoročně na kolejích ubytováno kolem 4000 studentů. Podíl Čechů k cizincům je asi 50 procent.

Až do pátku mohou o povolení požádat také studenti na kolejích České zemědělské univerzity v Praze (ČZU), řekla ČTK mluvčí ČZU Karla Mráčková. Ti, kterých se netýkají výjimky dané vládou, vedení školy požádalo, aby se odstěhovali již dnes. Kolik jich tak učinilo, zatím podle mluvčí není možné říct. „Vedení univerzity bude v následujících dnech také jednat o podmínkách snížení či odpuštění kolejného. Závěry jednání budou studentům posléze dány na vědomí,“ řekla.

Odejde jich víc

Z kolejí Vysoké školy ekonomické v Praze odjelo podle mluvčí Martiny Mlynářové doposud 280 studentů. „Číslo není konečné, počítáme, že se ještě změní. Počet studentů, kteří na koleji zůstali, je v řádu vyšších stovek,“ řekla. Ti, co odešli, museli odevzdat klíče od pokojů, kde si ale mohli nechat věci. Za období od 13. října do 1. listopadu se jim vrátí kolejné.

České vysoké učení technické v Praze dnes zatím informace o tom, kolik lidí se vystěhovalo, nemělo. Rektor školy Vojtěch Petráček ale studenty požádal, aby vládní opatření přijali a řídili se jimi.

Velký zájem o ubytování

Koleje Vysoké školy chemicko-technologické v Praze podle mluvčího školy Michala Janovského opustilo minimálně 300 studentů již v úterý. Celková kapacita ubytování je podle něj pro 1500 lidí, naplněna byla z 85 procent. Ubytovací smlouva se podle Janovského studentům, kteří odešli, neukončila, ale platit nic nebudou.

Zájem o ubytování studentů na vysokoškolských kolejích byl podle informací z konce srpna i letos velký, ačkoli kvůli pandemii covidu-19 ve světě ubylo poptávky ze strany zahraničních studentů. Podle mluvčích škol ale po přechodu na výuku na dálku po zahájení školního roku již řada studentů z kolejí odjela.

rainywoman ( 15. října 2020 05:50 )

Chybí plán b) zustanete-li na kolejích, bude klid, žádné party, večerka. V Anglii myslím studenti na kolejích jsou a nesmí ven a nikdo do vnitř. Jen balíčky s jídlem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa