Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vysokoškolské koleje v Praze jsou poloprázdné. Zůstali jen medici, pedagogové a cizinci

Autor: ČTK - 
15. října 2020
16:19

Od středy měla podle vládního nařízení většina vysokoškolských studentů opustit koleje. Pražské univerzity uvedly, že ubytování opuštějí postupně. Česká zemědělská univerzita ve čtvrtek potvrdila, že většina ubytovaných již odešla z kolejí. Univerzita Karlova naopak uvedla, že většina studentů na kolejích zůstane. Proč?

Na kolejích podle pondělního rozhodnutí vlády nesmí být od půlnoci na středu ubytovaní studenti, kteří mají bydliště jinde v Česku. Výjimku dostali studenti s nařízenou pracovní povinností, studenti lékařských oborů nebo ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi ve školách. Dodatečně pak po domluvě ministra školství Roberta Plagy s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (oba za ANO) také studenti, kteří se nemohou vrátit domů kvůli riziku nákazy, nebo jsou v karanténě. Mnozí studenti na sociálních sítích nařízení kritizovali, nelíbilo se jim mimo jiné to, že jim vláda na odchod dala málo času.

Podle mluvčího UK Václava Hájka je postavení UK specifické tím, že má škola pět lékařských fakult a fakultu farmacie a zároveň ji studuje velký počet cizinců. „Již výjimka stanovená v opatření vlády proto znamenala, že z celkového počtu cca 7200 studentů na kolejích nebyl další pobyt zakázán pro cca 5400 studentů, kteří na podkladě výjimky koleje nemuseli opustit,“ uvedl. Dalších asi 1100 studentů odevzdalo do středy prohlášení o rizikovosti jejich odjezdu do jiného bydliště, nebo o tom, že kolej je jejich bydlištěm. Ze zbývajících 700 studentů do středy večer 250 ukončilo ubytovací smlouvu a asi 150 studentů odjelo z kolejí s tím, že si nechali zapečetit pokoj, řekl mluvčí. Další mají čas na vystěhování do pátku.

Zůstali jen cizinci

Univerzita v úterý také uvedla, že od dneška bude studentům nabízet ubytování v hotelu Krystal za zvýhodněnou cenu 5000 korun za lůžko na měsíc a že pro studenty s magistrátem hledá i další hotely. Podle mluvčího ale o to mezi studenty zatím s ohledem na malý počet lidí, kteří museli odejít, není velký zájem. „Jakmile by se ukázala zvýšená potřeba, jsme připraveni s magistrátem jednat o možnostech navýšení hotelových kapacit,“ řekl.

Ve středu opustila své ubytování na kolejích i část vysokoškolských studentů z ostatních pražských vysokých škol. Jejich mluvčí uvedli, že stovky studentů již odešly a další budou koleje opouštět postupně do konce týdne. Mluvčí ČZU ve čtvrtek řekla, že z kolejí odešlo zhruba 1300 studentů z evidovaných 1400 Čechů a 303 cizinců. Zatím podle ní není jasné, zda a jak se nyní na ČZU upraví placení kolejného.

Loni se cena za ubytování na kolejích v Praze pohybovala přibližně mezi 2300 a 4500 Kč měsíčně. Cenu ovlivňuje především typ a velikost pokoje či lokalita ubytování.

fico ( 15. října 2020 19:24 )

To bylo keců, že to nejde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa