„Teplotní trend z posledních tří týdnů, kdy se průměrné týdenní teploty pohybovaly na rozhraní normálních a nadnormálních hodnot, bude v podstatě pokračovat i v následujících třech až čtyřech týdnech. S pokračujícím podzimem budou průměrné teploty i nadále zvolna klesat,“ uvedli meteorologové.

Ve zbytku listopadu by průměr nejvyšších teplot měl dosáhnout zhruba sedmi stupňů Celsia. Během prvního prosincového týdne pak podle výhledu ČHMÚ klesne zhruba na pět stupňů. „Teplotní průměry nejnižších nočních teplot se již budou pohybovat převážně kolem nuly,“ dodali meteorologové.

Sledujte srážky na radaru Blesku

Dlouhodobý teplotní průměr v období od 9. listopadu do 6. prosince je v Česku 1,7 stupně Celsia. Nejteplejší byl v tomto časovém úseku rok 2006, kdy se průměr vyšplhal na 6,9 stupně. Naopak v roce 1998 klesl na minus 2,6 stupně Celsia.

Srážkově by měly být první dva týdny předpovědi podprůměrné, přelom listopadu a prosince pak má být srážkově průměrný. Dlouhodobě je v Česku průměrný úhrn srážek v nadcházejícím období 41 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
59 fotografií