V pátek se bude nad Českem rozpadat slábnoucí studená fronta, která místy rozpustí nízkou inverzní oblačnost, jež většinu území Česka „okupuje“ od počátku týdne. Bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle mrholení. Během dne v Čechách může být i polojasno. Noční teploty 4 až 0 °C, při vyjasnění až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, při vyjasnění na jihozápadě území až 13 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Do přírody hned v sobotu

V sobotu bude zataženo až oblačno, ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Místy nízká oblačnost a mlhy. Během dne možná až polojasno. Noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, pod mlhou kolem 7 °C. Foukat bude slabý až mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli už bude opět převládat zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle mrholení. Během dne zejména v Čechách může být až polojasno. Noční teploty budou klesat na 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C, při zmenšené oblačnosti až na 11 °C. Foukat bude slabý až mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

17. listopad přinese až 9 °C

Během noci na pondělí počasí u nás začne ovlivňovat studená fronta, která rozpustí nízkou oblačnost. V pondělí budeme potřebovat deštníky - bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Noční teploty klesnou na 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C, na západě území až na 11 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h. V úterý 17. listopadu se budou srážky vyskytovat pouze ojediněle - na vrcholcích hor se bude déšť měnit v déšť se sněhem. Jinak bude převládat velká oblačnost. Noční teploty budou klesat na 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví mezi 5 až 9 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr. Výraznější změnu v počasí nepřinese ani druhá polovina pracovního týdne - i nadále bude převládat zvětšená oblačnost, občas s přeháňkami, na vrcholcích hor smíšenými nebo sněhovými. Ranní minima budou klesat k 5 až -1 °C. Nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat mezi 4 až 9 °C.

Jak bylo 17. listopadu 1989?

Loňský 17. listopad byl ve znamení extrémně vysokých teplot a teplotních rekordů - na východě území stoupaly teploty i přes 18 °C. V roce 1989 bylo o poznání chladněji - po ránu i v Praze teplota vzduchu klesala až k -4,5 °C, v odpoledních maximech v pražském Klementinu bylo 3,9 °C.

Hurikánová sezona láme rekordy

Theta je 29. letošní pojmenovanou bouří v Atlantiku a překonala tak dosavadní nejaktivnější sezonu z roku 2005 (to bylo 28 pojmenovaných bouří). Nyní postupuje k západnímu pobřeží Evropy - kolem 15. listopadu by měla začít ovlivňovat západní pobřeží Velké Británie, Irska a Francie, měla by přinést vydatné srážky a silný vítr. Letos to bude už pozůstatek čtvrté tropické bouře z Atlantiku, která se dostala k Evropě, předchozí byly Alpha, Epsilon a Zeta. Hurikánová sezona oficiálně končí 30. listopadu, ale už nyní se nad teplými vodami v Karibiku vytváří další nízkotlaký systém, ze kterého se může vyskytnout další bouře. V roce 2005 se poslední tropická bouře vytvořila až 30. prosince.

Fotogalerie
94 fotografií