Teploty půjdou citelně dolů - zatímco ve čtvrtek, před přechodem studené fronty, budou teploty kulminovat až na 13 °C, v pátek po ránu bude na západě území teplota klesat k -2 °C.

Sv. Alžběta se sněhem přilétá

Ve čtvrtek bude sněžit na horách, večer se hranice sněžení nebo srážek smíšených bude snižovat na hranici 700 m nad mořem. Další snížení hranice sněžení a propad teplot vzduchu přinese pátek. Dávejte ale pozor, po ránu se bude místy tvořit náledí a od středních poloh očekáváme déšť se sněhem nebo sněžení, na Moravě a ve Slezsku se budou srážky sněhové nebo smíšené vyskytovat až od vyšších poloh.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

O víkendu bude na celém území Česka v nočních hodinách mrznout - nejnižší noční teploty budou klesat k 0 až -5 °C, po ránu se budou tvořit mrznoucí mlhy. V sobotu ojediněle sněhové vločky zavítají také do nížin. Mnoho srážek ale neočekáváme, Česko se bude převážně nacházet v oblasti vysokého tlaku vzduchu. V neděli počasí u nás začne ovlivňovat frontální systém, takže oblačnosti i srážek začne opět přibývat.

Kateřinská chladna nás neminou

Kateřinský týden bude ve znamení tzv. kateřinského chladna, které nastupuje až se 70% pravděpodobností v poslední listopadové dekádě a trvá až do mikulášského oteplení. Do Česka bude proudit studený vzduch od severozápadu, ale zároveň, s výjimkou pondělí, bude převládat malá oblačnost. Po ránu budou teploty klesat ke 3 až -3 °C, v odpoledních maximech v pondělí na 5 až 9 °C, od úterý mezi 1 až 6 °C. Jedno z nejstarších svědectví o výrazném ochlazení najdeme v kronice z roku 1316 - tehdy zamrzla na konci listopadu i Vltava.

Fotogalerie
39 fotografií