Mezi největší úspěchy vedení města podle primátora Zdeňka Hřiba rozhodně patří letošní boj s pandemií covid-19, sám se i nedávno jako vystudovaný lékař vydal pomáhat do Vinohradské nemocnice. Podotkl, že Praha jako první zavedla povinné nošení roušek v MHD a spustila také záchranný program Covid Praha pro podnikatele, na které vláda zapomněla. Zmínil ale i řadu jiných věcí. „Mezi další úspěchy nepochybně patří zahájení stavby metra D, otevření nové Trojské lávky a odškodnění poškozených po pádu té původní, přidání 1 miliardy na platy učitelů nebo výrazné zrychlení tempa oprav bytového fondu v majetku města, kterému se roky nikdo nevěnoval,“ uvedl. Cení si také IT projektů jako je Portál Pražana, který má sloužit pro elektronickou komunikaci občanů s magistrátem nebo portálu covid.praha.eu, kde mohou lidé sledovat vytížení odběrných míst.

Kolice podle Zdeňka Hřiba funguje dobře, politici se spolu dokáží dohodnout a váží si práce všech radních. „O tom, že v tomto formátu vydrží minimálně do konce tohoto volebního období, prakticky nepochybuji,“ ujistil. Kritiku ze strany opozice bere sportovně a považuje ji spíše za nekonstruktivní. Lídr Prahy Sobě Jan Čižinský jako hlavní úspěchy vedení Prahy zmínil podobné projekty jako primátor. „Prahu pro Pražany po desítkách let konečně spravují lidé, kteří pracují a nekradou. To je největší úspěch. K tomu jsme konečně pořádně rozjeli stavby důležité pro Pražany i pro ty, kteří do Prahy každý den dojíždějí - okruhy, metro D, nové tramvajové tratě a mosty,“ říká.

Kde to skřípe?

Z hlediska politických stran jsou nejrozmanitější Spojené síly, kde lze najít zástupce TOP 09, hnutí STAN i lidovce. Lídr Spojených sil Jiří Pospíšil z TOP 09 připustil, že v koalici se občas najdou nějaké neshody, ale většinou funguje bez problému. „Veřejně přiznáváme, že na určitá témata máme trochu jiný názor, to nám ale nebrání v tom, abychom našli shodu a byli schopni vládnout,“ myslí si. Shodu se zatím nepodařilo najít v případě družstevního bydlení, kdy Piráti a Praha Sobě nesouhlasili s návrhem Hany Marvanové. Pospíšil pořád doufá, že se podaří shodu najít do konce volebního období. Názory se podle něj různí i v oblasti dopravní politiky. „My zkrátka nepovažujeme automobil za hřích, a i když je třeba korigovat dopravu v Praze, tak ta míra korekce od nás je menší než prosazují naši kolegové,“ dodal. Velmi ocenil, že se podařilo ve spolupráci s radní Marvanovou otevřít Muzeum paměti 20. století, což považuje za velmi důležitý bod volebního programu.

Budoucnost Prahy: Takhle bude vypadat v roce 2040? Výstava představuje zásadní pražské projekty Výstava s názvem Praha zítra? Pražské priority v CAMP.

Čeká nás „oprava století“

Právě dopravu má na starost náměstek za Prahu Sobě Adam Scheinherr, toho ostře kritizovala opozice například kvůli uzavírce Smetanova nábřeží, která stále vyvolává vášně. Sám považuje za největší úspěchy posledních dvou let podobně jako Hřib pokrok ve stavbě metra D, přípravu nových tramvajových tratí nebo pokračování projektování Městského okruhu. Jako úspěch vidí i opravu zanedbaných pražských mostů, tady také vidí velkou výzvu do následujících let. „Čeká nás 'oprava století' Barrandovského mostu, otevření tramvajové tratě na Pankrác, zahájení rekonstrukce Václavského náměstí a také stavba nové lávky mezi Holešovicemi a Karlínem,“ shrnul úkoly do příštích let. Připustil však, že v rámci dopravy narazil na razantní odpor hlavně i opozice. „ODS a ANO stále považují za jedinou prioritu automobilovou dopravu, takže se nepodařily prosadit některé důležité kroky pro rychlejší a kvalitnější MHD. Tu přitom běžně používá přes 70 % Pražanů,“ dodal.

Nehezké vztahy se státem

Jako problematické jak Hřib, tak i třeba Jan Čižinský považují vztahy se státem. „Je to samozřejmě dané tím, že hnutí ANO je v Praze v opozici a premiér tak nemá žádný důvod naší koalici pomáhat, ale mohli bychom dělat víc,“ poznamenal lídr Prahy Sobě. Náměstek pro finance Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) podobně jako primátor kritizuje hlavně zrušení superhrubé mzdy, což již parlament odhlasoval. „Opakovaně vyzýváme vládu, aby samosprávám ve složité době pandemie peníze nebrala, ale bohužel v tom nejsme úspěšní. Konkrétně Praha přišla o miliardy korun bez adekvátních kompenzací,“ uvedl.

Investujme!

Vyhnánek vidí podobně jako Hřib úspěchy v tom, že Praha podpořila podnikatele zasažené koronavirovou krizí i to, že město dokázal zkrotit některé výdaje na provoz a připravuje investice. To vidí i jako zásadní téma do dalších let. „Jsem přesvědčen, že jednou z hlavních rolí města je v době krize pomáhat udržet chod pražské ekonomiky, a to pomocí investic. Do voleb je proto mojí hlavní misí i nadále zvyšovat jejich tempo, jen tak krizi překonáme. Mezi těmito investicemi budou například rozběhnutá rekonstrukce Průmyslového paláce nebo zahájené opravy Pražské tržnice,“ dodává.

V radě za Spojené síly přede dvěma lety zasedl také zástupce hnutí STAN Petr Hlubuček, který má na starost životní prostředí, za jeden z největších úspěchů koalice považuje to, že se Praha přihlásila k tzv. klimatickému závazku a bude pracovat na snižování emisí. Cení si také, že se město věnuje boji se suchem a budují se nové rybníky nebo se sází stromy a rozvíjí se ekologické zemědělství.

Jak se bude stavět?

Územní rozvoj má v radě na starost náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09), ten za jeden ze zásadních úspěchů posledních dvou let považuje rychlejší změny územního plánu. „Urychlili jsme úřednické postupy a práci magistrátu v gesci územního rozvoje v řádu měsíců a let. Změny územního plánu a tím i povolování staveb v Praze se zkrátilo o 2 až 4 roky,“ poznamenal. To by mělo přispět k tomu, aby se rychleji stavělo, letos také vznikl tzv. městský developer, který má za úkol připravovat projekty ať už pro výstavbu městských bytů, tak ve spolupráci s developery, existují už i plány na konkrétní projekt na Palmovce.

Jak to vidí opozice? 

Poněkud jiný názor o rozvoji Prahy a celkovém fungování koalice má opozice. Předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandra Udženija nešetří kritikou hlavně na adresu primátora Hřiba. „Je arogantní, samolibý a jediné, co ho zajímá, jsou jeho vlastní fotografie na sociální sítě. Přitom rozvoj Prahy je v klinické smrti. Všechny investice stojí. Nestaví se okruhy, nestaví se metro D, nestaví se tolik potřebné byty, nejsou místa pro děti ve školkách a školách, chybí lůžka v domovech pro seniory,“ říká.  Ať se snaží sebevíc, nenapadá jí nic, za co by vedení města pochválila. „I to málo, co se povedlo, bylo prosazováno ODS proti vůli pana Hřiba,“ dodává.

Mykologická kritika

Poměrně netradičně se k výročí vzniku pražské koalice vyjádřil také zastupitel na hnutí ANO Patrik Nacher. Vznikl leták, který nazval „Koalice na houby“, kde píše, že Praha podle něj teď přpomíná „smaženici z muchomůrek“.  Houbařským slangem pak pojmenoval některé oblasti fungování magistrátu. Například jako „muchomůrku (ne)průhlednou“ označil podle něj netransparentní rozhodování o některých záležitostech týkajících geologického průzkumu na metro D, jehož přípravy označil jako „metrorodku potěmkinovu“. Zmiňuje také, že v případě družstevního bydlení se koalice spíše pohádala mezi sebou a koalici také vyčítá plánované zdražování MHD nebo zvýšení daně z nemovitosti, to zase označil jako „zdraženku nemalou“. 

Co říkají další radní? 

V radě zasedl z TOP 09 přede dvěma lety také radní pro majetek Jan Chabr, který se podle jeho slov poslední dva roky intenzivně věnoval kontrole veškerého majetku hlavního města, které podle něj příliš ani nevědělo, co vlastní. „Dělali jsme velkou revizi nájemních smluv, abychom město vyčistili od tzv. matrjošek, podvodných směnáren nebo nevýhodných nájmů, kdy byly za směšné částky pronajaté klíčové městské objekty,“ uvedl. Sám je také hrdý na rozvoj městského osvětlení, kde přibyla další funkce pouličních lamp, které nyní fungují i jako elektronabíječky. Má také vizi, že by se v následujících letech měli vrátit do centra města běžní Pražané, což souvisí i s tím, jakým podnikům Praha nebo městské části pronajímá svůj majetek. „Nyní není jediným kritériem cena, ale zaměřujeme se na využití prostor,“ vysvětlil.

Bydlením se zabývá také pirátský radní Adam Zábranský, kterého primátor pochválil primátor mimo jiné za to, že se postaral během koronavirové krize o lidi bez domova, které ubytoval v prázdných pražských hotelech. „Radnímu Vítu Šimralovi se podařilo zapojit do realizace letošního ročníku veletrhu Schola Pragensis studenty a jeho 35. ročník tak proběhne online,“ doplnil za Piráty primátor Hřib. 

Kultura pro všechny

Poslední dva roky rekapitulovala i radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě). Ta za jeden z úspěchů považuje rodinné vstupné ve všech městských příspěvkových organizacích. „Chceme, aby kultura byla dostupná pro všechny, a takovou ji i děláme,“ říká k tomu a zmínila, že Praha podporuje akce jako je Noc divadel, Noc literatury a další akce, které jsou zdarma.

Jako cíl do dalších let si vytyčila restart turistického ruchu, k tomu také nedávno vznikla nová strategie, která má název Zájmy Prahy na prvním místě. Přála by si, aby do hlavního města jezdili kultivovanější turisté, kteří sem míří právě za kulturou a ne jen za alkoholem a také v Praze utratí víc peněz. „Aktuálně vnímám ale ještě jednu, zato velmi akutní potřebu a tou je pomoc kulturním aktérům v současné době, která kultuře ani trochu nepřeje. Proto nad rámec koaličního prohlášení intenzivně bojuji za to, aby se pražská kultura napříč všemi žánry udržela v co největší míře při životě,“ dodává.

Fotogalerie
82 fotografií