Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tajná zbraň viceprezidentky USA: Její manžel! Kdo je prvním „druhým gentlemanem“?

Autor: Darina Jíchová - 
21. ledna 2021
05:30

Poprvé v historii Spojených států bude prezidentovi „sekundovat“ žena, a nejen to! Kamala Harrisová (56) se zapíše do dějin i jako první černošská politička v této funkci. Navíc ukázala zástupům migrantů mířících do USA, kam to jejich dítě může případně dotáhnout. A právě díky ní bude USA poprvé reprezentovat také „druhý gentleman“, tedy její manžel Doug Emhoff (56). Ten se na svou novou roli důkladně připravuval, výpověď v práci dal už po listopadových volbách.

Na druhou stranu, kdo by pro svou novou „práci“ zahrnující nové luxusní bydlení, ochranku a excelentní zdravotní péči neopustil své staré zaměstnání? Emhoff tedy na následující čtyři roky pověsil svou právnickou kariéru na hřebík. Podle amerických novinářů jeho rozhodnutí není úplně nesmyslné, jako druhý gentleman bude mít spoustu povinností, navíc bude fungovat i jako podpora nové viceprezidentky.

První gentleman skončil v práci, první dáma pokračuje

Nicméně Emhoffův krok silně kontrastuje s manželkou prezidenta Joea Bidena. První dáma Jill Bidenová totiž hodlá pokračovat ve své práci vysokoškolské profesorky.

Emhoffa čeká velká změna, do „parády“ si ho vezmou stylisté, pod drobnohledem novinářů nyní bude nejen jeho jednání a vystupování, ale také jeho garderoba a účes. Média se většinou zajímají hlavně o první dámu, ale novinka prvního „druhého gentlemana“ na sebe poutá neuvěřitelnou míru pozornosti. Emhoff rovněž odešel z práce z čistě pragmatického důvodu, jakýkoli případ, který by jako advokát přijal, by mohl poškodit jeho manželku.

Senátorka Kamala Harrisová bude vůbec první viceprezidentkou USA. Na snímku s manželem. Senátorka Kamala Harrisová bude vůbec první viceprezidentkou USA. Na snímku s manželem. | Instagram Douga Emhoffa

Emhoff a křehké mužské ego

Novináři NBC News nepochybují, že Emhoff ve své nové funkci obstojí, otázkou ale je, jak se psychicky popere s tím faktem, že jeho role je „typicky ženskou prací“. „Ublíží to jeho křehkému mužskému egu?“ ptají se reportéři. Zatím to vypadá, že Emhoff vše zvládá, po celou dobu kampaně stál po boku své ženy. Pokud by měl problém žít ve stínu Harrisové, projevilo by se to pravděpodobně už na prvním rande, kdy působila jako nejvyšší státní zástupkyně státu Kalifornie.

Harrisová a Emhoff se brali v roce 2014, spojuje je právnická kariéra, poznali se během práce pro právnickou firmu Venable LLP. Společně vychovávají Emhoffovy děti z předešlého manželství, sami děti nemají. Emhoff se nebojí vystoupit proti odpůrcům Harrisové, a to nejen slovně. Předloni během projevu  viceprezidentky vnikl na její pódium demonstrant, než se její ochranka vzpamatovala, zasáhl Emhoff a vyvedl ho pryč. „Miluju Kamalu Harrisovou a udělal bych pro ni vše,“ okomentoval incident na twitteru.

„Oddaný podpantoflák“ a jeho davy fanoušků

Emhoff se zatím těší přízni tisku, kde o něm často píší jako o „oddaném podpantoflákovi“ a připomínají jeho židovské kořeny. To je další „poprvé“, které Harrisová a Emhoff přinesou do nové administrativy. Emhoff je prvním židovským partnerem amerického viceprezidenta, v tomto případě viceprezidentky, USA.

Emhoff není prvním manželem či partnerem úspěšné političky, ale je stále fascinující vidět a vědět, co je ochoten a schopen obětovat pro kariéru své ženy. Snad i díky tomu má úspěšný právník zástupy fanoušků a hlavně fanynek na sociálních sítích, které si přezdívají #DougHive, tedy #DougůvRoj.

Video  Lady Gaga na inauguraci prezidenta Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi