Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Atentáty se „daly tolerovat“, říká nevěsta ISIS. Teď je „jednou nohou“ zpátky doma

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. listopadu 2020
12:53

V pondělí 23. listopadu britský Nejvyšší soud otevřel slyšení v případu Šaminy Begúmové (21), která jako školačka utekla z Británie do Sýrie, kde se přidala k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS) a provdala se za džihádistu. Od pádu chalífátu Begúmová zůstává v uprchlickém táboře a snaží se vrátit do rodné země, její žádost odmítla vláda expremiérky Theresy Mayové, která dívce dokonce odňala britské občanství. Jejímu návratu není nakloněná ani vláda současného premiéra Borise Johnsona, v kauze rozhodne soud, informovala stanice ITV.

V únoru 2015 coby patnáctiletá školačka Begúmová a její dvě kamarádky utekly z Londýna, dívky přes Turecko mířily do Sýrie, kde se provdaly za džihádisty. Konkrétně Begúmová si vzala nizozemského islamistu Yaga Riedijka, kterému porodila tři děti, všechny v raném věku zemřely. Právě její poslední těhotenství v roce 2019 ji donutilo zažádat o návrat domů, chtěla zajistit, že její dítě přežije. O cestě jejího syna do Británie se sice jednalo, než se ale vláda dohodla, co s ním, podlehl plicní infekci.

Begúmová si fakt, že jí ministerstvo vnitra odebralo občanství, nenechala líbit a začala se soudit. Letos v červenci dosáhla dílčí výhry u odvolacího soudu, který povolil její návrat do země s tím, že její „spor o občanství s britskou vládou může probíhat spravedlivě jedině tehdy, bude-li se stěžovatelka moci vrátit do Británie“. „Vzhledem k faktům tohoto případu spravedlnost musí převážit nad obavami o národní bezpečnost,“ uvedl soudce Julian Flaux. Dodal, že budou-li mít úřady dostatečné důkazy o riziku plynoucím z jejího pobytu na svobodě, mohou ji po vstupu na britskou půdu zadržet.

Řeší se i další případy britských nevěst ISIS

Ministerstvo vnitra se odvolalo a kauza se dostala až k Nejvyššímu soudu, během následujících dvou dní se potenciálním povolením pro návrat Begúmové bude zabývat 5 soudců pod vedením předsedy Nejvyššího soudu Roberta Reeda.

V pondělí rovněž začne slyšení Zvláštní odvolací komise imigrační služby (SIAC), která bude řešit případy dalších žen, které stejně jako Begúmová uprchly do Sýrie a přidaly se k ISIS, kvůli čemuž jim bylo odebráno britské občanství. Ženy jsou známé pouze jako C3 a C4, s Begúmovou je spojuje i britsko-bangladéšský původ.

Čím si proti sobě poštvala Brity?

Kauza Begúmové rozdělila Británii, někteří lidé se domnívali, že by jí mělo být dovoleno se vrátit, většinu však pobouřilo, že neprojevila žádnou lítost nad svým činem. Ukázalo se, že se podílela na šití výbušných vest pro sebevražedné atentátníky. A nechala se dokonce slyšet, že popravy západních zajatců se „daly tolerovat“. Brity pobouřilo i to, že naznačila, že atentát v Manchesteru z května 2017 byl oprávněný. Sebevražedný bombový útok si tehdy vyžádal 22 obětí včetně dětí, nejmladší oběti bylo pouhých osm let.