Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak bude vypadat lyžování v ČR? Rozestupy u vleků, online platby a dezinfekce, míní experti

Aktualizováno -
23. listopadu 2020
18:50
Autor: ČTK - 
23. listopadu 2020
15:25

V případě pravidel pro provoz lyžařských areálů a vleků se v pondělí zástupci ministerských expertních týmů a sektorů shodli na nutnosti nastavit funkční řízení front. Navrhne to Národní sportovní agentura (NSA) s odborníky z odvětví. Konečné rozhodnutí bude na ministerstvu zdravotnictví. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) to dnes uvedlo na twitteru.

Předseda NSA Milan Hnilička na svém twitteru doplnil, že do týdne může být o pravidlech jasno. Jednání expertních týmů se dopoledne podle informací ČTK zúčastnili také představitelé Asociace horských středisek (AHS). Její ředitel Libor Knot už dříve řekl, že pro bezproblémové fungování zimních středisek je třeba, aby se na vládní úrovni sjednotila pravidla pro lanové dráhy a lyžařské vleky.

Lanové dráhy jsou klasifikovány jako hromadná doprava, zatímco lyžařské vleky jsou obyčejná provozovna. Upřesněna by podle něj měla být také definice venkovního sportoviště, aby sjezdové tratě mohly fungovat v logickém celku.

AHS už připravila sadu opatření pro skiareály. U pokladen a na nástupištích budou označeny rozestupy. Výjimky budou podle Knota pro členy jedné domácnosti a samozřejmě při sjíždění sjezdovky. Střediska budou zajišťovat dezinfekci vnitřních i vnějších prostorů, kabiny lanovek budou častěji větrat, počítají s kontrolou zakrytí dýchacích cest návštěvníků, které bude doporučováno. Střediska podle Knota rozšířila možnosti on-line nákupů i plateb. Úpravy se dočká organizace v lyžařských školách i pojetí zábavních akcí.

Uvolňování či zpřísňování aktuálních opatření proti šíření koronaviru se nově řídí podle pětistupňového protiepidemického systému (PES). Česká republika je ode dneška ve čtvrtém stupni pohotovosti. Rizikové skóre se však dostalo na hodnoty odpovídající třetímu stupni. Změnu stupně ale musí vždy schválit vláda.

PES uvádí, že v pátém stupni lze rekreačně venku sportovat nejvýše do dvou lidí, ve čtvrtém stupni v maximálně šesti lidech a od třetího stupně vždy pouze ve dvou hracích týmech či skupinách. Ve druhém a nejnižším stupni není počet lidí sportujících venku omezen.

Lyžovat chtějí i Italové

Italské regiony vyzvaly vládu k otevření sjezdovek o Vánocích. Plán italské vlády nechat kvůli pandemii koronaviru uzavřené sjezdovky se setkal s kritikou italských alpských regionů i slavných sportovců.

„Lyžování je individuální open-air sport par excellence. Nošení roušek navíc není problém, protože při lyžování stejně obvykle používáte ochranu úst a obličeje,“ vyjádřil se k situaci olympijský lyžař Alberto Tomba. „Zavřít sjezdovky přes Vánoce by byl pro podnikání v horských oblastech rozsudek smrti. Zatímco v sousedním Rakousku, Švýcarsku a Francii se bude lyžovat, v Itálii bude vše zavřené?“ uvedl Massimo Sertori, poradce regionální vlády v Lombardii. 

Babu Lka ( 23. listopadu 2020 19:31 )

Nojo honem otevřete krámy nahrnte se tam a nezapomeňte jet na hory a v lednu se zas všechny budou divit jak to že zas řadí ***vir a lidi padají jak shnilé slívy hurá do toho

gejzovic ( 23. listopadu 2020 16:41 )

ty smetánky se to netyka,jako vždy,mají rádi peníze,ale hlavně sami sebe

offline ( 23. listopadu 2020 15:49 )

Já doufám, že nijak a Češi budou sedět doma na zadku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa