Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šíření nakažlivější mutace koronaviru: První případy v Řecku, nový výskyt v řadě států

Aktualizováno -
4. ledna 2021
05:43
Autor: ČTK, simao - 
29. prosince 2020
20:29

Nová mutace koronaviru se nově potvrdila také v Turecku či Řecku. Záchyty nakažených obávanou mutací již dříve hlásily i některé další evropské státy včetně Francie či Švédska.

Nová mutace koronaviru, která se rychle šíří především v jižní Anglii, je podle britských úřadů možná až o 70 procent nakažlivější. Světová zdravotnická organizace (WHO) zatím uvádí, že nemá důkazy o tom, že by mutace způsobovala vážnější průběh covidu-19.

Testy ji zatím odhalily v řadě evropských zemí, ale i v Austrálii, USA, Kanadě, Japonsku nebo na Filipínách nebo ve Vietnamu

Řecko: 4 lidi dorazili z Británie

„Nová varianta viru SARS-CoV-2 byla zjištěna u čtyř lidí, kteří nedávno přicestovali do Řecka z Británie. Jsou v karanténě,“ řekl agentuře Reuters představitel řeckého ministerstva zdravotnictví.

Řecko v neděli 3. ledna znovu zpřísnilo opatření určená k potlačení šíření koronaviru. Uzavřena byla mimo jiné kadeřnictví či knihkupectví, kterým úřady dovolily před Vánoci otevřít.

SAE: První případy

„S ohledem na výskyt nové mutace koronaviru v Británii a v souvislosti s pokračujícím šetřením prováděným ve zdravotnickém sektoru, se v zemi potvrdil omezený počet případů ze zahraničí,“ uvedl mluvčí vlády SAE.

Ve Spojených arabských emirátech se za poslední den koronavirová nákaza potvrdila u 1506 lidí. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) země s více než 9,6 miliony obyvatel od začátku pandemie zaznamenala na 204.300 případů koronaviru a přes 660 osob s onemocněním covid-19 zemřelo.

Úřady v Jihoafrické republice vedle toho informovaly, že se v zemi šíří nová, nakažlivější mutace koronaviru. Jedná se ale o jinou mutaci, než je ta, jež nyní vyvolává obavy v Británii.

Řada zemí na zprávy o nových mutacích reagovala cestovními omezeními. SAE nadále přijímají mezinárodní lety. Sousední Saúdská Arábie naopak v pondělí zákaz vstupu do země prostřednictvím letecké, lodní a silniční dopravy prodloužila o týden.

Turecko: Celostátní karanténa

Turecko je další zemí, kde se objevila mutace koronaviru známá pod označením B.1.1.7.

1. ledna v Turecku začala čtyřdenní celostátní karanténa, která platí až do brzkých ranních hodin 4. ledna.

První případy v Jižní Koreji

První případy nové a zřejmě nakažlivější mutace koronaviru, která se objevila v Británii, ohlásila také Jižní Korea. Informovala o tom včera agentura Reuters. 

Již dříve oznámilo osm případů výskytu britské varianty koronaviru Japonsko, které proto od 28. prosince zakázalo vstup do země cizincům z většiny zemí světa. Japonští občané vracející se do země musí absolvovat test na koronavirus před odletem a při příletu.

Odhalena i ve Francii, Španělsku či Švédsku

Mutace koronaviru z jižní Anglie byla během vánočních svátků poprvé odhalena také ve Francii. Nakažená osoba přicestovala z Londýna 19. prosince. O dva dny později univerzitní nemocnice odhalila pozitivitu. Jde o první hlášený případ nakažení „variantou VOC 202012/01“ viru způsobujícího covid-19 ve Francii, uvedlo ministerstvo. Zdravotnické úřady se následně pustily do trasování kontaktů infikovaného.

Stejná mutace se našla také u čtyř osob ve Španělsku, všech v okolí Madridu. Šlo o členy jedné rodiny, jeden z nich přicestoval z Británie.

Video  „Nová mutace koronaviru není důvodem k panice.“ Expertka zmínila i spekulace o nakažlivosti  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mutace se potvrdila také u dvou osob v kanadské provincii Ontario - kdy šlo o pár, který přitom v poslední době nikam necestoval a neví ani o tom, že by přišel do kontaktu s rizikovou osobou.

Svůj případ má i Švédsko, kde se prokázala u cestovatele z Británie, který onemocněl krátce po příjezdu do města Sormland.

 

CtenarkaA ( 14. ledna 2021 08:57 )

Napíše někdo konečně, že u nás tenhle kmen můžeme mít už dávno také - my na konkrétní typ koronaviru totiž netestujeme!!!! Vím to z testovacího centra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa