Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Rouška, droždí, toaleťák, pyžamo i Netflix. 11 symbolů roku 2020

  • Autor: Martin Valeš - 
    2. 1. 2021
    05:30

    Fanoušci archeologie a poselství budoucnosti při nejrůznějších příležitostech vytvářejí tzv. časové schránky nebo kapsle: do trvanlivých obalů schovají předměty, které vystihují ducha jejich doby, aby ho po dekádách, staletích, ba miléniích mohli pochopit budoucí archeologové, historici, antropologové či jak se budou vědci zítřků nazývat. Které „artefakty“ bychom měli zakopat dnes, abychom co nejvíc vystihnuli uplynulý rok 2020? Blesk Zprávy přináší pár tipů, rozhodně je v diskuzi doplňte o své ideje!

  • 1.Rouška

    Santa Claus v Thajsku přijel na slonech. Rozdával roušky (23. 12. 2020) Santa Claus v Thajsku přijel na slonech. Rozdával roušky (23. 12. 2020) | Reuters

    Ústenka, náhubek, maska, respirátor, hadr... Na tomto symbolu se jednoznačně musí shodnout celá planeta, včetně odmítačů. Dříve či později nošení roušek nařídily či alespoň důrazně doporučily vlády většiny zemí světa.

    Napřed se vyprodaly papírové jednorázové, tak se kutilky vrhly na šití domácích bavlněných. Brzy se však chopily iniciativy firmy nabízející roušky všelijak sofistikované, s lepší ochranou a také hezčím designem – od dětských roušek s kreslenými postavičkami přes humorné a strašidelné, až třeba po loga firem a módních značek.

    Video Vondráček při projevu demonstrativně sundal roušku: "Epidemie otevřela novou štěpící linii" - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

    „Roušky se stávají každodenním příslušenstvím, přidají novou významovou vrstvu do rozhraní lidského já a ostatních lidí ve vztahu k prezentaci svého já v každodenním životě,“ rozebral roušky z psychologicko-kulturního hlediska Luca Tateo v magazínu Culture & Psychology.

  • 2.Rodinné balení toaletního papíru

    Naskladněný toaletní papír v obchodech v Aarhusu Naskladněný toaletní papír v obchodech v Aarhusu | Hana Spáčilová

    V Česku, Irsku i Americe ilustrovaly obavy z pandemie velké balíky toaletního papíru, respektive prázdné regály. Lidé se snažili předzásobit, aby do obchodů nemuseli (ze strachu z nákazy), případně kdyby jim to úřady rovnou zakázaly. Často musely supermarkety dávat toaleťák jen na příděl.

    Populární zpěvačka Katy Perryová se dokonce navlékla do kostýmu toaletní role, aby upoutala na „homeofficeovou verzi“ pořadu Americký idol. „Jde snad nějak lépe na dvě hodiny setřít starosti?“ napsala na instagram k videu, na němž v bizarním kostýmu předvádí svůj běžný život za pandemie: skládání puzzle a pečení buchty.

  • 3.Papírové tašky

    Rohlík Rohlík | Archiv Rohlik.cz

    Do velké míry obavy z nakupování vyřešily eshopy. Zatímco třeba elektroniku si nejen Češi kupují na internetu už nějakou dobu, za pandemie se rozmohly online nákupy potravin. Nejednomu takovému zákazníkovi se doma začaly hromadit papírové tašky a krabice. Flotily bílých dodávek stojících „na blikačkách“ se staly častým ranním výjevem městských ulic.

  • 4.Staré kolo

    Osamocení cyklisté už nemusejí mít nasazenou roušku. Vláda uvolnila koronavirová opatření. Ve skupině ale povinnost chránit si obličej stále platí Osamocení cyklisté už nemusejí mít nasazenou roušku. Vláda uvolnila koronavirová opatření. Ve skupině ale povinnost chránit si obličej stále platí | Blesk:CNC_Cernovsky

    Pokud počasí jen trochu přálo, vytáhly spousty lidí ze sklepů, garáží a kůlen kola, na která třeba i hodně dlouho nesedli – jen aby do práce nemuseli narvanou hromadnou dopravou. Například Francie dotovala každému zájemci opravu bicyklu; v Česku taková pobídka ani nebyla potřeba, cykloservisy měly na jaře narváno jako snad nikdy. A boom zažily i služby sdílených kol.

  • 5.Ukulele, šachy, Netflix

    Ukázka ze hry Maďare, nezlob se! Ukázka ze hry Maďare, nezlob se! | Reflex.cz

    Když se za lockdownu nedalo chodit do společnosti, hledaly se jiné formy zábavy. Nemálo lidí tvrdnoucích doma tak například vytáhlo deskové hry, na které jindy ani neměli pomyšlení. Novinářka listu Irish Times Róisín Ingleová i futurista Shakil Ahmed, oslovený reportéry z BBC, na seznam artefaktů roku 2020 zařadili šachovnici. Další „domácí vězni“ se hecli a začali cvičit na hudební nástroje zahrabané v komoře.

    Boom zažily i videohry, i ty, které v módu pro víc hráčů umožnily jakýs takýs kontakt s kamarády. V době zavřených kin také prosperovaly internetové televize jako Netflix, Amazon Prime, HBO Go/Max či Disney+. Divákům se snažily nabídnout i mód společného sledování s přáteli, byť každý sedí doma před vlastní obrazovkou.

  • 6.Droždí

    Češi pečou a vykupují droždí. Svými výrobky se pak chlubí i na sociálních sítích Češi pečou a vykupují droždí. Svými výrobky se pak chlubí i na sociálních sítích | Čtenářka Blesku Markéta

    Kdo rád snídá čerstvé pečivo, ale zdráhal se každý den chodit do obchodu, začal péct. Kromě toaletního papíru tak rázem v českých obchodech chybělo droždí, jak se rozmohly pokusy o domácí chleba. A pečení, vaření, nakládání a další kulinářské aktivity samozřejmě fungovaly po celém světě jako koníček, kterým si nahradíte návštěvy zavřených restaurací, a ještě třeba můžete víc řešit zdravější či třeba ekologičtější jídelníček.

  • 7.Webkamera

    . . | Fotobanka

    Mnozí možná vůbec poprvé použili to divné kolečko nad displejem notebooku, někteří uživatelé stolních počítačů dokonce museli dokupovat kameru externí. Stala se pro spoustu „kancelářských krys“ neodmyslitelným prostředkem práce z domova a konferenčních hovorů přes Zoom, Meets, Skype atd., ať už pracovních, nebo náhrad za rande, oslavy, hospody…

  • 8.Košile s pyžamem

    Home office, jak má být. Home office, jak má být. | Profimedia.cz

    Home office snižuje nároky na oblékání, ba hygienu. Jen kvůli té zpropadené kameře je občas nutné se aspoň nahoře nějak zkulturnit. Psychologové a osobní kouči můžou nabádat, jak je převlékání se do pracovního i na home office prostředkem proti zcvoknutí se, ale kdo by je poslouchal…

  • 9.Zastřihovač vlasů

    Vicepremiér Jan Hamáček se rozhodl vyřešit účes strojkem. Vicepremiér Jan Hamáček se rozhodl vyřešit účes strojkem. | Facebook Jana Hamáčka

    „Za absence holičů a kadeřnic se zjevovala ohromná spousta domáckých kreací (a kreatur),“ zdůvodnila Róisín Ingleová z Irish Times, proč strojek na vlasy patří do její hypotetické časové schránky. Fotkou holičství-samoobsluhy se pochlubil i ministr vnitra Jan Hamáček.

  • 10.Americký volební lístek

    Volební lístky pro hlasování v předtermínu. Volební lístky pro hlasování v předtermínu. | Reuters

    Symbolem loňských prezidentských voleb v USA se stal hlasovací lístek – a ne jen abstraktním symbolem, ale také velice konkrétním předmětem politických sporů. Z technikálie se stala záležitost, kterou sledovali diváci po celém světě, neboť hrozilo, že zvrátí výsledek klání Donald Trump - Joe Biden.

    Běžně Američané ve většině států volební lístky jako Češi do schránky nedostávají, standardně se chodí hlasovat do volebních místností k počítačům. Volební lístky bývaly výjimečnou alternativou, zpravidla o něj musel extra požádat, kdo nezvládal se k volbám dostavit. Lístek se dá poslat poštou či odevzdat do urny v předtermínu. Jenže kvůli obavám z front, jaké bývají u amerických volebních místností málem pravidlem, se v předtermínu či korespondenčně rozhodly hlasovat dvě třetiny voličů, z větší části příznivci demokratů. Většina států kvůli tomu i uvolnila pravidla, některé lístky rovnou poslaly všem… Ne všechny státy je však kvůli zahlcené poště i zastaralým regulím zvládaly sčítat rychle. A právě pomalé sčítání, jakkoli neměl oporu v žádném zákoně, napadal obhajující republikánský prezident Trump tvrzením, že hlasy došlé po volebním dni jsou podvod. U soudů však neuspěl a Joe Biden ho porazil o sedm milionů hlasů.

  • 11.Svržená socha

    Posprejovaná socha belgického krále Leopolda II., který utlačoval kolonii v Kongu Posprejovaná socha belgického krále Leopolda II., který utlačoval kolonii v Kongu | Reuters

    V USA se každých pár let zvedne vlna demonstrací za rovné postavení černochů a proti policejní šikaně. Spouštěčem roku 2020 bylo, když policisté při zatýkání udusili černocha George Floyda. Zvedlo se hnutí Black Lives Matter (Na černých životech záleží) a tentokrát se mocně rozšířilo i do světa. V někdejších koloniálních a otrokářských mocnostech se zastánci lidských práv podívali na historii svých národů a usoudili, že jejich četní velikáni mají na rukou krev. A tak se přejmenovávaly tradiční instituce, schovávaly či poškozovaly památníky, padaly sochy.

     

pojidacpsu ( 2. ledna 2021 13:50 )

co to je ten netflix neco pro postizeny?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa