Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dva hledače vltavínů zadržela na jihu Čech policie: „Krtkům“ hrozí žalář

Autor: ČTK, yks - 
10. ledna 2021
13:04

Policie zadržela na Českobudějovicku dva muže ve věku 23 a 24 let, kteří podle ní nelegálně těží vltavíny. Policisté je zajistili při akci poblíž obce Nesmeň. Na webu o tom v neděli informoval mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Mluvčí rovněž uvedl, že k vyhledávání lidí, kteří vltavíny nelegálně těží, používají policisté novou metodu, při níž jim pomáhají i pátrací psi. „Kopáče je totiž potřeba přistihnout při nelegální činnosti, to je přímo při kopání v jámě. Pokud je varován, zmizí a ukryje se v lese," uvedl Matzner.

Podle něj hledači vltavínů v poslední době využívali i další lidi, kteří monitorovali terén v okolí nelegální těžby. Díky tomu měli kopáči, takzvaní krtci, často informace o tom, že se blíží policie, a z místa stačili utéct.

„Vlastní kopáče, kteří v jámách vltavíny hledají, doprovází další skupiny. Jedna skupina, například partnerky hledačů, monitoruje nenápadně příjezdové cesty do lokalit s nalezišti, v okamžiku, kdy projede podezřelé vozidlo (ve kterém by mohli být policisté), spouští poplach, popsala policie.

Video  Kopáče vltavínů přistihla policie při činu.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Na krtka šli potichu

„Policisté sestavili týmy a s pomocí vyhledávací techniky zvolili méně nápadnou strategii, bez policejních vozů, majáčků,“ uved Matzner.

V Jihočeském kraji je řada míst, na nichž se vltavíny ve větší míře vyskytují. Jde například o okolí Besednice na Českokrumlovsku nebo Netolic na Prachaticku. Vltavíny se často nacházejí až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, kromě jiného ničí cizí pozemky. Pokud kopají v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů. Případy pak mohou skončit u soudu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
EUR 25,17 25,25  
USD 23,52 23,62
GBP 29,32 29,44
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Další články
Články odjinud