Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Blatný řekl detaily o očkování a zkritizoval dav seniorů v Bulovce. A zpřísňovat se nebude

Aktualizováno -
13. ledna 2021
19:15
Autor: simao, ČTK, vei - 
13. ledna 2021
05:00

Všechna vakcinační centra budou muset povinně hlásit naočkované lidi ten samý den do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) a evidovat počet vakcín ve skladovém softwaru. Po středečním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Prioritní skupiny, které budou očkovány přednostně, se podle ministra nezměnily. Blatný také okomentoval očkovací skandál ve Státním zdravotním ústavu, který by mohl stát hlavu jeho šéfa Pavla Březovského - vakcínu tu podle webu Seznam Zprávy měli dostávat i rodinní příslušníci zaměstnanců. Žádné zpřísnění opatření ministr zdravotnictví neoznámil, zkritizoval ale nakupení seniorů v očkovacím centru nemocnice Na Bulovce v Praze.

Očkování v Česku probíhá vakcínou Pfizer, dorazily již i první dávky vakcíny Moderna, které jako první míří do Moravskoslezského kraje. Na dodávky dalších vakcín se čeká. Vedle toho vláda vyhlíží i nová data týkající se aktuální pandemické situace.

„Očkovací strategie byla představena před Vánoci, dnes jsme dali na vědomí vládě metodický pokyn. Definuje, jak vypadá očkovací centrum, velkokapacitní centrum a jak probíhá vakcinace,“ uvedl ministr.

Očkování seniorů po Česku: Dav lidí v nemocnici Na Bulovce (13. 1. 2021) Očkování seniorů po Česku: Dav lidí v nemocnici Na Bulovce (13. 1. 2021) | Blesk - Jakub Poláček

Dvě mimořádná opatření, které ministr podepsal, pak podle něj ve zkratce umožňují, aby všichni lidé v ČR, kteří mohou čerpat peníze ze zdravotního pojištění, měli možnost být očkováni.

Podle Blatného budou mít všechna očkovací centra povinnost hlásit očkované do ISIN a používat potřebný skladový software. V metodickém pokynu jsou také podrobnosti o vybavení centra, potřebném personálu nebo předcházení nežádoucím reakcím.

Ještě ve středu ministerstvo zapracovávalo další připomínky krajů nebo ostatních ministerstev. Například s ministerstvem průmyslu bylo podle Blatného nutné si vyjasnit, co přesně znamená klíčová infrastruktura státu, jejíž zaměstnanci mají přednost v očkování před ostatními.

Blatný propaguje týdenní soubor jako „pěkný a přehledný“

Ministerstvo podle Blatného neplánuje zveřejňovat denní data o počtech vakcín a očkovaných proti covidu-19. „Zatím si myslím, že přednější je přesnost dat před jejich poskytnutím,“ uvedl. Až budou nemocnice data včas hlásit, bude mít ministerstvo k dispozici online portál, kde bude sledovat informace průběžně. Zveřejňovat chce ale data týdně. „Bude to pěkný, přehledný, pravidelně vydávaný soubor informací,“ řekl.

Očkovat proti covidu-19 se začalo v Česku 27. prosince, dosud bylo podle dnešního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) zaevidováno přes 61 000 naočkovaných, podle odhadů reálně očkovaných může být až 75 000. Vakcíny dosud dorazilo zhruba 169 000 dávek.

Až bude dost vakcíny, bude podle Blatného možné očkovat až 100 000 lidí denně. Polovinu by měli očkovat praktičtí lékaři. Podle dat srovnávajících rychlost očkování v různých zemích byl průměr Evropské unie k 12. lednu 0,76 na 100.000 lidí. Ve Francii a Finsku to bylo 0,29, Řecku 0,54, Rakousku 0,59, Irsku 0,71, v Německu a Polsku 0,82, Maďarsku 0,9, v Estonsku 1,02 a v Dánsku 2,02. Česko by z nahlášených mělo 0,67 a z odhadů premiéra až 0,75. Izrael má naočkováno přes 22 na 100.000 obyvatel.

Blatný varoval před zpřísněním opatření

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už v pondělí varoval před tím, že epidemická situace v Česku není dobrá. „V současné době jsme ve stavu rizika číslo 5 a pravděpodobně v něm ještě nějakou dobu budeme,“ pronesl na začátku týdne.

„Upozorňuji na to, že se podívejme do našich nemocnic. V současné době v žádném případě není možnost hovořit o nějakém rozvolňování a teprve tento týden uvidíme, jak se situace vyvíjí dál,“ varoval v pondělí. Ve středu ale zpřísnění nepotvrdil, data z úterý ho mírně uklidnila.

Plán na 100 tisíc naočkovaných denně

Zatím probíhá očkování u zdravotníků v nemocnicích a sociálních službách a jejich klientů-seniorů. Připravují se však i očkovací podmínky pro další skupiny a také veřejnost. V jednotlivých krajích mají vyrůst různá velkokapacitní očkovací centra. Nutná jsou i proto, že se neočkuje jen jednou, ale je třeba lidi přeočkovat i druhou dávkou.

„Je velmi reálné oočkovat v případě, že bude dostatek vakcín, kolem 100 tisíc osob denně, už jen proto, že třeba 50 tisíc jsou schopni oočkovat praktičtí lékaři (...) Je jich kolem pěti tisíc, mohou naočkovat zhruba 10 osob denně ve chvíli, kdy budou mít dostatek vakcín. K tomu jsou ona velkokapacitní centra a více než 200 center standardních,“ uvedl v pondělí Blatný. 

Ve středu pak Blatný v Brně uvedl, že začátek očkování proti covidu-19 u lidí, kteří se přihlásí do rezervačního systému od 15. ledna, nebude jednotný. Centra si ho určí podle svých kapacit a dodávek vakcíny. Po tomto datu bude pokračovat také očkování v nemocnicích a zařízeních sociálních služeb.

Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Rezervační systém již v pátek

Již 15. ledna se přitom má spustit rezervační systém na očkování - nejprve ovšem pro spoluobčany ve věku 80+. V prioritní skupině pro přednostní očkování je podle nové metodiky 838 000 lidí. Proti verzi před připomínkami je jich o 200.000 více.

„Já za sebe říkám, že my budeme hodně preferovat, abychom vytvořili jihočeské call centrum, kde budeme těm seniorům pomáhat se přihlásit. Já úplně nevidím ideální, že by se senioři v 80 a více letech měli přihlašovat do nějakého on-line systému, on by jim měl poslat nějaký PIN a oni si tam pak hledali nějaký časový slot, to si vůbec neumím představit,“ podotkl k tomu šéf hejtmanů Martin Kuba (ODS).

„Bude k dispozici on-line registrační formulář. Babičkám a dědečkům, kteří to nezvládnou vyplnit sami, jistě pomohou děti či vnoučata. K dispozici bude i telefonní linka 1221. A registrovat se půjde i přes praktické lékaře,“ uvedl v úterý twitterový profil Chytré karantény.

Kraje dostaly přístup do systému v úterý, neobešlo se to bez potíží. Vedení Středočeského kraje zjistilo, že z 15 očkovacích míst má v něm zanesených pouze 5.

Předobjednané vakcíny pro 10 milionů lidí?

Od 1. února má rezervační systém být spuštěn pro celou veřejnost. Bude dost vakcín?

„Když bych měl sečíst všechny vakcíny, které v současné době jsou buď už objednány, anebo jsou předdomluveny, tak máme vakcíny pro více než 10 milionů lidí. Už teď je vakcína úplně pro všechny osoby v ČR,“ uvedl ministr Blatný v pondělí. „Cílem je, aby v průběhu léta nebo pozdního léta bylo naočkováno kolem 5 milionů osob,“ dodal.

 

Nemocnice čeká další nápor

Křivka nákazy se podle Blatného v Česku možná otáčí a zřejmě nedojde na aktivaci záložních nemocnic, které jsou v Praze a v Brně. Podle ministra je ve špitálech volná asi pětina lůžek. „Výraznou zátěž nemocnic můžeme předpokládat dalších sedm až deset dní a pak by to mohlo klesat i tam. Tím pádem se snižuje i pravděpodobnost aktivace záložních nemocnic,“ odhadl Blatný. To podle něj neznamená, že nemocnice nebudou dál vytížené, podle ministra je třeba jim ulehčit.

Video  Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil  - Blesk
Video se připravuje ...

elwyn ( 20. ledna 2021 11:38 )

Přátelé,kamarádi očkovat se bude v sobotu večer ,v neděli ráno a včera ,dnes a zítra

lucie13 ( 14. ledna 2021 11:44 )

Můžeme se chránit i přírodními látkami - kvercetin a bromelain, viz odkaz:

http://m.mandala-praha­.web­node­.cz/new­s/a-k-t-u-a-l-i-z-a-c-e-ze-dne-2-1-20211/

Podle státních statistik má o očkování zájem 40% převážně starší populace. Tak snad budou mít důchodci trochu vychování, ne jako u zboží ve slevách, a nebudou si navzájem závidět, kdo tu včeličku dostane dříve
Neříkám, že jsou takoví všichni důchodci, ale najde se dost sebestředných egoistů, kteří si myslí, že nikde a na nic nemusí čekat a přijdou si hned na začátek fronty. To samé v MHD, ve školní a pracovní špičce všude důchodci jedoucí od Tesca ke Kauflandu nebo nevím kam

sorgedoktor ( 14. ledna 2021 09:41 )

Mozna ze ta paralenka uz je skleroticka.Mela bY navsativit psaychiat ra

sorgedoktor ( 14. ledna 2021 09:39 )

Ono ta zdarovitni setra kdyz ma ukaznitn a zkrotit par podobnych kceruklantu, to musi byt silny osobnost

sorgedoktor ( 14. ledna 2021 09:38 )

Jestli se v ta cekarne projevijete tak jako taqdy na te diskuzi tak se nicemu nedivim..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa