Po louce ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku sáně táhlo auto. „Vydrželi jsme v pohodě pět minut,“ řekl Martin Činčala, který se otužuje přes dva roky a ctí pravidlo, co stupeň to minuta ponoru v ledové vodě.

Parta má i svůj recept, jak se stát mrazuvzdorným. „Místo nových metod s pomocí dýchání, které jsou teď hodně rozšířené a odolnost těla proti mrazu urychlí, jsme si vybrali delší cestu pomalého a opatrného otužování,“ dodá Martin.

Padaly rekordy

Moravskoslezský kraj přitom sevřela pořádná zima. V Rýmařově na Bruntálsku dokonce v pondělí padl téměř 80 let starý teplotní rekord. Teploměry tam naměřily minus 24,2 stupně Celsia. Dosavadní minimum pro tento den tamní měřicí stanice zaznamenala v roce 1942, kdy rtuť v teploměrech klesla na 21 stupňů Celsia po nulou.

Chladno ale bylo i Ropici u Třince. Tam meteorologové naměřili - 22,8 stupně Celsia. Dosavadní minimum tam platilo z roku 2002, kdy bylo - 15,5 stupně Celsia.

Teplotu minus 22,8 zaznamenali meteorologové i v Lučině u Žermanické přehrady a v Mořkově na Novojičínsku. Dosud nejchladněji tam bylo v letech 1995 a 1986. Tehdy tamní stanice naměřily hodnoty - 16, respektive - 16,4 stupně Celsia.

VIDEO: Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Fotogalerie
10 fotografií