Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kvóty na české potraviny: Jídlo skokově zdraží, hrozí černý trh, varuje Prouza

Autor: L. Ješátková, David Polák - 
21. ledna 2021
13:07

Více českých potravin v obchodech. A to povinně. To ve zkratce znamenají kvóty na prodej tuzemských pochutin, které včera schválila Sněmovna. Ty mohou vést k citelnému zdražení i nedostatku zboží!

Česká produkce by se měla stát povinnou součástí nabídky obchodů, jejichž plocha přesahuje 400 metrů čtverečních. Poslanci při včerejším hlasování na popud SPD schválili limit 55 procent od příštího roku. Ten má však postupně růst až na 73 procent v roce 2028.

Návrh ještě musí projednat Senát a podepsat prezident. Nová povinnost se má vztahovat na zhruba 100 z více než 15 tisíc položek. Proti tomu se ale staví zástupci supermarketů i části potravinářů.

„Náš odhad je, že pokud by zmizela zahraniční konkurence, bude to znamenat skokový nárůst cen českých potravin o minimálně 15 procent,“ řekl Blesku prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Podpultový květák?

Kvóty se týkají například vajec, medu, květáku, vepřového masa, řepkového oleje nebo mléka.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy (40) to odskáče hlavně zákazník. Ze zahraničí se totiž dovážejí potraviny proto, že jsou levnější. Hrozí i nedostatek některých druhů zeleniny.

„Pokud se například v Česku v dané sezoně nesklidí dostatek květáku, nebude možné kompenzovat tento výpadek dovozem ze zahraničí. Zhoršená dostupnost nejen umocní tlak na růst cen, ale vznikne také černý trh, kdy budou některé z potravin dostupné podpultově,“ předpověděl.

Nedostatku se obává i prezidentka potravinářů Dana Večeřová, podle níž by z pultů mohlo zmizet mnohé zboží, které se nebude moci podle stávajících pravidel označit za české potraviny.

Dopis Faltýnkovi

Povinnost prodávat přesně daný podíl českých potravin naráží na odpor i osmi zemí Evropské unie, které svůj nesouhlas s kvótami vyjádřily v dopise adresovaném šéfovi zemědělského výboru Jaroslavu Faltýnkovi (58, ANO). Podle Hospodářských novin státy varovaly před diskriminací zahraničních výrobků.

Problém se slovíčkem

Schválená novela podle Deníku N, jehož interpretaci potvrdilo i ministerstvo zemědělství, nezavádí kvóty na nabízené, nýbrž prodané zboží. Prodejci by tak od příštího roku museli hlídat, aby z celkového počtu prodaných potravin bylo 55 procent tuzemských.

Stop dvojímu metru

Dolní komora v rámci novely potravinového zákona současně odsouhlasila i pokuty za prodej potravin dvojí kvality. Tedy takových, které jsou zdánlivě stejné, nicméně jejich kvalita se v jiných státech EU může lišit. Za prodej takových potravin bude hrozit pokuta až 50 milionů korun.

Video  „Je to úlet!“ Podle Stehlíka návrh zákona o českých potravinách zemědělcům nijak nepomůže  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

LuCo ( 22. ledna 2021 15:54 )

Prouza? Nezničitelná nula. Prezident zbytečnosti...

Pink ( 22. ledna 2021 05:07 )

Je vidět,že Prouza lobuje za odpad dovážený ze ze zahraničí.

Pohybovenadany ( 22. ledna 2021 01:29 )

Dneska je už pozdě . Rozprodané, rohkradené . Dříve se půdy vážilo, dnes by už na polích nikdo nemajal jako nasi dědové . Jó , nastane těžká doba .

MAMKA2316 ( 21. ledna 2021 20:07 )

NESMYSLY TADY ŘIKATE VY !!V POLSKU­,NĚMEC­KU,FRAN­CII,B­ELGII ATD TO TÁK FUNGUJE !!! NĚMCI ATD NÁM TU POSILAJI ŽRÁDLO PŘEHNOJENÉ A DRUHÉ JAKOSTI !!!!CO FERET TEN VLASTNI ITALOVÉ TEN BUDE ZA CHVILI MÍT 21 % !!JAKÝ ORIGINÁL FERNET TEN MĚL 40% !!!!!!TAK TO PŘECE NENI ORIGINÁL ATD !!! V POLSKU OUPITE ABSOLUT VODKU A DALŠÍ ALKOHOL O TŘTINU LEVNĚJŠÍ !!ABSOLUT VODKA O,7L STOJI VŠUDE 44 ZLOTÝCH !!PO ZDRAŽENI !!!!

MAMKA2316 ( 21. ledna 2021 20:00 )

NEVIM ZA KOHO PROUZA BOJUJE ??V POLSKU JE MINIMÁLNĚ 60% sezonního zboží s Polska v Německu, Francii ATD: to je stejné tak až jdou všichni co mají proti zemědělské názory do prde?e !!!My máme třeba v Lídlu výborné české rajčata i v zimě !! To máme žrát Španelské německé belgické potraviny přehnojené jak maso tak zeleninu 2 jakosti a co dovoz a uhlíková stopa kdo to dotuje ??, To máme žrát španělské navoskované rajčata bez chutě nebo s chuti kyselé okurky jak je tady všechny nadnárodní firmy prodávají!!

Zobrazit celou diskusi