Ledouchy jsou také ve vstupním portálu Sloupsko-šošůvské jeskyně či jeskyně Kůlka, v Lidomorně u Holštejna, v Pekárně či v malých jeskyních u Rudice. U cesty na Skalní mlýn je podle Tůmy k vidění i ledopád. „Poslední dvě zimy byly teplé, ledouchy se v jeskyních neutvořily. Letošní zimu to ale bylo jiné," uvedl Tůma.

K vytvoření ledouchu je zapotřebí, aby skalní masiv nejdříve nasákl vodou, která ze skály skapává. Následně musí přijít silný mráz. „Tohle letos bylo splněno," upozornil Tůma.

Vypadají jako koruna

Ledouchy jsou i přes metr velké či v podobě obrácené koruny, kdy ledové krápníky vytvoří několik ostnů vedle sebe. Vzhledem k posledním teplejším dnům ale není jasné, do kdy ledové krápníky v jeskyních vydrží, řada z nich už skončila rozlámaných na zemi. Skalní masiv je ale díky tání opět nasáklý vodou a mělo by ještě mrznout. Je tedy možné, že ledouchy se v jeskyních utvoří znovu.

V Moravském krasu je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. Přístupné jeskyně krasu ročně obvykle navštíví přes 350 tisíc turistů.

VIDEO: Jeskynní komplex Býčí skála v Moravském krasu.

Video
Video se připravuje ...

Prohlídka jeskynního komplexu Býčí skála v Moravském krasu TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
6 fotografií