Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drahé respirátory? Dají se použít opakovaně. Na tohle si však musíte dát pozor

Autor: ČTK, ula - 
23. ledna 2021
05:30

Po oznámení, že by vláda mohla zřejmě zavést povinné respirátory v MHD a v obchodech, stouply jejich prodeje v lékárnách a online obchodech o tisíce procent. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes apeloval na veřejnost, že ještě není třeba ochranné pomůcky nakupovat. Vláda zatím vyčkává, jak si poradí se zavedením povinných respirátorů sousední země. Opatření by podle Blatného nemělo znamenat finanční zátěž. Před velkými výdaji pro domácnosti už varovali i analytici. Česká lékárnická komora (ČLnK) upozornila, že v krajním případě lze respirátory recyklovat.

„Zjišťujeme, v jakém stavu připravenosti (Německo a Rakousko) jsou, aby to bylo pro občany uchopitelné, aby to neznamenalo nějakou zátěž,“ uvedl ministr Blatný. Respirátory mohou podle něj výrazně zamezit šíření koronaviru v místech, kde se hromadí lidé, například v hromadné dopravě. Osobně ministr vyzval, aby ti, kteří mohou, používali respirátory v rizikových místech už nyní. „Šály a roušky ze záclonoviny opravdu nefungují,“ uvedl.

Češi ovšem při prvním náznaku, že by byly respirátory povinné, vzali útokem lékárny a e-shopy. „Prodeje vyskočily o více než 2500 procent. V současné době máme skladem přes 300 tisíc kusů respirátorů v různých baleních,“ řekla Blesk Zprávám Pavla Hobíková z Mall.cz. „Prodeje respirátorů za včerejší den stouply o více než 3 000 %, prodeje roušek stouply o více než 100%,“ potvrdila také Kateřina Schotliová z e-shopu Pilulka.cz.

Vláda podle ministra diskutuje i o možnosti zajistit prodej respirátorů za přiměřené ceny tak, aby si je všichni mohli dovolit.

Zásah do rozpočtu domácností

Lucie Konečná, provozní ředitelka portálu Nanospace.cz, který zastupuje většinu českých výrobců certifikovaných nanovlákenných respirátorů a roušek, na twitteru uvedla, že případné stanovení maximální ceny respirátorů je nebezpečné. „Pokud by byla nařízena cena respirátorů FFP2 například do 40 Kč, nanovlákenné respirátory, které lze bezpečně podle typu opakovaně používat pětkrát až 14krát, by byly neprodejné,“ napsala. Ceny nanoroušek a nanorespirátorů se totiž často pohybují ve stovkách korun.

Pro domácnosti by ale zavedení povinného nošení respirátorů znamenalo při dnešních cenách pro české domácnosti měsíční několikatisícové výdaje. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Někteří hovoří o výdaji až 9000 korun měsíčně. Pětinu rodin by to podle nich mohlo uvrhnout do existenčních problémů.

Video  Blatný o povinných respirátorech: Není třeba vykupovat FFP2. Pro lidi to nesmí být extrémní zátěž  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Jak prodloužit respirátorům životnost?

Podle mluvčí České Lékárnické komory (ČLnK) Michaely Bažantové je většina ochranných pomůcek jednorázová. V krajních případě lze respirátory recyklovat na několik použití, narozdíl od roušek. Záleží ovšem na výrobci.

„U všech ochranných pomůcek platí, že jakmile je pomůcka vlhká, ztrácí svoji funkci a je potřeba nová. Použitou pomůcku sejměte za gumičky nebo šňůrky. Může být kontaminována viry i bakteriemi, nesahejte na přední ani vnitřní stranu. Jednorázovou roušku byste měli ideálně vyhodit, respirátor sterilizovat. Před nasazováním a po sejmutí pomůcky si vždy pečlivě omyjte ruce pod tekoucí teplou vodou za použití mýdla,“ uvádí ČLnK.

Jak sterilizovat respirátor?

Řiďte se rozhodně pokyny výrobce. Opakované použití u respirátorů je možné, ale maximálně 3 až 5 cyklů. Nosit se respirátor může 4 až 8 hodin, nebo než navlhne.

Sterilizovat respirátor lze např. 24 hodin v horkovzdušné troubě na 70°C. Dále jej můžete sterilizovat 30 minut v roztoku sava a vody (10 ml sava do 1 l vody). Pak jej opláchněte čistou vodou a vysušte na radiátoru.

Rozhodně nedávejte respirátor do mikrovlné trouby!

Na trhu jsou ale již dostupné dezinfekční prostředky na bázi ethanolu nebo isopropanolu pro dezinfekci respirátorů.

Jak pečovat o  ochranné pomůcky? Jak pečovat o ochranné pomůcky? | ČLnK

Nanorespirátory vydrží déle

Jiné je to u nanorespirátorů. Ty se mohou používat opakovaně, jedinou nevýhodou je u nich vyšší pořizovací cena.

„Běžní uživatelé mohou použít desinfekční prostředky na bázi ethanolu nebo isopropanolu. Například kolegové v roudnické společnosti PARDAM NANO4FIBERS provedli interní testy nanovlákenných respirátorů FFP2 a zjistili, že ani po 14 aplikacích desinfekce na tyto respirátory se záchyt částic velikosti virů prakticky nesnížil,“ řekl Blesk Zprávám Pavel Malúš z Asociace nanotechnologického průmyslu ČR a dodal: „Pracovníci zlínské společnosti SPUR prováděli obdobné interní testy a také jim vyšlo, že nanovlákenná membrána v jejich respirátorech FFP2 nesnižuje vlivem desinfekce schopnost záchytu.“

Nanorouška funkci respirátoru neplní

Lidé se také spoléhají na to, že stejnou funkci, jako má respirátor FFP2, jim poskytne nanorouška. Podle Malúše to ale tak není.

„Označení FFP2 (nebo FFP1 a FFP3) se používají pouze pro respirátory, nikoli pro roušky. K tomu, aby respirátor úspěšně prošel certifikací a mohl nést označení třídy ochrany FFP2, musí projít mnoha testy a splnit řadu kritérií. Musí mít mimo jiné i velmi dobrý „fit factor“ - to znamená, že musí dobře těsnit na tvářích průměrných dospělých uživatelů,“ vysvětluje Malúš.

„Fit factor se u roušek v takové míře jako u respirátorů neřeší. Nanorouška má zpravidla velice dobrý záchyt virů a bakterií, ale uživatel musí při jejím nasazování velice dbát na to, aby si ji na obličeji dobře utěsnil. K tomu, aby nanorouška chránila svého uživatele před virovou nákazou, musí být na obličeji řádně upevněna a utěsněna,“ dodává mluvčí Asociace.

Technika nasazení a manipulace je důležitá

Životnost ochranných pomůcek závisí také na technice a manipulaci s nimi.

Tedy, aby: 

  • pomůcka kryla nos i ústa,
  • se pomůcka nepoužívala, pokud je vlhká, 
  • se jednorázová ústenka nepoužívala opakovaně,
  • se lidé nedotýkali vnější strany ochranné pomůcky.

Video  Jak správně manipulovat s rouškou?  - Andrea Ulagová,
Video se připravuje ...

Michal Snobl ( 23. ledna 2021 21:29 )

Tak kterej politickej lotr si s přáteli rozjel kšeft s respirátory že je ta politická chátra chce nakazovat

doktormediciny ( 23. ledna 2021 20:46 )

Poslyste, to tvrzeni je doost slabe...V tech domovšech duchodcu jsoumlide, jejichz pobyt v rodine je z nejakeho duvodu neunosny, hlavni duvod je zdravi..No a kdyz uz je v takovem stavu, pak zde uvadet tricet procent je jqaksi ne zcvela koser

miroslava13 ( 23. ledna 2021 18:14 )

já používám drahé respirátory od začátku pandemie, ale mám s nimi špatnou zkušenost. nedrží na nich ty gumičky za uši. vždycky se mi gumička vytrhne a jsem bez respirátoru. docela to leze do peněz. nejsou moc kvalitní. Nic jiného mi nezbývá, neboť jsem diabetik a onkologický pacient, tak jsem víc náchylná.

kahuja ( 23. ledna 2021 16:12 )

Proč vláda tou zázračnou věcí FFP2 už dávno nevybavila personál a klienty v domovech sociálních služeb a domovy důchodců? Krásně by si to tam přepírali v savu nebo dezinfeci, sušili a žehlili. Tahla zařízení jsou prakticky už téměř rok zavřená, nákazu tam zanáší personál. Odváží se oddtamtud do nemocnic nemocní, úmrtnost 30%. Ostatní s lehčími příznaky navyšují v nemocnicích obsazenost.
Výhody toho nepochopitelného postupu asi finančně převažují nad nevýhodou smrti

zdenios ( 23. ledna 2021 15:32 )

čtyři otázky:
1. na trhu jsou i respirátory ffp2 s otvory a to se neupřesňuje?
2. je respirátor či rouška magnet na vir?
3. když už je vir v těle jako kyslík, proudí pak ven nebo rád se v těle zachytí?
4. testuje se nebe od stratosféry až na zem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa