Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rebelie pražských restaurací: Někde otevřeli, jinde jen skrz okénko rozdávali petice. „To máte těžké“

Autor: ČTK - 
23. ledna 2021
17:48

Na protest proti vládním opatřením v sobotu v hlavním městě otevřela restaurace Šeberák, kde je možné rovněž podepsat petici. Tu nabízely také další restaurace, které však měly otevřené pouze výdejní okénko. Další provozovny byly v pátek po poledni zavřené a na dveřích měly protestní plakáty nebo vyvěšené české vlajky. Vyplývá to z ankety ČTK mezi podniky, které se připojily k iniciativě Chcípl PES a její akci Otevřeme Česko. Do té se zapojily nejen restaurace, ale také další podniky, které mají být podle vládních nařízení uzavřené.

Restaurace Šeberák se otevřela hostům již před několika týdny. Dnes tu byla kolem poledne více než desítka hostů. Přišli nejen Pražané, ale i mimopražští. Z Děčína dorazil s manželkou na oběd František Korel. „Virem je na životě ohroženo asi 17 procent lidí, ostatní to zvládnou. Proč vláda peníze nedá na ochranu těch zranitelných a zbytek nenechá žít a vydělávat na tuhle republiku?“ řekl Korel, mistr světa v závodu pákových drezín.

Otevřené okénko a petice

Přestože některé restaurace protest podporují, otevřené měly pouze výdejní okénko a zároveň nabízely k podpisu zmíněnou petici. To byl případ například Domažlické jizby na Strossmayerově náměstí v Praze 7. Na dotaz, proč podnik plnohodnotně neotevřeli, řekl výčepní: „To máte těžké...“

Obdobná byla situace v restauraci Za Větrem v Krčském lese v Praze 4. Také zde mohli lidé k petičnímu stánku a pouze si vyzvednout oběd. „Myslím, že petice bohužel nijak nepomůže, ale kdo ví. Proč nemáme otevřeno, se musíte zeptat majitele, ale my jsme protestně neotevírali ani dřív, máme pořád jen okénko,“ řekl jeden ze zaměstnanců.

Další restaurace a provozovny měly v sobotu zhruba mezi 12:00 a 15:00 zavřeno. Bar Na větvi v Koněvově ulici na Žižkově měl za oknem vlajku a uváděl, že otevírá v 18:00. Pivní bar Obývák ve Strašnicích měl na dveřích plakát iniciativy Chcípl PES a označení petičního místa. Text petice visel také na zavřeném Café & Bar Zastávka na Ortenově náměstí v Holešovicích.

Nepřipojili se všichni

Některé podniky, které uvádí iniciativa na svých stránkách, pak byly zcela zavřeny a ani nebyly nijak označeny, že by se k protestu přidávaly. To byl případ třeba hostince U Kohouta v Braníku, U Houbaře v Holešovicích, Na Betáni v Kunraticích či Krčma U Parašutistů v Resslově ulici v Praze 2, odkud odcházela zklamaná mladá dvojice, která se podle zpráv na internetu domnívala, že bude otevřeno.

Demonstrace se nechystá

Hromadné nátlakové akce, kde by se sešly tisíce lidí, jako tomu bylo v neděli 10. ledna na pražském Staroměstském náměstí, iniciativa nechystá. Odmítá ale podmínku, kterou vláda zařadila do podpůrného programu COVID Gastro - Uzavřené provozovny. Podle ní žadatelé o dotaci musejí uvést, že nikdy neporušili vládní nařízení.

Podle jednoho z iniciátorů, majitele restaurace Šeberák Jakuba Olberta, je v České republice zhruba 30 až 50 podniků, které nechávají dlouhodobě restaurace nebo jiné provozy otevřené, další stovky prý zákazy nějakým způsobem někdy porušily.

Video  Havlíčkův vzkaz restauratérům a provozovatelům ubytování: Jakou mohou čerpat podporu v průběhu koronakrize?  - Pro Blesk Zprávy / Ministerstvo průmyslu a obchodu
Video se připravuje ...

panda82 ( 24. ledna 2021 09:03 )

no bylo by nutné to vzít přes danové přiznání , co přiznali , všichni byli ve ztrátě a teď křičí o kolik přišli, haha

panda82 ( 24. ledna 2021 08:59 )

panda82 ( 24. ledna 2021 08:58 )

A mají aspoň negativní testy nebo jsou šířiteli víru, jestli se nudí v nemocnicích by byli rádi za pomoc.

ivalen ( 23. ledna 2021 20:31 )

Pořád jenom fňukaj a to mají alespoň možnost okýnka. Pak je zkontroluje ČOI a hle, oni ještě šidí lidi, kteří je drží svými nákupy. Hospodští byli vždy za vodou a teď jsou chudinky. Porušil nařízení, musela zasahovat policie ( i kdyby jen domluvou), tak taková hospoda by ztratila nárok na jakoukoliv podporu díky Covidu.
Co mají říkat ostatní, kteří nemají možnost ani min. výdělku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa