„Během výšlapu začal za ostatními zaostávat, kolem 14. hodiny jej skupina už postrádala. Sami ho začali hledat, ale bez úspěchu, takže kolem 16. hodiny kontaktovali dispečinky Policie ČR a Horské služby ČR,“ uvedl zasahující člen Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Mladíka nakonec hledalo asi 50 lidí včetně tří psovodů. Muž měl u sebe sice mobilní telefon, ale vybitý, takže byl nedostupný! Policisté a záchranáři až do večera prohledávali svahy Kněhyně i okolní cesty. Na pomoc přiletěl také vrtulník s termovizí.

„Pak se kolem deváté večer sám hledaný ozval. Po delším bloudění došel na silnici, stopl si auto a z řidičova telefonu nás uvědomil, že je v pořádku,“ doplnil Pavlica.

Porušili, co se dalo

Podle záchranářů mladík i jeho kamarádi porušili zásady bezpečného pohybu v horách. „Především, pokud se pohybujete v horském terénu ve skupině, musíte vždy dávat pozor, zda někdo nezůstal vzadu osamocen. Kromě toho je důležité mít u sebe mobilní telefon nabitý, aby člověk v tísni mohl podat zprávu a my abychom jej mohli podle signálu lokalizovat,“ připomněl Jaškovský.

Kdyby dal hledaný muž telefonem zprávu ihned, když se ztratil, mohla být pátrací akce výrazně kratší.

VIDEO: Blesk Podcast: Náčelníci horských služeb bijí na poplach. Lidi lezou v teplákách a teniskách do hor.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Náčelníci horských služeb bijí na poplach. Lidi lezou v teplákách a teniskách do hor. Blesk