Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro, říká odborník na Rusko

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
18. února 2024
05:00

Před pěti lety v lednu 2019 policie zadržela opozičního politika Alexeje Navalného (†47). Jeho tým jako odplatu krátce poté publikoval téměř dvouhodinové video, v němž ukazuje ostře střežené pompézní sídlo prezidenta Ruska Vladimira Putina za téměř 30 miliard korun. Ale nejen to. Zveřejnili také informace o Putinových milenkách, dcerách a nejbližších spolupracovnících. Alexej Navalnyj v pátek 16. února zemřel za nevyjasněných okolností ve vězení na Sibiři.

Vládci Ruska neprošlo přes rty jméno Alexeje Navalného od roku 2013 a pravděpodobně mu Vladimir Putin na jméno nepřišel ani v roce 2021, kdy na YouTube Navalného tým zveřejnil video mapující Putinovu kariéru agenta KGB v Německu, jak si za pomocí krytí přátel nechal vybudovat obří honosný areál v Soči a informace, jak kryl a finančně zajišťoval své milenky, dcery a přátele.

V roce 2021 vypověděl pro Blesk Podcast odborník na Rusko Pavel Havlíček z neziskové organizace Asociace pro mezinárodní otázky, že v očích některých Rusů to poškodilo Putinův obraz. „Ruský prezident se stále snaží stylizovat do role běžného Rusa, člověka, který nemá bohatství, po ničem neprahne. Vilu popřel, byl to prý dárek od jeho bohatých přátel, on ho nikdy nepřijal. Tohle je jedna z verzí, kterou vypustila kremelská média, aby to obalila mlhou, aby to nebylo jednoznačné,“ vysvětlil odborník na Rusko.

Car, nebo prezident?

Doposud si své soukromí Vladimir Putin bedlivě chránil. „Pro Putinovo nejbližší okolí jsou to velmi citlivé věci, odhalují prezidentovo nitro. Putin se snaží držet odstup od soukromého života, například nikdy nepřiznal existenci svých dvou dcer,“ řekl Havlíček. Video vidělo po pěti dnech od uveřejnění už 96 milionů lidí a podle Havlíčka ho sledovali především Rusové.

 

„Tohleto je opravdu něco, co rozproudilo diskuze v ruské společnosti o tom, jestli se má ruský prezident chovat jako car, nebo má být vykonavatelem úřadu a skromným člověkem. Nedisponuje nechutným, opulentním bohatstvím a paláci,“ přibližuje aktuální diskuzi Rusů. 

Putin se k vile nehlásí

Vladimir Putin nařčení videa odmítl: „Nikdy jsem ten film neviděl, protože jsem prostě neměl čas se na tu informaci podívat. Viděl jsem ale výběr videí, která mi přinesli asistenti. A hned chci odpovědět na vaši otázku. Nic z toho, co je tam ukázáno jako můj majetek, mně ani mým blízkým příbuzným nepatří a nikdy nepatřilo. Nikdy!“ citoval Vladimira Putina list Kommersant.

Nečekaná smrt Navalného

Podle vyjádření vězeňské služby, kterou citoval list Kommersant, se v únoru 2024 Navalnému po procházce udělalo špatně a ztratil vědomí. Lékaři podnikli vše, aby jej oživili, ale bezvýsledně. Konstatovali pak jeho smrt. „Ruské úřady zveřejňují přiznání, že Alexeje Navalného zabili ve vězení. Nemáme žádný způsob, jak to potvrdit nebo dokázat, že to není pravda. Navalného právník je na cestě,“ tweetuje šéf jeho týmu Leonid Volkov. „Nemáme důvod věřit státní propagandě. Pokud je to pravda, pak ne ‚Navalnyj zemřel‘, ale ‚Putin zabil Navalného‘. Ale já jim nevěřím ani za mák.“

Alexej Navalnyj se narodil 4. června 1976 ve vesnici Butyn v moskevské oblasti. Vystudoval práva na moskevské Univerzitě přátelství národů a později finančnictví na akademii při ruské vládě. Absolvoval také půlroční studium na americké Yaleově univerzitě. Ke své prezentaci hojně využíval sociální sítě.

 

Video Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro - Jiří Marek
Video se připravuje ...

fido2 ( 10. dubna 2024 09:51 )

No Ukrajinci si říkají, že to budou oni, kdo rozkradou unii. Jen se ještě trochu namnoží a potom bude konec s celou unií... 😁 😁 😁

fido2 ( 10. dubna 2024 09:49 )

No už byl skoro u cíle... 😁

fido2 ( 10. dubna 2024 09:47 )

Kdo ví, co mu amik slíbil, aby se vrátil do ruska ...

fido2 ( 10. dubna 2024 09:46 )

No, Puťka to nemá rozhodně lehké...asi by s ním nikdo měnit nechtěl... 😁 😁 😁

9876543 ( 19. února 2024 13:38 )

Máš pravdu Uživatel... vždyť v nicku se správně pojmenoval pako.

Navíc hlupák...ještě napíše o smrti jako o věci..

Navalnyj byl disident, který chtěl rozvrátit Rusko.

Zobrazit celou diskusi