„Zatímco v České republice končí na skládce každý druhý kilogram komunálního odpadu, my jej dokážeme takřka ze 100 % využít na výrobu tepla a energie,“ uvedl předseda představenstva společnosti SAKO Brno Filip Leder.

Teplo pro půl Brna

Nová spalovací linka bude mít kapacitu 132 tisíc tun nerecyklovaného odpadu ročně. Což by bylo dostatečné i pro více než půlmilionové město. „Z odpadu dokážeme zajistit teplo pro téměř polovinu Brna,“ ujistil mluvčí SAKO Brno Michal Kačírek.

Brno bude díky tomu méně závislé na dodávkách plynu. Navíc udělalo výrazný ekologický krok. „Množství oxidu uhličitého (CO2) klesne o téměř 160 tisíc tun ročně. Snižování emisí CO2 je přitom náš dlouhodobý plán, do roku 2030 je chceme snížit o 40 %,“ vysvětlil náměstek primátorky Brna Petr Hladík (36, KDU-ČSL).

Chytá vodní páru

Nová linka jako jediná v České republice bude schopná chytat i vodní páru, která vzniká během spalovacího procesu. „Vypadá to jako maličkost, nicméně takto za den zachytíme cca 170 tisíc litrů vody, kterou můžeme dále využít!,“ vysvětlil Kačírek.

Spalovna, která má již souhlasné stanovisko životního prostředí EIA, bude stát dvě miliardy korun. Vůči současnému stavu dodá do sítě o polovinu více tepla než dosud. U elektrické energie stoupne produkce dokonce o  230 %, na 158 000 MWh,“ upřesnil mluvčí SAKO.

VIDEO: Odpadky postupně zamořují celou planetu, dostaly se dokonce i na nejvyšší horu světa.