Celkem za loňský rok museli příslušníci Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy řešit neuvěřitelných 321 680 hovorů na tísňové linky 112 a 150. „To je nejvíce v celé republice,“ vysvětluje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Přitom za rok 2020 podle něho volali lidé méně, než předloni. „Tento pokles byl primárně způsoben útlumem života v celé České republice vlivem vládních opatření, ale také navýšením bezpečnostních prvků v domácnostech a jiných objektech,“ uvádí Kavka. Nejvíce frekventovaným měsícem byl podle něho březen, kdy lidé vytáčeli linky 112 a 150 ostošest. Tehdy byl vyhlášen nouzový stav a mnozí obyvatelé pořádně nevěděli co a jak.

Požáry, vichřice a koronavirus

Za uplynulý rok vyjížděli pražští hasiči k celkem 10 229 událostem. Z toho se jednalo o 1 797 požárů nebo 1 002 dopravních nehod. „Nejvíce je zaměstnaly technické pomoci, ke kterým vyjeli v 5 277 případech,“ podotýká Kavka s tím, že ještě museli řešit celkem 774 úniků nebezpečných látek. Naopak v 1 307 případech si vyjíždějící posádky mohly oddychnout – tolikrát se totiž výjezdy ukázaly jako planý poplach.

Ne všechny zásahy byly ale takto „poklidné“. Některé měly bohužel tragickou dohru. Hasiči z Pahy zachraňovali při nejrůznějších událostech celkem 2 293 osob, přičemž 1 538 bylo zraněných. Celkem za loňský rok evakuovali 9 214 lidí a bohužel 286 už nepomohli ani oni, ani jiné složky integrovaného záchranného systému včetně Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. 13 z nich zemřelo při požárech, dalších 136 jich bylo zraněných v důsledku požárů. „Nejvíce hořelo na Praze 10,“ podotýká Kavka.

Vyjma požárů a jiných událostí pak požárníky nadmíru zaměstnaly vichřice Sabina a Julie v únoru. „ Další nárůst počtu událostí hasiči zaznamenali v souvislosti se silným větrem a bouřkami také v srpnu,“ říká mluvčí. „Během celého roku, nejvíce však v březnu a v prosinci, se profesionální i dobrovolní hasiči v Praze podíleli na distribuci osobních ochranných prostředků, dezinfekci objektů a dalších úkolů spojených s pomocí zdravotnickým zařízením a se zabráněním šíření nemoci Covid-19.“

Pomoc kolegům

Že by ale práce hasičů začínala a končila vytyčením hranic hlavního města, to rozhodně ne. „Na výpomoc kolegům do Středočeského kraje byli pražští hasiči vysláni 218krát,“ uzavírá mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči likvidovali požár travnaté plochy v Praze 10 Václav Burian

Fotogalerie
28 fotografií