Potíže na pražských silnicích přetrvávají i v úterý, v noci znovu napadl sníh. „Již druhý den výrazně komplikuje sníh dopravu v celé síti Pražské integrovaná dopravy,“ uvedl Regionální organizátor Pražské integrované dopravy (ROPID), který o mimořádných událostech v dopravě informuje na webu i na Twitteru. Některé autobusové spoje kvůli počasí nejezdí po svých obvyklých trasách. Problémy mají hlavně v kopcích, už v pondělí měla potíže například linka číslo 140 v Prosecké ulici, kde jeden zapadený kloubový autobus dokonce pomáhali vyprostit kolemjdoucí. 

Vlaky z Masarykova nádraží do Podbaby jezdí kvůli poruše výhybek odklonem mimo Holešovice, týká se to mnoha souprav včetně několika spěšných. Problémy jsou i v okolí Prahy, nevyjely například spoje mezi Prahou a Českým Brodem nebo Kutnou Horou. Stejné je to rovněž na trati mezi pražským hlavním nádražím a Řevnicemi.

Policie v úterý ráno zaznamenala několik nehod. Na křižovatce ulic Budilovská a Libušská se srazil autobus s nákladním autem. Nehoda byla sice bez zranění, ale blokovala provoz. Dvě havárie byly také na Pražském okruhu, kde osobní auta narazila do svodidel.

V Praze bude dnes oblačno až zataženo, ojediněle se vyskytne sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty budou minus čtyři až minus šest stupňů Celsia.

Úklid sněhu

Pražští silničáři už v neděli večer do ulic vyslali veškerou techniku - 73 sypačů i 53 menších strojů. „Likvidační posyp na motoristických komunikacích prvního pořadí byl vyhlášen ve 20:30 a na komunikacích druhého a třetího pořadí pak ve 22:00. Práce stále probíhají a výjezd na všech pořadích nebyl dosud ukončen. Vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností,“ uvedla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Úklid pokračuje i v úterý.

Nehody

Během pondělní kalamity - od půlnoci do 11:00 - se v Praze stalo 40 dopravních nehod. „Byly bez vážnějších následků. Proti minulému pondělí to ale není tak výrazný nárůst, za stejnou dobu jsme před týdnem zaznamenali 32 nehod,“ řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. Hasiči vyjížděli v pondělí pouze dvakrát v souvislosti se sněhem. „V takovém počasí, jaké dneska je, jezdí všichni pomalu a opatrně, takže paradoxně těch výjezdů nemáme tolik,“ sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Sníh v noci na úterý zasypal Prahu:

Video
Video se připravuje ...

Prahu zasypal sníh 

Ani pražští záchranáři neevidovali v pondělí zvýšený počet výjezdů k nehodám a dalším případům způsobeným počasím oproti běžnému pondělí, které bývá nejvytíženějším dnem týdne. „Situace ale není ideální, silnice nejsou protažené, sanitky jsou navíc větší, takže se s nimi musí jezdit opatrněji,“ uvedla pro Blesk mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová s tím, že řidiči ve sněhové kalamitě také často neumějí adekvátně reagovat, což řidičům sanitek pak způsobuje potíže.

Běžky na Karlově mostě

Naopak radost ze sněhové nadílky mají děti, fotografové i běžkaři, kterým se otevřely nové možnosti - objevili se například v pondělí ráno na Rašínově nábřeží, během dne pak několik lidí vyrazilo s běžkami i přes Karlův most! Blesk.cz zastihl nedaleko magistrály také ženu, která vzala běžky a vyrazila na Kavčí Hory. „Nechtělo se mi pěšky,“ vysvětlila redaktorovi na místě. Běžkaři se chystají do centra Prahy vyrazit i v úterý, hromadně projedou Petřín i Karlův most.

Žena vyrazila z Prahy 4 na Kavčí Hory na běžkách, 8. února 2021.
Autor: Blesk.cz - Václav Burian

Podívejte se, jak uklízeli od sněhu pražské letiště:

Fotogalerie
95 fotografií