V částech Středočeského kraje jsou hlášené sněhové přeháňky. Téměř ve všech okresech leží na silnicích druhých a třetích tříd zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, se zvýšenou opatrností je sjízdná dálnice D1, Pražský okruh a silnice první třídy číslo tři, devět a 16, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Všechny silnice nižších tříd jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností.

Sledujte radar Blesku

Trvají problémy na středočeské železnici. Provoz na všech tratích je zachován, někde s delšími intervaly. Tam, kde je souběh dvou linek, vždy jedna zůstává, aby se cestující dostali, kam potřebují. Důvodem omezení jsou komplikace na infrastruktuře železnice, ale i poruchy vozidel. Závada postihla více než třetinu všech jednotek CityElefant, které zajišťují většinu příměstských linek kolem Prahy.

Vlak CityElephant.
Autor: Twitter PID

V Libereckém kraji se tvoří sněhové jazyky

V Libereckém kraji klesly teploty až k minus 14 stupňům, napadlo kolem dvou centimetrů sněhu. Podle meteorologů bude mrznout po celý den, teploty v kraji vystoupají maximálně k minus šesti stupňům, na horách bude nejvýš devět pod nulou. Vozovky mohou namrzat, protože při tak nízkých teplotách ztrácí sůl účinnost. Silničáři varují před sněhovými jazyky, které mohou být na otevřených úsecích na Liberecku a Českolipsku. V průběhu dne bude navíc vítr zesilovat. ČTK to řekl Eduard Bark, technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti.

Hlavní tahy jsou většinou jen holé, místy mohou být zbytky sněhu, na Českodubsku a Novoborsku se objevují sněhové jazyky. Na I/15 u Stvolínek na Českolipsku komplikuje dopravu nákladní automobil, který ráno havaroval do příkopu. Pozor by si měli dát řidiči na silnicích nižších tříd a v horských oblastech, kde je vrstva ujetého sněhu.

V horách se mohou tvořit závěje, motoristé by proto měli na cestu přibalit i sněhové řetězy a lopatu. Kvůli sněhu je zatím pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Silnice se neudržuje chemicky a pro nákladní vozy je nesjízdná. Alternativní trasa vede po silnici I/13 přes Frýdlant, kterou silničáři udržují chemicky.

V Ústeckém kraji je nebezpečí námrazy

Silnice v Ústeckém kraji jsou suché a vymrzlé, sjízdné se zvýšenou opatrností. Na horách leží místy ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na Cínovci na Teplicku hrozí nebezpečí námrazy. V Rumburku na Děčínsku se mohou řidiči potýkat s náledím. Vyplývá to z dopravního zpravodajství Ředitelství silnic a dálnic.

Na území kraje se může místy vyskytovat občasné sněžení, zejména ve vyšších polohách. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od minus sedmi do minus čtyř stupňů Celsia, na horách od minus osmi do minus šesti stupňů.

160 výjezdů na Vysočině

Na silnice Vysočiny v některých úsecích v noci vítr nafoukal sníh, řidiči podle meteorologů musejí počítat se sněhovými jazyky. V noci byly drobné sněhové přeháňky, k ránu byl až třináctistupňový mráz. Solené vozovky jsou převážně suché a vymrzlé, na zbývajících silnicích leží ujetý sníh posypaný drtí, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby Aleš Hubený.

Silničáři měli v noci skoro 160 výjezdů, na Pelhřimovsku kvůli sněhovým jazykům čistilo silnice i několik traktorů s radličkami. Sůl v těchto nízkých teplotách podle dispečera už moc nezabírá. „Silnice jsou do bíla, ale neklouže to, nikde nám nestojí kamiony,“ řekl před 06:30.

Přes den bude na Vysočině podle Českého hydrometeorologického ústavu zataženo až oblačno, občas může sněžit. Odpolední teploty budou nejvýše mezi minus devíti až minus šesti stupni Celsia. Vítr může mít v nárazech rychlost i okolo 50 kilometrů v hodině.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Jihočeští silničáři odklízí sníh

Sníh na jihočeských silnicích odklízí přes 180 sypačů a traktorů. Silničáři jsou v terénu od středečního odpoledne, kdy začalo sněžit. Ve vyšších polohách kraje se mohou tvořit sněhové jazyky. „Venku jsou nízké teploty, takže na silnicích ošetřovaných chemicky taje led pomaleji, je od minus patnácti do minus sedmi stupňů. Silnice jsou sjízdné s maximální opatrností a zimní výbavou,“ řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Pavla Pulcová.

V kraji bude podle meteorologů zataženo až oblačno, místy slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od minus osmi do minus pěti stupňů Celsia. Sněhové jazyky se budou tvořit zejména na východě kraje a na horách.

Problémy s dopravou ve Zlínském kraji

Rozbředlý sníh pokrývá i silnice ve Zlínském kraji, leží především na silnicích nižších tříd. Vozovky ve vyšších polohách pokrývá většinou uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sněhové jazyky se tvoří na Kroměřížsku, na Vsetínsku hrozí vznik námrazy a náledí. Vyplývá to z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Na silnici I/69 mezi Jasennou na Zlínsku a Liptálem na Vsetínsku se v oblasti Syrákova tvoří námraza, stejně jako na silnici I/50 u obce Zástřizly na Kroměřížsku. Nesjízdná je vinou ledovky nadále silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Téměř pětikilometrový úsek vedoucí z podstatné části kopcovitým terénem a přes les silničáři přes zimu neudržují. Se zbytky sněhu a ledu musejí řidiči počítat i na silnici III/43230 z Koryčan na Kroměřížsku směrem na Vřesovice na Hodonínsku. Ani ta není přes zimu udržovaná.

V kraji se zpožďují některé linkové autobusy a osobní vlaky. Vyplývá to z údajů ve webové aplikaci Integrované dopravy Zlínského kraje, která sleduje polohu jednotlivých spojů. Případná zpoždění však až na výjimky nejsou velká, většinou jen několik minut.

Ve Zlínském kraji je většinou zataženo, na Vsetínsku a Kroměřížsku se sněhovými přeháňkami a místy i silným větrem. Teploty se v regionu ráno pohybovaly od minus 11 do minus šesti stupňů Celsia. Denní teplotní maxima by podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu měla v regionu dosáhnout minus devíti až minus šesti stupňů Celsia. 

Náledí v hradeckém kraji

Na některých horských silnicích v Královéhradeckém kraji leží ujetá, místy zledovatělá vrstva sněhu. Zvláště opatrní by měli být řidiči na vedlejších silnicích ve vyšších oblastech okresů Trutnov, Rychnov nad Kněžnou, Jičín a v Krkonoších a Orlických horách. Na Rychnovsku se mohou místy tvořit sněhové jazyky, vyplynulo z ranního sdělení Ředitelství silnic a dálnic.

Ráno bylo v kraji zataženo, ojediněle slabé sněžení, teploty okolo minus devíti stupňů Celsia, na horách kolem minus 13 stupňů, uvedli meteorologové. Během dne má být v hradeckém kraji zataženo až oblačno. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi minus sedmi až minus čtyřmi stupni Celsia, na horách mezi minus deseti až minus sedmi stupni.

V Plzeňském kraji ustaly srážky

Silnice v Plzeňském kraji jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Silnice udržované chemicky jsou většinou holé a vymrzlé nebo s vrstvou rozbředlého sněhu. Na komunikacích, které se nesolí, je většinou ve vyšších polohách uježděný sníh posypaný drtí. V kraji ustaly srážky, které ve středu v noci přinesly několik centimetrů sněhu, řekl ČTK dispečer krajské Správy a údržby silnic Jiří Slapnička.

„Sníh padal zvečera, museli jsme vyjet na silnice hlavně na Klatovsku, Domažlicku, Plzni-jihu a částečně Rokycansku, na Tachovsku a Plzni-severu se vyjasnilo a srážky nepadaly. Kolem půlnoci ustaly všude,“ řekl. V kraji bylo až k minus 16 stupňům Celsia. Není ani vítr, který by foukal na silnice sněhové jazyky.

Sjízdné silnice Pardubického kraje

Na silnicích v Pardubickém kraji leží sníh, často rozbředlý, ve výše položených oblastech tvoří uježděnou vrstvu. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné. Opatrní by měli být řidiči zvláště v okolí Hlinska, Lanškrouna, Vysokého Mýta nebo v Železných horách. Úsek silnice I/11 z Jablonného nad Orlicí do Červené Vody je sjízdný pouze se sněhovými řetězy. V oblasti Lanškrouna, Svitav a Skutče vlivem větru vznikají sněhové jazyky.

Ráno bylo v Pardubickém kraji převážně zataženo, ve východní části foukal silný vítr. Někde se vyskytovaly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi minus 14 a minus sedmi stupni.

Video
Video se připravuje ...

Prahu zasypal sníh 

V Brně se tvoří náledí

Před vznikem námrazy, náledí a sněhových jazyků varují i jihomoravští silničáři. Silnice mezi Drnovicemi a Podomím na Blanensku označená číslem 379 je uzavřená pro kamiony nad 12 tun. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Bez omezení jsou podle silničářů sjízdné dálnice v kraji, jejichž povrch je většinou mokrý po chemickém posypu, ke zvýšené opatrnosti vybízejí silničáři na dálnici D2 mezi Blučinou a Lanžhotem.

Před náledím varují silničáři na Blanensku, v Brně a jeho okolí a na Vyškovsku, v ostatních částech kraje hrozí námraza a sněhové jazyky. „S ohledem na aktuální povětrnostní podmínky probíhá od 4:10 kompletní výjezd všech 21 posypových vozů Brněnských komunikací. Vzhledem ke sněhovým srážkám a teplotám pod bodem mrazu upozorňujeme řidiče na nutnost opatrné jízdy,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

Ve většině kraje je zataženo, teploty klesají k deseti stupňům pod nulou. Místy se mohou objevit sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, nejvyšší denní teploty vystoupí na minus sedm až minus čtyři stupně Celsia. Vát bude mírný, ale přechodně i čerstvý vítr s nárazy kolem 15 metrů za sekundu, který bude pocitově teplotu snižovat a bude tvořit sněhové jazyky.

Olomoucký kraj: opatrnost je na místě

Rozbředlý sníh pokrývá také většinu silnic v Olomouckém kraji, s opatrností musejí řidiči počítat v horských oblastech, ale i na vedlejších cestách Olomoucka a Přerovska. Silnice jsou sjízdné, zvýšená opatrnost je stále na místě, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

„Napadl poprašek sněhu. V noci jsme měli v terénu 22 sypačů, vše je ošetřeno a sjízdné. Na silnicích je rozbředlý sníh, na inertech leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem,“ řekl ČTK dispečer olomoucké správy silnic. Podotkl, že mezi Moravským Berounem a Dětřichovem uvízl kamion, silnice je nyní zavřená.

Rozbředlý sníh leží na hlavních tazích i vedlejších cestách na Jesenicku, správci silnic tam stále hlásí sněhové přeháňky. Podobná situace je na Šumpersku, tam navíc správci silnic upozorňují na silný nárazový vítr, mohou se zde tvořit i sněhové jazyky. Obezřetnost je na místě i na Červenohorském sedle a na Štítecku.

Od středečního odpoledne opět sněžilo, většinou však šlo jen o poprašek sněhu. Teplota se v kraji ráno pohybovala od minus 14 do minus sedmi stupňů Celsia, nejchladněji je na Šumpersku.

Komunikace Moravskoslezského kraje jsou sjízdné

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po nočních sněhových přeháňkách sjízdné většinou s opatrností. Ve vyšších polohách leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá platí v obou směrech zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Podle předpovědi meteorologů bude oblačno až zataženo. Sněžení se neočekává. Teploty budou pod nulou.

Video
Video se připravuje ...

Úklid sněhu na Letišti Václava Havla v Praze Mall.tv

Fotogalerie
152 fotografií