„Jako nejchladnějším by měl být první předpovědní týden (od 15. 2.), následně očekáváme postupné oteplování, ale jen v intervalech běžných hodnot pro danou roční dobu,“ uvedli meteorologové. V příštím týdnu se podle nich týdenní průměr minimálních nočních teplot bude pohybovat kolem minus 11 stupňů Celsia, průměr maximálních denních teplot pak kolem minus třech stupňů. V dalších týdnech už pak přes den očekávají teploty nad nulou.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je 0,5 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1998, kdy průměr činil 5,8 stupně Celsia.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Zatím nejnižší průměr, minus 6,4 stupně, meteorologové zaznamenali v roce 1956. Průměrný úhrn srážek pro období od 15. února do 14. března je 36 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejméně napršelo a nasněžilo v roce 2011, kdy meteorologové naměřili čtyři litry na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1970 s úhrnem 88 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Fotogalerie
65 fotografií