Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt chlapce (†17) pod lavinou v Krkonoších: Záchranáři prozradili, co udělali lyžaři za chybu!

Autor: jel - 
18. února 2021
15:22

V pondělí 15. února došlo v Krkonoších k tragické události, která si bohužel vyžádala mladý lidský život. Na dvojici skialpinistů se strhla lavina. Ta mladšího (†17) z nich zasypala a staršího (45) muže zranila. Jemu se sice podařilo přivolat záchranáře, ti už však teenagerovi po vyproštění nedokázali pomoci. Horská záchranná služba nyní zveřejnila podrobnosti komplikovaného zásahu v nepřístupném terénu. Promluvil také záchranář Tomáš, který byl přímo na místě.

Jak vyplývá ze zprávy Horské služby, dvojice nejprve vystoupala na Sněžku, poté sjela dolů směrem k Obřímu dolu a následně začala stoupat směrem ke Slezskému domu. „Odtud se vydali směrem na Luční boudu a na úrovni žlabu Úpička. Postupně do něj najeli z pohledu ze shora po pravé straně, těsně vedle sněhového navátého polštáře,“ uvedla zpráva s tím, že skialpinisté dojeli až ke zlomu, kde svah padá strměji dolů, a rozhodli se sjet tento úsek ještě jednou.

Pustili se tedy znovu do stoupání - pouze v botách, lyže si přidělali na batohy. Starší se ovšem po chvíli zastavil, protože se rozhodl natočit svého parťáka, mladší tak pokračoval v cestě nahoru sám. „Při předchozím sjezdu nedošlo k prolomení nosné vrstvy směrem k nestabilní, protože se vytvořené zatížení rozložilo do plochy lyží. Při výstupu v lyžařských botách se zatížení výrazně zvětšilo na okraji sněhového polštáře a prolomila se nosná vrstva, čímž došlo k uvolnění laviny,“ napsali dál členové Horské služby.

Tragický moment

Sedmnáctiletého skialpinistu lavina strhla a značný kus nesla s sebou, druhý z dvojice na něj ještě stačil křiknout, aby plaval, pak byl však stržen taky. Na rozdíl od svého parťáka však zůstal, ač zraněný, ležet na povrchu, nezasypán. Povedlo se mu sice zavolat na tísňovou linku, kvůli svým zraněním však obtížně komunikoval. Na místo se ihned vydalo množství záchranářů. Jedním z nich byl i Tomáš Novák, člen Horské služby Krkonoše z Pece pod Sněžkou.

Ten pro Deník uvedl, že někteří jeho kolegové se na špatně přístupné místo vydali na sněžných skútrech a vezli si lyže, jiní na skialpinistických lyžích. „Já jsem čekal v Peci na naší stanici na přílet vrtulníku. Jakmile dorazil, zavěsil jsem se pod vrtulník a letěl na laně. Když jsme byli nad místem události, tak jsem slanil na zem ke zraněnému, ve stejný čas dojížděli na místo naši záchranáři na lyžích,“ řekl serveru. Dodal, že nezasypaný muž potvrdil, že pod sněhem je další osoba, a tak ihned začalo pátrání. „Já jsem letěl zpět na stanici do Pece se zraněným mužem, kde se ho ujala zdravotnická záchranná služba,“ vysvětlil Novák.

„Jeden ze záchranářů začíná při sjíždění lavinou prohledávat laviniště pomocí lavinového přístroje. Kousek u konce laviny má prvotní signál a za chvíli je nad zasypaným skialpinistou. Přístroj ukazuje 70 cm. Toto hledání mu i s komplikovaným sjezdem přes strmý úsek trvá 5 minut,“ popisuje další detaily pondělního zásahu zpráva Horské služby.

Bylo už pozdě

Dva z týmu záchranářů zasypaného mladíka vyprostili, připojili na přístroje a zahájili resuscitaci. Ta však naneštěstí nebyla úspěšná. Ze zprávy vyplývá, že i přes rychlé jednání záchranářů byl skialpinista pod sněhem dlouhou dobu a neměl tam vzduchovou bublinu.

„K uvolnění laviny došlo skoro u kraje žlabu, kde neměl sněhový polštář ještě dostatečnou tloušťku, tudíž došlo snáze k prolomení nosné vrstvy severním větrem přefoukaného sněhu umístěné na 2 cm vysoké nestabilní vrstvě tvořené z krystalů sypkého Hranatozrnitého sněhu, která se nacházela na ledové krustě. Samozřejmě určitou roli mohl hrát i předchozí průjezd, který mohl narušit celkovou stabilitu,“ uzavřela zpráva s tím, že sluneční záření mělo na sesuv laviny neznatelný vliv.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání