Těšit se můžeme až na 17 °C

Počasí v jednotlivých dnech posledního únorového týdne bude psát podobný scénář – ráno a dopoledne musíme místy počítat s mlhami nebo nízkou oblačností, která se ojediněle udrží po celý den. Jinak bude jasno až polojasno. Na srážky bude týden velmi chudý – maximálně se vyskytnou v podobě mrholení, které bude vypadávat z nízké oblačnosti.

Ranní teploty budou klesat ke 3 až -1 °C, při celonočním vyjasnění na -3 °C. Nejvyšší odpolední teploty vystoupí v pondělí na 9 až 13 °C, pod nízkou oblačností bude 5 °C. Od úterý to budou nejvyšší teploty mezi 12 až 17 °C, pod mlhou kolem 7 °C. Očekáváme, že budou padat teplotní rekordy – velmi teplý závěr února naposledy přinesly také roky 1990, 1994, 2008 a 2019.

Vysoké teploty očekávají v celé střední a západní Evropě. V úterý by měla být v Praze teplota shodná s teplotou např. v Římě, tj. 17 °C.

Saharský písek se dostane až do Skandinávie

Nad starý kontinent se opět dostává písek ze Sahary – oblaka prachových částic z Alžírska budou putovat přes západní Středomoří, Evropu západní až na jih Skandinávie. Očekává se, že výrazně ovlivní kvalitu ovzduší zejména ve Španělsku, Francii, zemích Beneluxu a nad Velkou Británií. V daleko menších koncentracích se nevyhnou ani Česku – tady se mohou projevit zbarvením oblohy při východu a západu slunce.

Kvůli Etně letos bez léta?

Také Etna na východě Sicílie chrlí do ovzduší popel a lávu. Vliv velkého sopečného výbuchu může mít vliv na klima přes rok. Výbuch totiž emituje do atmosféry velké množství sopečného prachu a SO2, a to do výšky až více než 10 km do horní troposféry a dolní stratosféry, kde je větrem rozptylován a transportován na velké vzdálenosti.

Sopečný prach a sulfátový aerosol vzniklý z SO2 pak v atmosféře odráží část přicházejícího slunečního záření, kterého pak méně dopadá na zemský povrch, jenž je tak méně zahříván. Chladný průběh léta i zimy byl na severní polokouli pozorován například po výbuchu sopky Katmai na Aljašce v roce 1912. 22. března 2009, došlo k výbuchu sopky Mt. Redoubt na Aljašce. Výbuch se v Evropě projevil zpočátku krvavými západy slunce.

Fotogalerie
46 fotografií