Celý projekt rekonstrukce hotelu a jeho okolí nese název Staroměstská brána a kromě rekonstrukce hotelu zahrnuje i proměnu veřejných prostranství. Měl by vzniknout například nový průchod na nábřeží a také nová budova na rohu náměstí Miloše Formana. Právě proti té se zvedla vlna odporu mezi některými politiky z Prahy 1 i z magistrátu.

Nejvýraznější postavou odporu proti stavbě je lídr Prahy Sobě, poslanec a starosta Prahy 7 Sobě Jan Čižinský a také jeho bratr a exstarosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha Sobě). Podařilo se jim prosadit na radě hlavního města usnesení, na základě kterého má městem zřízený Institut plánování a rozvoje (IPR), aby proti budově podal v už zahájeném územním řízení námitku.

Střet zájmů?

Už na lednovém zastupitelstvu zástupce investora Michal Smrek mluvil o tom, že Jan Čižinský je podle něj ve střetu zájmů proto, že na náměstí vyrůstal a stále tam žije jeho matka.

Podobně dění okolo plánované stavby komentoval i opoziční zastupitel a místopředseda zastupitelského klubu hnutí ANO Ondřej Prokop. „Tak takový osobní střet zájmů a neetické až zvrhlé chování jsem na zastupitelstvu Prahy asi ještě nezažil,“ uvedl na adresu lídra koaliční Prahy Sobě, který si podle něj jen „sentimentálně nepřeje měnit místo, kde vyrůstal a kde by potenciálně mohla přijít o výhled z balkónu jeho rodina“.

Způsob boje, který Čižinský proti stavbě označil za absurdní. Nejdříve se totiž už v lednu řešila petice proti stavbě na zastupitelstvu, která nakonec schválená nebyla. S Čižinským se nakonec proti stavbě postavil i primátor Hřib a radní z řad Pirátské strany. „Pan Čižinský je lídrem hnutí, které kandidovalo s programem zvelebení Prahy a hlavně s cílem odstranit nezákonné a netransparentní praktiky politiků. Nyní sám zasáhl do standardního postupu orgánů samosprávy a veřejné správy,“ dodává k tomu Prokop.

Roztříštěna koalice

Předsedkyně zastupitelů za ODS Alexandra Udženija dění okolo plánované stavby vidí jako ukázku roztříštěnosti koalice. „Divadlo, které předvedli náměstek Hlaváček s Janem Čižinským na lednovém zastupitelstvu, mluvilo za vše. Každý si chce prosadit svůj zájem bez respektování hlasování Zastupitelstva a ještě chtějí, aby jim to opozice pískala,“ uvedla pro Blesk.cz k dění okolo stavby.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na lednovém zastupitelstvu o petici proti stavbě vůbec nehlasoval, i když několik pirátských zastupitelů ji podpořilo. Nakonec ale hlasoval pro usnesení.

Proti všem

Postup vedení města kritizoval i zastupitel a poslanec Patrik Nacher (ANO). „Navzdory názoru zastupitelstva, navzdory názoru vlastních úředníků, navzdory radnici Prahy 1. Můj názor na tuto stavbu není v tuto chvíli důležitý, ale způsob, jakým část vládnoucí koalice v Praze prosazuje své postoje, je opravdu velmi zvláštní. Ale už alespoň začínám chápat pravý význam pojmenování - Praha Sobě,“ poznamenal.

Čižinský se tím, že má k prostoru nějaký citový vztah, nijak netají. „O město se přece naopak musí starat lidé, kteří ho mají ve svém srdci. Kteří v něm strávili dětství, znají každý metr jeho ulic, znají své sousedy a drží slovo, které jim dali,“ komentoval už dříve kritiku směřující na jeho osobu. 

Další námitky

Minulý týden rozhodlo po tříhodinové debatě také zastupitelstvo Prahy 1, že připraví námitky do územního řízení k plánu úprav okolí hotelu. Nespecifikovali ale přesně jaké. Na jednání vystoupili i odpůrci a příznivci budovy z řad občanů. Proti budově vznikla i petice lidí nespokojených se stavbou.

Tento týden také proběhlo další kolo tz. participace, kdy mohli přímo zástupcům majitelů hotelu posílat dotazy. Řada z nich padla i od odpůrců stavby, starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) ujistil veřejnost, že radnice bude nestranná. Sám revitalizaci náměstí podporuje. „Je to veřejné prostranství, které je spíš urbanistickou chybou a teď máme možnost ji napravit,“ řekl během online setkání.

Lidé, kteří se postavili plánované stavbě na odpor většinou nemají žádné výhrady ke zbytku celého projektu. Brutalistní památku koupila trojice podnikatelů Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš za 5,8 miliardy korun a mají nejen s hotelem velké plány. Za další více než 2 miliardy chtějí rekonstruovat nejen hotel, ale právě i celé okolí, které má být přístupné veřejnosti. 

Fotogalerie
54 fotografií