Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Závisti není co závidět: Nejmenší obec Česka má na vycházky katastrem pár metrů

Autor: jn - 
1. března 2021
12:25

Lidem v Závisti na Blanensku, vesničce s nejmenší rozlohou v České republice, lze od pondělí jen stěží cokoliv závidět. Vládní nařízení totiž uzamklo tamních 140 obyvatel do plácku o rozloze 0,44 km². Katastr vísky schoulené v údolíčku mezi kopci končí většinou zároveň s ploty zahrádek místních usedlíků. Z druhé strany jej nekompromisně utíná hlavní silnice.

Žádné courání po lukách, stráních a lesíku! „Jo, můžu tady oficiálně akorát k patníku na mezi nad vesnicí. Za ním už je katastr Milonic,“ ušklíbl se muž postávající na horním konci u rozestavěného domku. Do řeči mu nebylo. „Musel bych být sprostý,“ oplivl si.

Pro srovnání: Pražané mají k dispozici k procházkám 496,21 km², lidé v Závisti si musí vystačit s životním prostorem 0,44 km².

Česko se první březnový den probudilo do lockdownu. Na tři týdny vláda „uzamyká“ lidi do jejich okresů. Policisté podnikají namátkové kontroly a hlídkují na významných dopravních tepnách.

Penzistka potřebuje potvrzení, že ve vsi žije

Domácí vězení nařízené vládou ovšem postavilo například penzistku Alenu Otáhalovou (72) před neřešitelnou situaci. Důchodkyně žije již patnáct let v Závisti s přítelem, úřední bydliště má ale v Brně.

Video  Obec Závist  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

„Vůbec nevím, co a jak,“ svěřila se reportérovi Blesku. „Budu muset otravovat starostu, aby mi vydal nějaké orazítkované osvědčení nebo čestné prohlášení, že v Závisti bydlím,“ zamyslela se.

Do Brna totiž jezdí pravidelně zkontrolovat byt a platit složenky. Teď se bojí, že jí horlivé úřady nebo policie nepříjemně „zatopí“ a nepustí ji zpátky.

Nákupy, doktoři? To vláda nedomyslela

Místním přitom nejde o nějaké pobíhání po venku. Není na něj ostatně počasí. Lidé v Závisti si především nemají ani kde nakoupit základní potraviny. Obchod ve vísce neexistuje, hospoda je zavřená. Bez povolení opustit obec je pro některé úředně neřešitelnou situací.

„My se tady nikam necouráme, ale bez jídla se neobejdeme. Jezdíme pro ně na Lipůvku, do Kuřimi nebo do Blanska,“ kroutí hlavou penzistka.

Nařízení vlády jí navíc přidalo i další, nečekanou starost. V březnu je paní Otáhalová objednaná k lékaři do nemocnice v Bohunicích. „Mám po operaci šedého zákalu. K doktorovi na kontrolu musím vyjet, ať se děje, co se děje,“ mávla rukou.

VIDEO: Policejní náměstek Vondrášek o lockdownu okresů: Bojujeme o životy a zdraví lidí v Česku.

Video  Policejní náměstek Vondrášek o lockdownu okresů: Bojujeme o životy a zdraví lidí v Česku.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

dessy ( 1. března 2021 15:09 )

Nehci vám brát iluze.

y1xcvbnm ( 1. března 2021 14:59 )

nevím ale myslím že se lidé v Závisti moc neprochází ani když je to povolené jít kamkoli. To jsou takové blbé vákřiky, dítě neuspím když přejedu vesnici, tak jeďte 2x , 3x a je to vyřešené. Všichni najednou jdou na procházky.

1pravda1 ( 1. března 2021 14:39 )

pokud to hřib povolí je to výsměch občanům - co na tom nechápeš... mají se sjet z různých částí země...

Anifa ( 1. března 2021 14:18 )

Lid budou dodržovat opatření a novináři, TV štáby budou jezdit po celé republice, dělat podobně debilní reportáže a rozeštvávat nás mezi sebou

UFO1 ( 1. března 2021 14:02 )

Tak jste spokojen a zachráněn,gratuluji

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa