Frontální systém, který je spojen s hlubokou tlakovou níží Klaus, bude přes Česko přecházet během čtvrtečního dne. Vítr u nás začne zesilovat během noci na čtvrtek, během čtvrtka budou nárazy jižního až jihozápadního větru dosahovat rychlosti 55 až 70 km/h, v Krkonoších, Jeseníkách a Krušných horách až kolem 100 km/h.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Větrno bude v nižších polohách zejména v Moravskoslezském, Olomouckém, Karlovarském a Ústeckém kraji. Ve čtvrtek se budeme od vyšších poloh setkávat se sněžením, zpočátku dne ojediněle i se srážkami mrznoucími. Jinak bude pršet. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví mezi 7 až 11 °C, ale naši pocitovou teplotu bude snižovat vítr.

Větrné počasí očekáváme v Česku až do konce týdne

Větrno bude v Česku do konce týdne - v pátek budou nárazy větru dosahovat rychlosti 50 až 70 km/h, na horách do 90 km/h. A převážně čerstvý vítr bude foukat také o víkendu - čerstvý jihozápadní vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti 55 až 70 km/h.

Pozor na silný pokles tlaku vzduchu

Ve čtvrtek očekáváme i silný pokles tlaku vzduchu - z dnešní půlnoci, kdy bude tlak 1019 hPa, klesne do čtvrteční 18. hodiny tlak vzduchu až o 15 hPa. Silný pokles tlaku vzduchu pociťují zejména jedinci s nízkým krevním tlakem - bolestí hlavou, malátností, horší koncentrací např. při řízení.

K zimnímu půlroku větrné bouře patří

Větrné počasí v zimním půlroce není v Evropě nic výjimečného, vždy ho přináší hluboké tlakové níže, které vytváří velký tlakový gradient. Vloni orkán Sabine zasáhl západní a střední Evropu od 9. února a jeho poryvy větru se zastavily až na rychlosti 202 km/h.

Fotogalerie
34 fotografií