„Také jsme odstraňovali stromy, které byly nebezpečně nahnuté nad rodinné domy, nebo uvolněné plechy ze střech. Nejvíce vyjíždíme na Kladensku a Rakovnicku,“ doplnila středočeská mluvčí.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„Jednalo se o popadané nebo nakloněné stromy a větve. V ulici Drnovská jsme odstraňovali strom, který částečně spadl na vozovku,“ hovoří podobně pražští hasiči.

Také pardubičtí hasiči měli plné ruce práce. „Trochu fouká a trochu zasahujeme u spadlých stromů a zlámaných větvích. Za sobotu 13. března evidujeme asi 10 zásahů. Nejčastěji se jedná o spadlé stromy na komunikaci a na dráty elektrického vedení. Motorové pily hasičů jste mohli slyšet například na silnici z Rybitví do Lázní Bohdanče, ve Skuhrově, Litomyšli, Jezbořicích nebo ve Starém Mateřově,“ napsali.

K 16:00 bylo na celém zásobovacím území ČEZ Distribuce v ČR 19 000 odběrných míst bez elektřiny a 11 poruch na vedení vysokého napětí. Nejhorší situace byla ve středních Čechách. Problémy podle mluvčí souvisely hlavně s výpadkem v rozvodně Dražice na Mladoboleslavsku. „Postupně domácnosti připojujeme,“ uvedla Holingerová.

Před 18:00 bylo na celém zásobovacím území 9500 domácností bez elektřiny a počet poruch na vedení vysokého napětí stoupl na 14. „Nicméně se nám podařilo připojit více odběratelů,“ dodala mluvčí. Ve středních Čechách energetici stále řešili pět poruch na vedení vysokého napětí, bez proudu bylo ještě asi 6000 domácností. Další poruchy se podle Holingerové vyskytovaly v Karlovarském, Královéhradeckém, Plzeňském a Ústeckém kraji a na Vysočině. Většina problémů ale byla ve středních Čechách.

Silný vítr meteorologové na dnešek předpověděli zejména v západní polovině Čech a v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V nárazech má dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Fotogalerie
32 fotografií