V horských oblastech místy i trvale sněží a od úterý napadlo přes 15 cm sněhu – ve Slezských Beskydech na stanici Nýdek – Filipka od úterý napadlo 22 cm sněhu, v Beskydech na Lysé hoře 18 cm, na Jeseníku 15 cm, v Jizerských horách na stanici Smědava napadlo 16,5 cm a Josefův Dvůr hlásí nových 15 cm sněhu. A sněžit bude dále – do pátečního dne napadne dalších až 20 cm sněhu. O víkendu na horách očekáváme už jen sněhové přeháňky.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V nižších polohách pozor na tvorbu náledí

Sněhová pokrývka se v ranních a nočních hodinách místy tvoří už od středních poloh. Ojediněle se setkáváme také s náledím. Od čtvrtečního rána budou nejnižší ranní teploty na celém území Česka klesat pod bod mrazu – nejnižší teploty naměříme o víkendu, to budou teploty i v nížinách při zmenšené oblačnosti klesat až k -10 °C.

Nejsme v tom sami

Výrazné ochlazení a podprůměrné teploty v porovnání s dlouhodobým normálem hlásí většina Evropy – od střední, východní, západní, Balkánský poloostrov až po západní Středomoří. Nové masy sněhu padají v Alpách – do konce týdne ve Švýcarských a Rakouských Alpách napadne 30 až 60 cm sněhu, ale také v Karpatech – v Rumunsku a na Ukrajině spadne kolem 40 cm sněhu nebo v Pyrenejích kolem 30 cm sněhu.

Dočkáme se letos jara?

Studené severní proudění se bude v příštím týdnu měnit na severozápadní, koncem týdne na západní až jihozápadní a dočkáme se tak oteplení. V příštím týdnu od úterý budou nejvyšší odpolední teploty stoupat až k 10 °C a hranici 15 °C pokoříme ve čtvrtek. Od čtvrtka by do konce března mělo převládat polojasné počasí s odpoledními teplotami až na 15 °C. Jarní počasí tak bude mít v porovnání se začátkem astronomického jara mírné zpoždění.  

Fotogalerie
46 fotografií