Jaro startuje v sobotu 20. března v 10:37, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana a nastane jarní rovnodennost. Opět musíme počítat i se sněhovými přeháňkami. Nicméně příští pracovní týden přinese citelný nárůst teplot vzduchu – postupně až 15 °C.  

Sv. Josef s tváří milou končí zimu plnou

Páteční den nepřinese výraznější změnu v počasí v porovnání s předešlými dny tohoto pracovního týdne. Převládat bude proměnlivá, převážně velká oblačnost, během dne se budou na většině území tvořit sněhové přeháňky. Na horách se bude opět jednat i o trvalejší sněžení.

Sledujte meteorologický radar Blesku

V ranních minimech budou teploty na celém území klesat pod bod mrazu – naměříme -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 2 až 6 °C. Foukat bude mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Víkend přinese nejchladnější rána z celého týdne

Méně oblačnosti i srážek z víkendu přinese sobota – očekáváme oblačno až polojasno, jen ojediněle, na horách místy sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na -4 až -8 °C, ojediněle až na -10 °C. Nejvyšší denní teploty zůstanou nízko – jen mezi 0 až 4 °C. Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Start astronomického jara tak bude nejchladnější od roku 2018. Během neděle bude počasí u nás pod vlivem okluzní fronty - zpočátku dne bude polojasno až oblačno, během dne očekáváme od západu přibývání oblačnosti a místy sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem. Ranní teploty budou klesat opět hluboko pod bod mrazu – na -4 až -8 °C, ojediněle až ke -10 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví na 2 až 6 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V novém týdnu postupně naměříme až 15 °C

Na mrazivá rána se musíme připravit také počátkem nového pracovního týdne, postupně ale teploty porostou a na konci příštího týdne budou nejvyšší odpolední teploty stoupat až k 15 °C. Nejnižší ranní teploty budou v první polovině týdne klesat na 0 až -4 °C, v pondělí až k -8 °C. Nejvyšší odpolední teploty se v pondělí zastaví na 3 až 7 °C, v úterý na 5 až 9 °C, ve středu a ve čtvrtek mezi 9 až 13 °C a od pátku budou stoupat na 15 °C.

Také oblačnosti a srážek bude ubývat – převládat bude oblačno až polojasno, pouze ojediněle s přeháňkami, ty budou v pondělí od středních poloh sněhové, od úterý bude sněžit pouze v horských oblastech. Na konci týdne bude pršet už i na horách a sníh bude z horských oblastí odtávat.

23. března slavíme Světový meteorologický den

Světový meteorologický den připadá na úterý 23. března. A slaví se už od roku 1961. Světová meteorologická organizace každý rok vydává téma na jeho oslavu. Tématem letošního Světového meteorologického dne je Oceán, naše klima a počasí.

Jaké bude jaro?

Sezónní předpovědi podle amerického centra NCEP v poslední predikci uvádí zvýšenou pravděpodobnost lehce teplotně nadprůměrného a srážkově průměrného jarního období v Evropě střední. S jarním počasím bude přibývat alergenů v ovzduší, zvyšovat se bude aktivita klíšťat a hmyzu.

Fotogalerie
72 fotografií