Výstraha před silným větrem platí v sobotu od 07:00 do 22:00 pro Liberecký, Ústecký, Karlovarský, Plzeňský a Středočeský kraj a Prahu i pro západní části Královéhradeckého a Jihočeského kraje.

Ve většině z těchto regionů očekává ČHMÚ západní vítr s nárazy o rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. V Karlovarském a Ústeckém kraji ale může rychlost větru během odpoledne ojediněle dosáhnout i zmíněných 90 kilometrů za hodinu.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Vítr zřejmě poškodí stromy, takže meteorologové varují před problémy v dopravě. Možné jsou podle ČHMÚ také menší škody na budovách kvůli silnému větru. Lidem meteorologové doporučují upevnit volně položené předměty venku, zabezpečit okna a dveře, dávat pozor při řízení a vyvarovat se horských túr.

Příští týden se výrazně oteplí

Teplá bude zejména první polovina příštího týdne. Minimální noční teploty by neměly klesnout pod tři stupně Celsia, odpolední teploty budou kolem 18 stupňů. Na konci týdne se ale výrazně ochladí. Noční teploty klesnou k nule, přes den by pak o víkendu mělo být kolem osmi stupňů.

„Další týden bude průměrný. Relativně nejchladnější vychází týden od 12. do 18. dubna s průměrem nejnižších nočních teplot kolem jednoho stupně a průměrem nejvyšších denních teplot kolem deseti stupňů. Poslední týden období by měl být průměrný,“ uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 29. března do 25. dubna je sedm stupňů Celsia. Nejchladnější byl rok 1958, kdy průměr v tomto období dosáhl 3,6 stupně. Naopak v roce 2018 to bylo 11 stupňů Celsia, což je nejvíce od začátku měření.  „Období jako celek bude pravděpodobně srážkově průměrné s úhrny v jednotlivých týdnech většinou od pěti do deseti milimetrů,“ dodali meteorologové.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
22 fotografií