Souboj v hubnutí muž vs. žena: Po dvou týdnech oba 5 kg dole!

Souboj v hubnutí muž vs. žena: Po dvou týdnech oba 5 kg dole!
13. ledna  2022 
 06:00

Před dvěma týdny jsme s kolegou Adamem začali držet nízkokalorickou proteinovou dietu bez vaření, a to za dohledu obezitologa Martina Cvrkala. Dva týdny jsou za námi, a tudíž je čas se přeměřit a převážit, aby se zjistilo, jak dieta zafungovala na mě a jak na Adama. Výsledek je opravdu super a souboj je značně vyrovnaný! Já a Adam jsme nadšeni a dává nám to motivaci zvládnout tuhle dvouměsíční výzvu.

Jak to šlo mně a s čím jsem bojovala?

Moje první reakce na to, že je v krabici nějak málo jídla, se v průběhu diety změnila. Ano, nevypadá to jako mnoho na první dobrou, ale když k tomu doplníte zeleninu, čerstvou, vařenou nebo pečenou, tak je to rozdíl. Zelenina je tedy opravdu to, co mě vlastně zachraňovalo. Mám ji naštěstí ráda a dieta mě přiměla jíst jí mnohem víc, což je pro tělo dobré. Je tu seznam povolených druhů, jelikož jde o to, aby tělo nastartovalo ketózu. Je to většinou zelená zelenina s co nejmenším obsahem cukru. Miluji rajčata, to je ale povoleno jen jedno denně, takže ta mi trochu chybí, ale zamilovala jsem si dušenou brokolici, pak choi (pekingské zelí) a kedlubny! Když jsem měla pocit hladu nebo potřebu něco chroupnout, tak kedlubny se ukázaly jako super řešení!

Pocit hladu jsem vlastně ani tak moc neměla, největší boj svádím jako tradičně večer. Dost to ovšem vyřešila jedna věc – jít prostě spát dřív. Tím pádem i dřív vstávám a mám už ráno čas na dlouhou procházku se psem. Zjistila jsem, že potřebuju jídlo kousat, proto jsem smoothies, která jsou moc dobrá, ale neuspokojují tuto mou potřebu, v následujících čtrnácti dnech vyměnila za jiné možnosti. To je mimochodem moc skvělá věc, že si podle toho, co vám chutná, můžete vybrat z docela pestré nabídky v kategoriích snídaně, oběd, svačina i večeře. Jídlo, které dietní program nabízí, je speciálně upraveno pro dané účely. Je to dieta, takže nečekejte pětihvězdičkovou restauraci. Já osobně si každé jídlo trochu přizpůsobím svým chutím pomocí koření. Nejvíce jsem si oblíbila speciální sladké svačinky, jako jsou proteinové tyčinky, různé sušenky, a dávám si je k odpolední kávě.

Podívejte se na rozhovor s obezitologem Martinem Cvrkalem:

Video se připravuje ...
Souboj v hubnutí muž vs. žena: Po dvou týdnech 5 kg dole! • VIDEO: BPŽ_Kristina Juřicová

Tak zhruba vypadá jídelníček pro Gábi:

Snídaně: smoothie nebo puding.

Oběd: mexické kuře, které doplním dušenou zeleninou.

Svačina: vafle s lískovými oříšky.

Večeře: plátek celozrnného chleba doplněný plátkem šunky a čerstvá zelenina.

Musela jsem si pořídit váhu, abych mohla monitorovat výsledky, což je také velký krok. Váhu jsem nějak nikdy nepovažovala za svou kamarádku a děsila jsem se čísla, které uvidím. Teď si na sebe zvykáme!

Gábi, míry a váha:

Na začátku: stehno 64 cm, paže 34 cm, pas 100 cm, boky 112 cm, 81 kg.
1. týden: stehno 64 cm, paže 33 cm, pas 92 cm, boky 110 cm, 79 kg.
2. týden: stehno 63 cm, paže 32 cm, pas 89 cm, boky 107 cm, 76 kg.

Podívejte se, jak vypadá jídlo na 14 dní pro ženu:

Video se připravuje ...
Souboj v hubnutí muž vs. žena: Jídelníček Gábi • VIDEO: BPŽ_Kristina Juřicová

Jak to šlo Adamovi a s čím bojoval?

Ve svých 34 letech jsem nikdy žádnou dietu nedržel, takže tohle celé je pro mne úplně nová zkušenost. Oproti ženské verzi se v té mužské nachází místo čtyř chodů na jeden den chodů pět. Což zní dobře, ovšem jen dokud nevidíte, jak jsou ty chody všechny malé. A to je něco, co mě zarazilo na dietě asi nejvíc. Já si samozřejmě uvědomuju, že cílem je zhubnout, ale všechny ty porce se prostě zdají úplně miniaturní. Abyste rozuměli, jsem člověk, který má rád klasická česká jídla, a to znamená hromadu silně solených dobrot politých omáčkou a ideálně doprovozených šesti knedlíky. A tohle v této dietě opravdu nenajdete. Máš odpoledne hlad? Tak tady je jedna müsli tyčinka, Adame! A kdybys náhodou měl i po ní hlad, můžeme ti díky tomu, že máš mužskou verzi diety, nabídnout ještě 30 gramů chipsů. Až první týden diety jsem si uvědomil, jak málo chipsů je 30 gramů chipsů. Ale velmi pozitivní zprávou je, že skoro všechno jídlo z výběru mi hrozně chutná. A taky že nabídka je opravdu bohatá.

Jak zhruba vypadá Adamův jídelníček?

Snídaně: croissant plněný čokoládou – čokoláda není moc sladká, což mi ze začátku trochu vadilo, ale zamiloval jsem si ji velmi rychle.

Oběd: kuře ve sladkokyselé omáčce na asijský způsob – bez přílohy jen maso a omáčka – na to se zvykalo těžce, ale tohle kuře wok je chuťově naprosto úžasné.

Svačina: čokoládová tyčinka – opět daleko méně sladká, než koupíte v obchodě, ale překvapivě silně zasytí.

Večeře: dva plátky celozrnného chleba a paštika s pepřem. Kdybyste chtěli vědět, jak moc malé jsou, tak si vezměte to, co si představíte pod pojmem malý plátek chleba, a zmenšete ho na polovinu.

Snack k filmu: 30 g chipsů – tady leží snad jediná má stížnost, co se chuti týče: zhruba třetina nabízených příchutí prostě žádnou chuť nemá. Ale na druhou stranu ty ostatní jsou dokonalé. Velmi příjemný prvek je, že jsou dochucovány kyselinou citronovou, takže mají příjemnou nakyslou chuť.

Podívejte se, jak vypadá jídlo pro muže na 14 dní:

Video se připravuje ...
Souboj v hubnutí muž vs. žena: Jídelníček Adam • VIDEO: BPŽ_Kristina Juřicová

Ano, pro člověka navyklého sníst ke snídani celý makový závin s půllitrem mléka a za tři hodiny si k obědu dát kuřecí řízek s bramborovým salátem a pak povečeřet indické butter chicken s plackami naan to je velmi zásadní změna. Co byl pro mne největší problém, vedle extrémního pocitu hladu prvních několik dní? Byla to rozhodně malátnost, která se dostavila po dvou třech dnech. Točila se mi hlava a celkově mi bylo na omdlení. Tyhle stavy, jak jsem byl ujištěn, jsou docela běžné hlavně u lidí, jako jsem já, a naštěstí velmi rychle odezněly, ale rozhodně to nebylo nic příjemného.

Druhým problémem je, že chodím běžně velice pozdě spát – zhruba mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní. Takže mívám po půlnoci už docela hlad, a proto jsem se rozhodl jednu ze svačin posunout až na pozdní večer a většinou ji sním mezi desátou a jedenáctou. Příjemné je i to, že pokrmy si člověk může doplňovat plátkem šunky nebo zeleninou. Ze zeleniny jsem volil hlavně salátové okurky a rajčata a velice mě zklamalo, když mi Gábi sdělila, že mohu sníst jen jedno denně. Pokud byste měli tip na obchod, kde prodávají opravdu velká rajčata, dejte vědět!

Adam, míry a váha:

Začátek: stehno 82 cm, břicho 120 cm, boky 125 cm, paže 41 cm, váha 120 kg.
1. týden: stehno 81 cm, břicho 119 cm, boky 123 cm, paže 41 cm, váha 118,2 kg.
2. týden: stehno 80 cm, břicho 116 cm, boky 120 cm, paže 40 cm, váha 115,2 kg.

 

Takže skóre je zatím nerozhodné, ale ještě nás čeká šest dalších týdnů, tak sledujte, jaké výsledky budou zase za čtrnáct dní.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji