Zdravotní stav prince Philipa byl v posledních letech vážný a několikrát se musel léčit v nemocnici. Jeho psychickému a fyzickému stavu jistě nepomohlo kontroverzní interview jeho vnuka Harryho s chotí Meghan u slavné moderátorky Oprah. Královská rodina byla vévodkyní obviněna z rasismu a Meghan prozradila, že dokonce zvažovala sebevraždu.

Krátce po odvysílání na to reagovala královna Alžběta II. s tím, že celá rodina cítí smutek z toho, jak byly náročné poslední roky pro vévody, a že se s nastolenými otázkami budou v rodině soukromě vypořádávat. Podle Kamila Rodana pak docházelo uvnitř královské rodiny k diskuzím po Skypu nebo telefonu: „Co si chtěli říct, si řekli. Nemyslím si, že by smrt prince Philipa změnila jejich rozhodnutí, že by se přestěhovali do Británie a začali sloužit ve jménu královské rodiny,“ uvedl odborník.

Zabili ho?

Informace o špatném zdravotním stavu Philipa se dostávaly na veřejnost právě kvůli Harrymu, kterému podle Rodana dávala rodina vědět, aby se přijel za Philipem rozloučit. Mezi tím královská administrativa dál pracovala na oddělení Harryho s Meghan od britské koruny. „Harry médiím řekl, že má babičku ve velké úctě a že ji má rád. Vedli spolu po rozhovoru s Oprah dokonce řadu telefonických hovorů. Prohlásil ale neuvěřitelnou věc, která podle mě není pravda, že je babička podporuje a souhlasí s nimi. Kdyby s nimi souhlasila, tak se je nesnaží administrativně odseknout. Možná pohřeb Philipa hrany zbrousí, ale obávám se, aby se nenašli někteří členové rodiny, kteří budou tvrdit, že tohle prince Philipa zabilo a použijí to jako alibi,“ řekl Rodan a narážel na humbuk kolem veřejného vystoupení Harryho a Meghan.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Meghan a Harry jsou pro královský byznys mrtví. Co je čeká, prozradil odborník.  Blesk

Ještě není ani jasné, jak bude pohřeb vypadat a zda na něj Harry s Meghan přiletí. Pokud však dorazí, lze očekávat vypjatou atmosféru. „Teď je otázka, jak bude rodina reagovat, když Harry a Meghan přiletí na pohřeb. Jestli se bude držet dekorum na veřejnosti, protože jistě se nebudou fackovat nebo nějakým způsobem si nadávat před katedrálou, ale je to příležitost k hovoru,“ vidí šanci k usmíření Rodan.

Prodleva v oznámení smrti

Lidé na sociálních sítích začali spekulovat, proč královská rodina oznámila úmrtí Philipa až kolem poledne, když zemřel v pátek v ranních hodinách. Podle Kamila Rodana to má logické vysvětlení: „Je to stejné jako u všech rodin. Máte na starost jiné záležitosti. Úpravu těla, zajištění pohřební služby, koncipování úmrtního oznámení pro tisk, vyvěšení na bráně paláce a další záležitosti. Kdyby ta informace byla puštěna hned, tak by se tiskový odbor nezastavil, valily by se kondolence od všech příbuzných. Evropské královské rody jsou úzce spjaty s královnou Alžbětou a nejde jen o zaslání telegramu, určitě chtějí královně zatelefonovat a jistě by se neslušelo, aby hovor nebyl spojen. Samozřejmě také nevíme, v jakém stavu byla královna, když se zprávu o úmrtí Philipa dozvěděla, a jestli nebylo potřeba jí dát utišující injekce,“ odhadoval Rodan celou řadu důvodů, proč s oznámením Buckinghamský palác otálel.

Celoživotní láska

Za svého budoucího nastávajícího si mladičká třináctiletá princezna Alžběta nemohla o červencovém víkendu v roce 1939 vyhlédnout z pohledu rodičů snad horšího partnera. Tehdy se v Dartmouthu měla královská rodina zúčastnit bohoslužby, jenže ve městě vypukla epidemie příušnic a rodiče se rozhodli v obavách o zdraví Alžběty, že ji pohlídá pohledný 18letý „viking“ Philip.

„Alžběta se v té chvíli rozhodla, že to bude ten muž, který ji bude doprovázet životem a fascinovat. Neuvažovala už o nikom jiném, přestože v královské rodině proti němu brojila především Alžbětina matka a babička královna Mary. Nepovažovaly ho za vhodného a po jejím boku by radši viděly nějakého bohatého britského aristokrata s dobrým rodem,“ vysvětlil Rodan. Alžběta si ho nakonec vyvzdorovala a 20. listopadu 1947 se konala velkolepá svatba. Když byla o pět let později Alžběta korunovaná, Philip byl vůbec prvním člověkem, který jí přísahal věrnost.

Vládce rodiny

Jejich manželství zažilo mnoho karambolů a těžkých chvil, jako jakýkoliv jiný vztah, který trvá přes sedm desetiletí! „Alžběta mu dala do kompetence rodinné záležitosti a plně se mu podřizovala. Co Philip řekl, bylo svaté. Vypráví se, že ji několikrát nazval bláznivou ženskou. Jindy klel, když zakopával o královniny milované dva pejsky, kteří se od ní ani na chvíli nehnuli. Podle jedné historky jel Philip s Alžbětou vysokou rychlostí automobilem. Jeho ženě se nebezpečná jízda nelíbila, tak začala sykat, vydávat zvuky a dělat posunky. Philip se na ni otočil a řekl, že pokud to ještě jednou udělá, tak zastaví a vysadí ji. Alžběta pak byla absolutně ticho celý zbytek cesty. Když vystoupili, tak se spolucestující ptal, proč něco neřekla, když je královna. Ona na to odpověděla, že Philipa nezná, protože by byl opravdu schopný zastavit a vyhodit ji z auta,“ dokládá Rodan, jak velký respekt z manžela královna měla. 

Nezastavitelný Philip

Činorodost Philipa byla podle Kamila Rodana obdivuhodná. Do svých 97 let řídil automobil, dokud neměl dopravní nehodu. Byl celý život nesmírně houževnatý. „Provedl řadu reforem v královském paláci. Zlikvidoval paruky, které se nosily, zavedl telefony, výtahy, zjednodušil a zefektivnil správu. Doprovázel královnu po jejích cestách a v obdobích krizí ji dokázal zastoupit. Podporoval stovky organizací a zajímal se o veterány druhé světové války,“ jmenuje kladné stránky zesnulého prince Kamil Rodan.  

Proč byl Philip fascinovaný námořnictvem, jak se s Alžbětou doplňovali a jaká je šance, že Alžběta po smrti Philipa předá vládu Charlesovi, se dozvíte od Kamila Rodana v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno.  Blesk

Fotogalerie
101 fotografií