S vydatným sněžením se zejména v Beskydech setkáváme už od pondělí – do středečního večera tam napadlo 60 cm nového sněhu. Ale na polovinu dubna je vysoká sněhová pokrývka i v Krkonoších, kde na vrcholcích leží až 110 cm sněhu, nebo na Šumavě 105 cm. Se sněžením na horách musíme počítat až do neděle. Teploty půjdou nahoru jen pozvolna.

Sledujte ranní mrazy na radaru Blesku

Během dnešního odpoledne očekáváme sněžení na většině území, pouze v nížinách to budou srážky smíšené nebo dešťové. V pátek a v sobotu se bude hranice sněžení zvyšovat do 600 m a o víkendu bude sněžit už pouze v horských oblastech. I příští týden přinese relativně hodně srážek, ale sněžení už pouze přechodně do hor.

Studený, původem arktický vzduch, přináší podprůměrné teploty až o 5 °C v porovnání s dlouhodobým normálem. Ranní minima místy sráží pod bod mrazu – s ranními teplotami mezi 2 až -3 °C musíme počítat až do soboty, poté už se s výjimkou horských oblastí budou minimální teploty pohybovat nad bodem mrazu. Vegetace je v porovnání s loňským rokem kvůli chladnému počasí opožděna o 14 dnů. Také pylových zrn v ovzduší mnoho, díky chladnému počasí, není. I nadále v ovzduší převládají pyly břízy, jasanu, habru a vrby. Aktivita klíšťat se pohybuje většinou na mírném riziku.

Kdy přijde jaro?

Mírný nárůst teplot vzduchu přinese víkend a také příští týden – to se budou odpolední teploty přechodně zastavovat až na 14 °C. Ale dlouhodobé výhledy počasí, které dnes předpovídají počasí do konce dubna, se shodují na tom, že se dvaceti stupňů nedočkáme. Přitom v roce 2018 v poslední dubnové dekádě atakovaly třicet stupňů, v roce 2012 dokonce závěr dubna přinesl tropické teploty.

Fotogalerie
37 fotografií