Za tento týden nejvíce sněhu napadlo v Beskydech na Lysé hoře, kde ještě v pondělí leželo 40 cm sněhu, ve čtvrtek večer to už byla výška sněhové pokrývky 132 cm. Tedy více jak dvojnásobek dlouhodobého srážkového normálu, který je 42 mm.

Také v pátek k nám bude proudit studený vzduch od severu až severovýchodu a v horských oblastech na severu území se bude projevovat tzv. návětrný efekt, takže tam očekáváme srážek nejvíce a místy i trvalé. Ale během dne se srážky vyskytnou na většině území – zpočátku budou dešťové nebo smíšené pouze v nížinách, postupně se bude hladina sněžení zvyšovat do vyšších poloh. Ranní teploty se budou pohybovat kolem nuly – nejčastěji mezi 2 až -2 °C, pozor tak na náledí a zmrazky. Odpolední teploty vystoupí na 4 až 8 °C. Foukat bude i nadále mírný severozápadní až severní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Aprílové počasí v Česku
Autor: ČTK / Glück Dalibor

O víkendu budeme nejspíše doma

Během víkendu bude převládat velká oblačnost, místy se srážkami – hranice sněžení se bude během víkendu postupně zvyšovat. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, postupně pod 600 m déšť. Na horách sněžení četnější. Ranní teploty budou klesat na 3 až -1 °C, ojediněle se bude tvořit náledí. Denní teploty se zastaví na 6 až 10 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Sledujte příchod srážek na radaru Blesku

Neděle bude psát podobný scénář – převládat bude velká oblačnost, během dne musíme místy počítat s deštěm nebo přeháňkami, které budou od vyšších poloh, postupně pouze na horách sněhové. Ranní teploty budou klesat na 3 až -1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 8 až 12 °C. Vát bude slabý severovýchodní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Aprílové počasí v Česku
Autor: ČTK / Glück Dalibor

Teplé svetry ještě neuklízejte

I přesto, že počátek nového pracovního týdne přinese v porovnání s tímto týdnem teploty až o 5 °C vyšší, z teplot na 14 nebo 15 °C v odpoledních maximech se zrovna moc radovat nebudeme. Ve druhé polovině týdne k nám opět pronikne chladnější vzduch od severozápadu. Také oblačnosti i srážek bude stále dost, na horách přechodně i sněhové. Ranní teploty už ale budou zůstávat nad bodem mrazu – nejčastěji v intervalu mezi 6 až 2 °C. V odpoledních maximech zpočátku týdne naměříme 10 až 15 °C, od čtvrtka 8 až 13 °C.

Vody je zatím dost

Letošní jarní startovací zásoby vody jsou v Česku výrazně lepší, než tomu bylo přesně před rokem, přesto existují velké územní rozdíly. Nejmenší zásoby podzemní vody i nadále hlásí severní a západní Čechy. Situace se však s rychlým nárůstem vegetace, která rychle odebírá vodu z půdy, a několika teplými a suchými týdny může výrazně zhoršit.  

Video
Video se připravuje ...

V Praze a okolí 5. dubna 2021 sněžilo. Aktu.cz

Fotogalerie
22 fotografií