Pondělní ráno odstartuje na většině území teplotami pod bodem mrazu - rtuť teploměru bude v nižších polohách klesat mezi 0 až -4 °C, pouze na jižní Moravě se teplota udrží mezi 2 až 0 °C.

V úterý po ránu naměříme jen -1 až -5 °C, na jižní Moravě 1 až -1 °C. V 5 cm nad zemí budou teploty klesat až k -7 °C. V mrazových kotlinách budou teploty klesat i pod -10 °C ve dvou metrech nad zemí. V ohrožení jsou i minimální teplotní rekordy - ten z pražského Klementina je pro 27. dubna z roku 1888, tehdy tam teplota klesala k -1,1 °C.

Naposledy do centra Prahy přinesl v dubnu mráz rok 2020, kdy teplota 2. dubna v pražském Klementinu klesla k -1,2 °C, ale v poslední dubnové dekádě to byl až rok 2005 - 22. dubna tam teplota klesla k -0,4 °C. Nejnižší dubnová teplota vůbec byla naměřena 9. dubna 2003 na Horské Kvildě, tenkrát tam teplota klesla k -22 °C.

Jsou to už Ledoví muži?

Z pohledu synoptické situace, tj. rozložení tlakových útvarů a směru proudění, bychom klidně mohli při těchto nočních mrazech skloňovat tzv. Ledové muže, kteří by tak letos přišli s předstihem - v kalendáři je najdeme až od 12. května. Z výhledu počasí to ale vypadá, že žádné výrazné oteplení nepřinese ani první květnová dekáda a že se studené noci ještě mohou vrátit.

Mrazivé noci bude od středy střídat déšť

Zatímco počátek nového týdne přinese zmenšenou oblačnost, od středy bude počasí v Česku pod vlivem tlakové níže, která přinese přibývání oblačnosti a na většinu území déšť nebo přeháňky.

V pondělí bude jasno až polojasno, během dne na severu území až oblačno a ojediněle přeháňky, na horách opět sněhové. Denní teploty budou také zůstávat nízko - jen mezi 8 až 12 °C, na jižní Moravě vystoupí ke 14 °C.

Úterý bude psát podobný scénář. Malá oblačnost po ránu - jasno až polojasno, odpoledne až oblačno. Denní teploty budou opět zůstávat pod dlouhodobým normálem - mezi 10 až 14 °C.

Ve středu bude oblačno, během dne ojediněle přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C. Denní teploty vystoupí na 12 až 16 °C.

Ve čtvrtek bude převládat velká oblačnost - oblačno až zataženo, během dne musíme místy počítat s přeháňkami nebo deštěm, ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Ranní teploty budou mezi 6 až 2 °C. Denní teploty vystoupí na 13 až 17 °C.

Také v pátek na čarodějnice bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť, ojediněle bouřky. Ranní teploty zůstanou vysoko - na 8 až 4 °C. Denní teploty se zastaví na 13 až 17 °C.

Na 1. května bude na vrcholcích hor sněžit

A výraznější změnu v počasí nepřinese ani víkend - v sobotu na 1. května bude oblačno, místy přeháňky, na vrcholcích hor i smíšené nebo sněhové. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Denní teploty se zastaví na 12 až 16 °C.

Také v neděli bude převládat oblačno, místy přeháňky. Ranní teploty mezi 7 až 3 °C. Denní teploty jen mezi 11 až 15 °C.

Fotogalerie
82 fotografií