Po nočním přechodu frontálního systému bude v pátek do Česka proudit studený vzduch a převládat bude velká oblačnost - zataženo až oblačno, na většině území občas déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Až odpoledne a večer bude docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek.

Ranní teploty ale budou díky velké oblačnosti relativně příjemné – mezi 8 až 4 °C. Denní teploty zůstanou nízko – jen mezi 9 až 13 °C, na jižní Moravě do 15 °C. Navíc bude naši pocitovou teplotu snižovat čerstvý severozápadní vítr s nárazy až 70 km/h.

Jaké je aktuální počasí v Česku? Sledujte radar Blesku

Během víkendu bude počasí pod vlivem tlakové výše, která přinese jen malou oblačnost, a teploty díky teplému jižnímu proudění půjdou rychle nahoru. Sobotní ráno ale bude ještě studené – teploty budou klesat jen na 2 až -2 °C a opět očekáváme četné přízemní mrazíky. Jinak bude polojasno nebo skoro jasno, během dne přechodně až oblačno a na horách ojediněle přeháňky. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na 12 až 16 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti 15 až 20 km/h.

V neděli až 13 hodin sluníčka

Neděle nebude mít chybu - bude polojasno nebo jasno. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Denní teploty se zastaví na 21 až 25 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h, na východě území přechodně v nárazech kolem 45 km/h.

Nejprve léto, pak bouřky a od středy výrazné ochlazení

Počátek nového pracovního týdne přinese zatím ty nejteplejší dny od začátku letošního roku a zřejmě i za celou druhou květnovou dekádu. V pondělí a v úterý při jasné až skoro jasné obloze se budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat mezi 24 až 28 °C. V ranních minimech to bude teplota nejčastěji mezi 10 až 6 °C. Teplotní rekordy z pražského Klementina pro 9. a 10. května jsou z roku 1834, tehdy tam teplota stoupala k 29 °C. V úterý večer počasí u nás začne ovlivňovat vlnící se studená fronta od severozápadu, která ukončí příliv teplého vzduchu, přinese velkou oblačnost s deštěm a přeháňkami, místy i bouřky. Teploty půjdou rychle dolů – ochladí se až o 15 °C.

Jak bylo 8. května 1945?

Před 76 lety bylo na 8. května daleko chladněji - nejvyšší odpolední teploty zpravidla zastavovaly na 12 °C a oblačnosti a srážek bylo hodně – přes střední Evropu přecházel frontální systém od západu.

Pozor na popáleniny od slunečních paprsků

Po dlouhé zimě, které byla chudá na sluneční paprsky, nás čeká slunečný víkend. V neděli se bude denní délka slunečního svitu pohybovat až na 13 hodinách. Naše pokožka je v tomto období na přímé sluneční paprsky citlivá. Je potřeba použít opalovací krém a to zejména v případě, pokud se budete na přímém slunečním záření vyskytovat od 11. do 15. hodiny.

Ideálně je použít krém se slunečním faktorem 30 (na horách nebo u vody potom 50) vrstvou dva miligramy krému na centimetr čtvereční kůže. Složka UVB záření tak aktivuje vlastní syntézu vitamínu D a vyplavování hormonu štěstí - serotoninu pro tělo “bezpečně” a neodnesete to spálením kůže. A UVA paprsky nepoškodí kolagen v kůži a neurychlí stárnutí pokožky. 

Fotogalerie
22 fotografií